Ghid cumpărare laptop 2023

Updates 2023:

Cum aleg un laptop în anul 2023?
  • Laptop
    fără SSD de minim 500GB nu prea mai merită să cumperi laptop în ziua de azi. Dacă vrei să ții fișiere mai mari, mergi pe 1TB. Restul poți ține pe HDD extern legat pe USB - recomand WD
  • În acest moment recomand laptopurile cu procesor AMD care au un consum mai mic și deci o autonomie a bateriei semnificativ mai mare. Sunt și mai ieftine de obicei.
  • Memoria RAM ar trebui să fie minim 8GB, ideal chiar 16-32GB dacă folosiți multe aplicații în paralel
  • Ecranul recomandat de mine este IPS pentru că are un unghi de vizualizare mai mare. Pentru acuratețea culorilor căutați sRGB 100% sau mai mult.
  • Pentru procesări de grafică foarte complicate sau jocuri este necesară și o placă video dedicată, altfel cea integrată de obicei este suficientă.
  • La laptopurile cu Windows preinstalat plătiți în plus pentru licență. Găsiți licență Win10/Win11 "refurbished" la aproximativ 100RON si cu licență Office. Pentru uz personal ar trebui să fie suficient, pentru uz de firmă poate aveți nevoie de licență nouă care este mult mai scumpă.
  •  Licența Win11 merge și pentru instalare Win10, puteți să faceți upgrade mai târziu
Laptopuri AMD
  • Aveți însă grijă ca procesorul AMD să fie minim arhitectura Zen3/7nm, ar trebui să aibă minim 5000 în denumire procesor. Soției i-am luat AMD Ryzen™ 7 5800H si e foarte mulțumită.
  • Altă variantă pe care am cumpărat-o pentru cineva este AMD Ryzen™ 5 7530U și a fost de asemenea foarte bun.
  • AMD a copiat sistemul de numerotare de la Intel. Prima cifră (3/5/7) reprezintă nivelul de dotare al procesorului dintr-o generație, iar dacă tai ultimele 3 cifre din numărul lung (gen 5800) afli generația (5).
Laptopuri Intel
  • De obicei un procesor de 5/i5 de generație mai nouă este de preferat unui procesor 7/i7 de generație anterioară.
  • Laptopurile Intel sunt la fel de puternice, însă vor avea o autonomie pe baterie mai mică și se încing mai tare. Dacă folosiți laptopul legat la priză nu este de obicei o problemă.
  • La Intel aș recomanda minim generația 11, gen i5-11400H
  • Probabil veți dori să mergeți pe o generație cât mai nouă, gen generația 12, de exemplu Intel® Core™ i5-12450H sau chiar generația 13: Intel® Core™ i7-13620H. 
  • La utilizare normală nu veți obține diferențe semnificative peste generația 11, însă cu un procesor mai nou, laptopul s-ar putea ca laptopul să vină cu accesorii mai noi, gen placă de WiFi mai performantă.

Alte variante

Pentru cine nu produce conținut (articole, documente, programe) poate fi mai utilă o tabletă. Tableta este mai ușoară decât un laptop și permite navigarea pe Internet, vizionare filme, comunicație mesaje scurte. 

Am cumpărat o tabletă unei pensionare care era obișnuită cu laptop. Am tableta și cu husă+tastatură pentru a face tranziția mai simplă. I-a plăcut atât de mult că nu a mai folosit laptopul și nici măcar tastatura.



Articol vechi 2010 mai jos, evaluările nu mai sunt de actualitate, însă vă pot orienta la să mai luați în calcul când alegeți laptopul de care aveți nevoie.


Dupa ce am cautat cateva luni laptopul perfect (pentru mine), nu pot spune ca sunt specialist dar ... mai stiu cate ceva.

Atunci cand cumperi un laptop il alegi bineinteles dupa niste criterii. Un criteriu este pretul, altul este performanta tehnica, altul poate fi dimensiunea, greutatea, culoarea, anumite chestii speciale care pentru unii sunt definitorii (unde are sagetile).

Pretul

Pretul constituie principala limitare in alegere. La acest moment puteti gasi (foarte aproximativ) :
  • 1.000 RON .. 1.500 RON - majoritatea netbook : mici (9-12"), simpatice, portabile, dar nu foarte performante, si ceva mai dificil de tastat pe ele (tastatura mica). Sistemele netbook nu au DVD/CD, dar la nevoie se poate atasa unul extern, pe USB. CDROM extern se poate folosi de exemplu pentru instalarea altui sistem de operare.
  • 1.500 RON .. 2.000 RON - laptopuri format mare (13-16") din generatia mai veche. Au ecran suficient de mare sa tina loc de desktop. Tastatura este comoda. Performantele sunt suficiente de obicei pentru Internet, Office, Muzica, filme obisnuite la calitate DVD si cele calitate HDTV cu rezolutie micsorata (cele mai obisnuite). Functioneaza rezonabil in Windows XP, ceva mai in "reluare" cu Vista, Windows 7, mai ales daca nu au minim 3GB RAM.




    Isi arata limitarile la procesari intensive video, jocuri 3D, grafica 3D, programe care consuma multa memorie. Jocuri 3D mai vechi pot functiona daca placa video este foarte performanta.
    Compilarea si (re)encodarea filmelor merge mai greu. Nu merge probabil de loc : captura video cu encodare simultana, play filme inalta definitie (calitate Blu-Ray), compresate. De exemplu nu merg filmele care au in nume 720p sau 1080p (numarul reprezinta rezolutia verticala).




  • 2.000 RON .. 3.000 RON - laptopuri in general destul de performante pentru majoritatea utilizarilor obisnuite. Cu putina straduinta se pot gasi laptopuri foarte performante, dar nu intotdeauna pretul mai mare inseamna performanta mai mare. Unele au autonomie foarte mare, dar viteza mica sau invers. Altele au procesor suficient de rapid dar au prea putina memorie RAM (la acest pret recomand 2-4GB).




    Pentru jocuri si alte procesari 3D este foarte important sa aiba placa video cu memorie "dedicata", si nu din cele simple care folosesc o parte din RAM. Cautati ce placa video merge bine cu jocurile preferate!. Se pot vedea de obicei filmele de inalta definitie (HD-720p) si in partea de sus si cele de rezolutie maxima (HD-1080p). De aici incolo as prefera sa aiba si iesire HDMI care se poate conecta la un televizor HD sau un monitor mai nou.





  • 3.000 RON .. 4.000 RON laptopuri puternice si de obicei editie recenta, "de firma", sau cu facilitati speciale. Performanta aproape echivaleaza cu performanta desktop-urilor de generatie recenta. Costa mai mult pentru ca trebuie sa consume mai putin si sa fie racite cu un ventilator mic.
  • 4.000 RON .. 9.000 RON - as zica ca aici in majoritate sunt laptopuri de "fitze", de genul "cel mai usor", "cel mai rapid", "cel mai capitonat in piele", "cel mai bun pentru jocuri", etc. Bineinteles ca majoritatea ofera si o performanta superioara, dar performanta in plus este marginala, si se poate obtine peste 6 luni la un pret mult mai mic.

Varianta online

Prin magazinele obisnuite am vazut in general modele destul de vechi la preturi mari. Pentru cel mai bun pret cautati oferte online (exemplu emag.ro, evomag.ro, pcgarage.ro, price.ro).
De obicei trimit prin colet cu plata online, dar se poate plati si la sediu si ridica de acolo. In cazul ridicarii de la sediu tot nu il poti vedea inainte de a plati daca nu este expus cumva. Se spune ca nu mai beneficiezi decat de 24ore la returnare, nu de 10zile ca la livrare prin colet. Unii spun ca nu este legal, si ca ar trebui sa ai tot 10zile pentru returnare chiar daca il ridici de la sediu.


Memoria RAM
Cu cat mai multa memorie RAM, cu atat mai bine. Cand nu exista suficienta memorie RAM, laptopul "caraie" hard-disk-ul la fiecare click, incetinind procesarea. Mai multa memorie poate fi folosita pentru a stoca date de pe disc, pentru a fi accesate mai rapid.
  • 1GB este suficient pentru XP (1.5GB ajuta)
  • 2GB poti sa rulezi si o masina virtuala (vmware), Vista impiedicat, Win7 OK
  • 3GB incepe sa se miste Vista/Win7 OK
  • 4GB ideal. Atentie, Windows XP care nu este pe 64biti vede tot 3GB. Linux poate sa vada 4GB cu kernel de tip "server" (cu PAE). Se pare ca si in XP/Vista/Win7 pe 32bits exista setari PAE pentru a vedea 4GB.
Viteza memoriei are si ea un impact major asupra performantei. Procesorul functioneaza de aproximativ 100 de ori mai rapid decat memoria RAM. Adeseori procesorul asteapta sa ii vina "de lucru", adica sa se incarce o bucata din RAM in cache. O frecventa mai mare a "bus-ului" de memorie creste viteza, dar de obicei aceasta viteza este data de tipul procesorului. DDR2 poate atinge viteze duble fata de DDR(1), iar mai nou DDR3 poate atinge viteze de 2 ori mai mari decat DDR2. Se pare totusi ca viteza se vede doar in aplicatii speciale, gen jocuri, etc.



Procesorul (CPU)


La procesoare discutia este foarte lunga. Exista o vreme in care procesoarele erau toate Intel iar cel care avea mai multi Mhz/Ghz era mai rapid. Acum exista Intel si AMD, 32 si 64biti, cu 1, 2 sau 4 cores, care pot procesa fiecare 1 sau 2 fire de executie. Apoi pentru laptopuri este importanta clasa de consum, poate functiona putin mai incet si sa tina bateria de 4 ori mai mult.

AMD vs Intel : cel putin la laptopuri Intel este mai raspandit, ceea ce face ca suportul software sa fie mai bun. AMD are support ceva mai bun pe 64biti dar laptopurile cu AMD mi s-au parut mai mari (doar o impresie ?).


32 vs 64 biti : majoritatea programelor inca sunt disponibile doar in 32biti, dar viitorul este al procesoarelor pe 64biti, macar pentru a accesa mai mult de 3Gb intr-un mod nativ.
Majoritatea programelor sunt inca optimizate pentru 32biti si nu castiga mult in viteza pe un procesor/sistem de operare pe 64biti. Daca procesorul suporta 64biti dar este folosit in 32biti nu se pierde de obicei decat 10-20%, cu castigul ca se gasesc mult mai usor drivere. Totusi un procesor care nu suporta 64biti este probabil ... cam vechi.

Single-Core vs Multi-Core : frecventa procesoarelor va ramane probabil blocata undeva in jur de 3Ghz, din ratiuni de viteza luminii si dimensiunea minima a circuitelor. Solutia pentru o viteza mai mare este adaugarea a mai multe procesoare. Doua procesoare insa nu duc insa la o viteza dubla decat rareori. De exemplu in Word, un procesor poate procesa tastarea, iar altul sa ruleze verificarea cuvintelor, dar nu pot face ambele verificarea cuvintelor. Daca rulam insa mai multe programe simultan vor fi distribuite pe procesoare.
Fiecare "core" are mai multe sisteme diferite de executie. Acestea pot teoretic executa operatii in paralel, daca operatiile nu au nevoie de acelasi tip de procesare. Procesoarele care suporta Hyper-Threading pot face ca 2 procesoare sa fie vazute ca 4, putandu-se distribui doua programe/threaduri sa fie executate in paralel pe un procesor cand este posibil. Viteza se dubleaza deci doar la anumite operatii.

Clasa de putere - La procesoarele Intel, prima litera reprezenta de obicei clasa de putere (exemplu T6670). De obicei numarul mai mare inseamna viteza mai mare, dar nu intotdeauna.
Procesoarele foarte rapide consuma mult curent, dar sunt unele suficient de puternice care consuma putin, deci tine bateria mai mult. In ordinea crescatoare a consumului : U < L < P < T < E < X. Laptopurile sunt de obicei U,L,P,T (T cele mai rapide, dar bateria se termina rapid). E, X sunt de obicei pentru desktop, consuma mult si au performanta mare.
Procesoarele Intel Atom (pentru netbook) au o serie Z (ex. Z530) care are autonomie a bateriei foarte mare, scazand viteza procesorului cand nu este folosit. Este posibil totusi ca cele din seria N (ex. N280) sa fie ceva mai sprintene, cel putin la activitate interactiva - dar consuma bateria mai repede.

Alte "features" O comparatie intre procesoare releva o multime de features care contribuie la viteza in diferite situatii. Cu programele care sa stie sa le foloseasca, se pot obtine performante echivalente cu procesoare superioare ca frecventa. SSE2, SSE3, SSSE3 pot ajuta la prelucrarea HD, suportul pentru virtualizare (VT-x) poate ajuta la accelerare masini virtuale (ex. vmware) si unele facilitati din Vista/Win7.
Procesoarele de ultima generatie (gen Intel i5 430M) au "Smart Cache" care teoretic ar trebui sa optimizeze transferul intre CPU si RAM. Noua tehnologie de 32 nm (fata de 45 nm) ar trebui sa asigure viteza mai mare cu consum mai mic de energie. Oricum, cu cat procesorul este mai nou, cu atat este mai probabil ca inglobeaza cele mai recente optimizari.

Exista diferite programe care masoara performanta procesoarelor. Nu dau exact aceeasi ierarhie intotdeauna pentru ca procesoarele difera si in functie de tipul de operatii testate. Totusi, diferentele semnificative le pun in evidenta toate. Gasiti o comparatie intre procesoare aici si aici.

Dimensiune Display
La netbook-uri este bine ca display-ul sa ocupe cat mai mult din supafata capacului (primele aveau boxe in lataral).
La laptopuri mari, display mai mare de 15"-16" poate insemna un laptop mult prea voluminos si greu. Mai mic de 14" poate insemna o suprafata prea mica pentru lucrul cu aplicatii grafice complexe.


Rezolutie

Ca rezolutie, display-urile moderne au de obicei un raport de aproximativ 16:9 (ecran lat TV). Nu se recomanda o rezolutie mai mica de 800x600 pentru ca majoritatea meniurilor ies din ecran (la primele notebook-uri). Ca un paradox, rezolutia foarte mare nu este intotdeauna de dorit. Programele de asteapta sa ai cam DPI=96(pixeli per inci), pe verticala sau orizontala. Rezolutii mari pe laptopuri cu diagonala mica fac caracterele foarte mici, greu de citit. Cresterea setarii DPI din sistemul de operare nu afecteaza toate programele, deci o rezolutie care are pe vertical 600-768pixeli este de obicei mai de dorit decat una mai "fina".

Tipul de display - in ultima vreme sunt la moda display-urile "glossy", car nu mai au clasicele liniute fine de la LCD. Ele au insa dezavantajul ca reflecata lumina mai puternic. Exista si variante cu "anti-glare" care ar trebui sa atenueze acest efect.
Iluminarea poate fi LCD, TFT, CCFL, cu LED, etc. Nu ma pricep prea bine aici, stiu ca variantele LCD si TFT au de obicei un negru mai "gri", tehnologiile mai noi au o stralucire mai intensa si un negru mai ... negru. Unele se lauda ca ar consuma si ceva mai putin, dar uneori calitatea mai mare vine cu consum mai mare.

Hard-Disk
- dimensiunea este mai putin importanta, intrucat exista posibilitatea de a atasa harddisk-uri externe pe USB pentru fisiere mari (filme). 32GB sunt suficienti pentru un sistem de operare.
- Disk-urile moderne SATA nu sunt vazute de kit-ul clasic de XP (crapa cu ecran albastru la pornire). Majoritatea biosurilor au optiune de a face SATA sa fie vazut ca un IDE, ca sa se poata instala XP. Se pare ca nici dupa instalare nu se poate trece pe SATA (AHCI). Vista si Win7 nu au problema asta.

- Viteza de rotatie : din ratiuni de dimensiune, consum electric si pret, se prefera includerea disk-urile lente de 5400 rpm. Se poate obtine un sistem in care programele pornesc mai rapid daca se alege un model cu 7200rpm (dar bateria tine un pic mai putin si eventual face mai mult zgomot).

Interfete conectare:

USB minim 2.0 - se pot conecta o multime de gadget-uri de la stick-uri flash, hard-disk-uri externe, unitati DVD externe, TV-tuner, Bluetooth, placa audio suplimentara. Sa fie minim 3, de preferinta 4.

Wireless - cam toate laptopurile au astazi adaptor wireless incorporat 802.11g este standardul cel mai intalnit. 802.11n ofera viteza mai mare la distante mai mari doara daca routerul permite.


HDMI - se poate conecta la un televizor HD sau un monitor mai nou

VGA - se poate conecta la un monitor clasic

S-Video - se folosea pentru conectare la televizor (cablu RCA), dar nu mai este de actualitate dupa aparitia televizoarelor HD

E-SATA - se poate conecta la un hard-disk extern la viteza mai mare decat pe USB. Arata similar cu un USB.

Firewire - se pot conecta anumite camere video (similar cu USB)

PCMCIA (clasic, lat) - nu prea mai este util

ExpressCard, Mini PCI - teoretic se vor pot conecta in viitor interfete de viteza mai mare decat USB2 : USB3 cand va apare, adaptoare gigabit, unitati externe de stocare. Daca nu sunt inlocuite de altceva intre timp :)

Ethernet : retea. De preferat deja sa fie de tip Gigabit pentru acces rapid in reteaua locala. La Internet nu ajuta

SD card reader - nu mi se pare foarte esential, se poate atasa unul extern pe USB.

Autonomie (cat tine bateria)
Autonomia laptopului depinde in principal de procesor, placa video, display, hard-disk. Modelele cu procesor economic" sunt de obicei gandite pentru autonomie mare. Unele modele au optiuni de baterie mai mare (mareste latinea laptopului). Autonomia variaza in functie de aplicatii si setari. Din aceasta cauza producatorul se fereste sa dea date despre "cat tine bateria", puteti afla insa din review-uri si benckmark-uri.

Alte caracteristici problematice

- Tocmai am cumparat un Laptop care tiuie (sunet inalt) mai mult decat media.
- Unele laptopuri au tastele speciale aranjate ne-intuitiv. La netbook puteti gasi shift dreapta prea mic sau tasta spatiu care se apasa greu.
- Ecranul poate sa se "balangane" la orice miscare
- Unele laptopuri au avut ideea proasta sa elimine aerul cald prin "podeaua"laptopului" si nu lateral cum este obisnuit.
- Laptopul poate avea luminite enervante pentru ochi
- Touch-pad-ul se poate misca "in reluare"
- Cdrom-ul poate sa vibreze.
- Carcasa laptopului poate fi prea casabila, se sparge cand este apucat de un colt

Incheiere : ganditi-va bine ce asteptati de la un viitor laptop pe care doriti sa il achizitionati, intrucat un laptop este foarte greu de upgrade-at. Cititi mai multe review-uri inainte sa va faceti o parere. Daca nu va grabiti, cautand periodic oferte speciale puteti gasi laptopul dorit la un pret mult mai mic. Sper ca acest ghid sa va ajute.