Prea multa informatie

Simt nevoia unui sistem care sa imi organizeze valoric informatia. Urmaresc mai multe surse de informatie (stiri, blogs), si am ajuns sa pierd mult prea mult timp sortand ce este interesant/relevant si ce nu.

Veti spune ca valoare este o chestiune relativa, oamenii gasesc interesante diferite tipuri de informatii in functie de preocupari, personalitate si stare de spirit. Sunt partial de acord, si in acelasi timp cred ca se poate gasi un mod de a folosi parerea altora pentru a aproxima intr-o oarecare masura gradul de relevanta al unei informatii pentru mine.

Exista ierarhizari facute pe domenii specializate, precum filme (imdb). Ce imi doresc eu este ceva mai larg, care sa imbratiseze cat mai multe domenii. Sa imi pot crea un profile personalizat prin care sa nu fiu neaparat conditionat de parerea majoritatii, care uneori nu coincide cu ierarhia mea de valori.

Prietenii pot avea deseori pareri asemanatoare cu mine intr-un anumit domeniu. In alte domenii as putea considera aprecierea unui specialist reputat.

Important nu este sa imi spuna exact ce este interesant pentru mine, ci doar sa puna mai jos in ierarhie informatiile care probabil nu ma intereseaza, sunt irelevante, puerile, etc. Ar putea sa apara in top si un procent mic de articole aleatoare, pentru a evita crearea unui cerc restrans de puncte de vedere.

Prima problema pe care mi-o pun la un astfel de sistem este cum se poate proteja de distorsiunile reclamei mascate. Pot exista oameni platiti sa "voteze" un anumit continut. Cred ca tocmai personalizarea poate face asta, daca nu gasesc relevanta respectiva parere, declar personajul mai departe de ierarhia mea de valori, si eventual ii scad si ratingul de incredere printre ceilalti care au incredere in evaluarea mea.