Facebook

2010-01-31

Ce stim despre vitamine ?


Ce stim despre vitamine ?
- compilatie din diverse surse online, rog semnalati eventuale erori -


Lipsa vitaminelor provoaca boli
 • lipsa vitaminei C (acid ascorbic) provoca vechilor marinari scorbut, o boala care afecta printre altele gingiile si probabil a dus la imaginea piratilor stirbi
 • lipsa vitaminei B3 (niacina) obisnuia sa cauzeze populatiilor sarace "pelagra", o boala care provoca simptome de la "piele groasa" pana la simptome de specifice bolilor psihice
 • lipsa vitaminei D duce la ne-fixarea calciului in oase, facilitand osteoporoza
 • lipsa vitaminei K duce la probleme in coagularea sangelul, provocand hemoragii
 • toate vitaminele au fost identificate prin prisma contributiei lor la sanatate (de unde si denumitea de "vita")

Excesul de vitamine poate provoca si el boli
 • excesul de betacaroten (un precursor de vitamina A) provoaca colorarea pielii in orange, caderea parului, dureri la nivelul oaselor, slabiciune, iritabilitate
 • excesul de vitamina D poate provoca sete exagerata, depresie, insuficienta renala
 • vitamina K are efct contrar anticoagulantelor prescrise in unele boli de inima

Ce sunt vitaminele
?

Vitaminele sunt compusi chimici necesari organismului si usor mai complexi decat mineralele (Fier, Calciu, Fosfor). In merea majoritate vitaminele nu pot fi sintetizate de catre organism din "combustibilul" energetic obisnuit, bazat pe carbohidrati + apa (Carbon,Hidrogen,Oxigen). Pe de alta parte, reactiile de ardere au nevoie de vitamine ca si catalizatori.

Vitaminele nu se consuma direct, ele sunt mai degraba catalizatori pentru alte reactii utile organismului. Spre deosebire de minerale care se extrag din saruri destul de stabile, vitaminele se distrug foarte usor, unele prin fierbere, altele prin expunere la lumina, etc. Unele diete (exemplu vegetariana) pot fi foarte sarace in anumite vitamine daca nu se fac eforturi de diversificare.

Carenta de vitamine se manifesta dupa perioade lungi de timp (luni). In cazul vitaminelor solubile in apa (B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, P), organismul elimina de obicei excesul peste doza zilnica necesara, dar este necesar un aport zilnic. In cazul vitaminelor (A, D, E, K) acestea se pot acumula, chiar provocand probleme daca se aduna in excess.


De unde luam vitamine ? - cateva exemple mai fericite
 • Vitamina C (acid ascorbic / E300) o gasim in ultima vreme adaugata in multe sucuri (intrucat se distruge prin pasteurizare). Se mai foloseste ca si conservant. Nu cred ca mai duce cineva lipsa acuta de vitamina C astazi.

 • Vitamina D este sintetizata de piele in urma expunerii la soare
 • Vitamina K este generata in mare parte de flora bacteriana, in afara cazurilor unor tulburari grave ale digestiei proocate de antibiotice, alcoolism
 • Vitamina A se poate obtine de exemplu din morcovi

Si daca vitaminele lipsesc ?

 • Unele vitamine sunt mai putin raspandite in alimentatie. Riscul scade la o alimentatie variata, dar si in acest caz absorbtia vitaminelor poate fi afectata de diverse probleme digestive. Hrana din timpul iernii este cunoscuta a provoca a-vitaminoze care se pare ca sunt la originea "asteniei de primavara".
 • Un supliment de vitamine poate suplini probleme in alimentatie - chiar daca este de preferat ca ele sa fie extrase din alimente. Am validat empiric ca un supliment de complex B o data pe iarna imi imbunatateste starea generala, inclusiv ca tonus psihic.

Incheiere

 • Vitaminele nu vindeca miraculos boli virale/microbiene, dar lipsa lor lasa organismul incapabil sa functioneze in parametrii normali, inclusiv in privinta luptei cu bolile.
 • Industria farmaceutica produce o gama variata de vitamine "sintetice". Vitaminele sintetice sunt identice ca si formula chimica cu vitaminele naturale (cel putin teoretic). Totusi, procesul de sinteza poate adauga compusi paraziti, izotopi mai putini uzuali, etc.
 • De multe ori pericolul lipsei vitaminelor este mai mare decat pericolul vitaminelor sintetice (pastile, efervescente, etc). Atunci cand se poate insa, este totusi recomandata o alimentatie variata sau axata pe vitamina in deficit.

"The more I say, the more I know". Republicarea articolelor este permisa cu citarea autorului

Un comentariu:

Mihai Voicu spunea...

Un alt argument : http://www.ecomagazin.ro/ce-mananci-ca-sa-scapi-de-depresie/