Ce sunt feed-urile RSS ?

Citirea stirilor prin intermediu RSS


Acest articol NU este doar pentru programatori :)

RSS inseamna "Really Simple Syndication" si este un mod mai eficient de citire a stirilor. In loc sa mergem in fiecare zi in fiecare pagina sa verificam daca a aparut ceva nou, vom gasi centralizate stirile pe scurt, urmand sa le deschidem pe cele care par interesante. Iconul specific RSS este acesta:




Multe pagini cu continut des actualizat ofera un link numit "RSS", inclusiv acest blog. Facand click pe acel link, se cere alegerea unui "cititor de feed-uri RSS". Eu folosesc "Google"(Reader), pentru ca se acceseaza direct din pagina web unde citesc emailul de pe Gmail. Este gratuit ca si Gmail.

Dupa alegerea cititorului, se cere autentificarea in contul de email (cel putin la readerul Google).

Dupa autentificare, acel link este adaugat intr-o lista de de "Subscription", in pagina http://www.google.com/reader/ (stanga jos). Fiecare utilizator google are o lista proprie de subscriptii la care primeste instiintari. Instiintarile nu vin pe email, sunt vizibile doar din pagina "Reader". De fapt in momentul intrarii in pagina programul aduna repede informatiile din fiecare pagina.

Din pagina de Gmail se poate alege oricand link-ul "Reader" pentru a ajunge la cititorul de feed-uri RSS. Pentru fiecare adresa subscrisa, se poate vedea simplu ce a aparut nou la acea adresa.

In functie de anumite setari se va afisa doar titlul si inceputul articolului. Facand click pe titlu se poate deschide articolul complet. Facand click pe restul ferestrei se va declara articolul ca "citit", astfel ca stim mereu ce este neparcurs.

Bucatile de articol au jos cateva butoane, dintre care mi se par interesant "Keep unread" (daca vrem sa citim mai tarziu) si "Like" pentru a da un feedback pozitiv articolului.

Feedback-ul "Like" este folosit de Google pentru a ordona articolele dupa relevanta (de obicei le sorteaza dupa data, cele mai noi primele). Eu personal imi doresc ca lucrurile care mi se par interesante sa fie popularizate la cat mai multi cititori, deci prefer sa dau acest click in plus atunci cand imi place un articol. Pacat ca nu exista si un "dislike".

Optiunea "Feed setings"/"Sort by Magic" poate sorta articolele tinand seama si de voturile "Like" ale altor cititori.

Folosing Google Reader urmaresc peste 30 de surse de stiri, inclusiv hotnews.ro, zf.ro, wall-street.ro si mai multe blog-uri cu trafic mic. Nu apuc sa le citesc pe toate, dar cand vreau sa le accesez am un mod simplu de a le parcurge rapid, si de obicei fara reclamele/pozele din pagina originala.

Linkurile RSS sunt oferite de obicei in doua variante, pentru articole si pentru comentarii la articole. Daca punem un comentariu la un articol, putem afla de eventuale raspunsuri abonandu-ne la feed-ul RSS de comentarii pentru acel articol.



RSS mi se pareun sistem foarte util de parcurgere a stirilor, si un prim pas spre organizarea stirilor in functie de relevanta. Pentru cei care nu aflasera deja de acest sistem, sper sa il gasiti util.

P.S. Am observat ca mai nou se foloseste foarte des un icon RSS afisat in dreapta adresei din browser. Facand click pe icon, se poate adauga respectivul site in readerul RSS. Iconul RSS arata astfel :