Despre civilizatie

Despre civilizatie

Ce inseamna civilizatia ? Inseamna putin si mult ...

Inseamna putin pentru ca este compusa din lucruri mici, care nu cer un efort deosebit. Inseamna mult prin efectul cumulat, prin felul in care te face sa te simti ca om in societate.

Ce NU inseamna civilizatie ?
  • Cand oameni asculta muzica tare la telefonul mobil in tramvai, indiferent daca sunt manele sau Mozart.
  • Cand oamenii fumeaza in spatii inchise (metrou, tramvai) obligandu-i pe ceilalti sa suporte fumul acolo unde oricum aerul este prost ventilat (nu mai vorbim de faptul ca este interzis prin lege).
  • Atunci cand taximetristul parcheaza pe trotuar in dreptul trecerii de pietoni si tot el se comporta agresiv fata de cei care ii atrag atentia
  • Funtionarii "sictiriti" care iti vorbesc de parca ai fi venit la cersit si nu ca si cum este datoria lor sa te ajute.
Mai mi se mai pare lipsa de civilizatie modul in care sunt semnalizate de multe ori in Romania drumurile si mijloacele de transport in comun. Ma descurcam mai simplu in metroul Parizian (care are 14 linii) decat ma descurc uneori in metroul Bucurestean (care are 4 linii cu indulgenta). In Paris semnele erau clare si puse acolo unde era nevoie. In metroul din Bucuresti semnele sunt ambigue si este o adevarata provocare sa schimbi metroul intr-un loc in care nu ai mai fost (exemplu statia Basarab).

Ce este civilizatia ?

Dincolo de nivelul material al civilizatiei unde poate depindem de dezvoltarea economiei, exista un nivel spiritual unde nu este nevoie de foarte multe resurse, ci mai mult de educatie, de bun simt.

Civilizatia inseamna grija fata de cel de langa tine. Grija sa nu ii produci o neplacere pe care o poti evita, grija de a-l ajuta cand este in nevoie daca efortul tau nu este foarte mare.

Cei care asculta muzica tare sau fumeaza in spatii inchise nu sunt atenti la discomfortul celor din jur. Taximetristul care blocheaza trecerea obliga multi pietoni sa faca un efort suplimentar, iar apoi le produce un discomfort suplimentar agresandu-i verbal in loc sa isi ceara scuze. Functionarul "sictirit" nu se gandeste ca ar putea sa aibe si el o zi mult mai placuta explicand pe un ton cald si politicos care sunt pasii de urmat.

Felul in care sunt proiectate indicatoarele are legatura iarasi cu grija pentru ceilalti. Poate erau necesare 15 minute in plus de gandire pentru a gasi formularea si pozitionarea optima a indicatorului. In schimb, se pierd cumulat ore, zile si poate chiar luni din timpul celor care trebuie sa faca euristici pentru a intelege incotro este directia dorita, uneori gresind drumul.

Civilizatia inseamna ca fiecare sa-si faca treaba cu simt de raspundere si respect pentru ceilalti. Pe la nivelele superioare poate inseamna si putin altruism.

Principiul altruismului

Intotdeauna simtim ca altruismul trebuie sa aibe o limita, nu poti sa iti dedici tot timpul si resurselor binelui altora, cel putin eu nu ma simt in stare, si poate ca nici nu este "optim" asa.
Am gasit la un moment dat o regula simpla pentru a decela cand merita efectiv sa fiu altruist.


Atunci cand binele facut altora depaseste cu mult efortul tau, merita sa fii altruist.


Regula este simpla, mi-a fost sugerata cu multi ani in urma de o replica a fratelui meu. Este putin mai complicat regulamentul de aplicare, modul de masurare a binelui si a efortului in valoare absoluta, apare subiectivitatea proprie.

Veste buna este ca exista multa cazuri in care comparatia este evidenta. Daca atentionezi pe cineva ca si-a uitat sacosa in tramvai, efortul tau este mic, dar discomfortul pe care il ajuti sa il evite este mult mai mare. Eu cred ca si aruncand o hartie la cos este un efort mai mic decat discomfortul cumulat al celor care ar vedea hartia in mijlocul drumului. Daca duc pe cineva cu masina, efortul meu de a-l duce inca 200 metri pana la scara este mult mai mic decat al lui de a merge pe jos (daca nu intarzii altundeva, bineinteles).

Evaluarile variaza si subiectiv, unii percep mai totdeauna efortul lor mult mai mare decat binele produs. Totusi cred ca majoritatea pot face o evaluare corecta atunci cand beneficiul rezultat este de cateva ori mai mare decat efortul, iar situatiile de acest tip sunt foarte multe.

Evaluarea nu este totusi identica in situatii identice. Poate ca fiecare leu dat unei persoane cu handicap (real) valoreaza mai mult pentru el decat pentru tine. Totusi nu poti face asta la infinit, pentru ca dupa un timp vei ramane fara bani. De fapt mult inainte de falimentul personal vei pierde motivatia de a munci "pentru tine". Regula totusi se aplica in continuare, dupa un timp efortul tau ti se pare subiectiv mult mai mare decat binele produs, si probabil este chiar o evaluare obiectiva. Cersetorii care stau in locuri "strategic alese" nu mi se pare ca valorizeaza atat de mult un leu.

Cred ca un astfel de principiu are un mare avantaj, faptul ca per ansamblu creaza o crestere generala de bunastare. Practic fiecare efort facut pe acest principiu are valoare adaugata enorma in bunastarea generala. Orice comunitate care is face un standard din a aplica un astfel de principiu are de castigat enorm. Ca urmare, aplicarea unui astfel de principiu inseamna Civilizatie pentru mine.


Exemple concrete

Astazi am avut o experienta placuta, m-am dus la service cu masina. Da, a fost placuta, pentru ca a fost o experienta civilizata. Nu s-a intamplat nimic deosebit, doar mi s-a rezolvat treaba rapid si la un pret decent.

Am fost tratat cu respect, in sensul ca nu s-au facut obisnuitele glume "de tractorist" care se mai fac cateodata. Am putut sa asist la operatiuni, ceea ce a dus la un climat de incredere reciproca, si m-am simtit bine.

Acestea fiind spune, recomand (gratis) service-ul Dacoserv din soseaua Salaj. Am fost de mai multe ori acolo si am fost multumit. Sunt autorizati Dacia si asta se vede, pentru ca inginerii se pricep la Solenza mea. Mai au unele probleme in aprovizionarea cu materiale, dar per ansamblu a fost o placere sa colaborez cu ei.

Au timp standardizat pentru majoritatea operatiunilor, deci si pretul este standardizat. Am gasit standardul pe Internet (minute/operatie si euro/ora) si am putut sa verific orientativ pretul. Mecanicii nici nu se grabesc nici nu te tin prea mult, pentru ca timpul respectiv este alocat operatiei, fara a-l putea depasi. Renault a adus un sistem civilizat, a mai trebuit insa si putina bunavointa pentru a nu-l strica.

Compar de exemplu cu experienta neplacuta de acum niste ani la service Meridian Str. Turnu Magurele din care am plecat cu masina zgariata si murdarita. Mai compar cu service-uri non-Dacia unde nu s-au priceput sa depaneze problema si sa monteze corect piesele. Meridian Militari a fost OK dar e cam departe.

Un serviciu civilizat nu inseamna mult, dar cat conteaza ...

Incheiere

Cu toti ne dorim sa traim civilizat. Pentru asta este necesar ca fiecare sa faca mici eforturi in acest sens. Nu vorbesc neaparat de a face ceva pentru ceilalti, ci macar de a da un banal feed-back celor cu care interactionam.

Exercitiul pe care vi-l propun este sa felicitati pe cei care va ofera un serviciu peste medie, si sa va exprimati dezamagirea atunci cand primiti un serviciu sub medie sau sunteti agresati. Bineinteles dupa ce chelnerul a adus mancarea ;)

Va mai provoc sa povestiti aici sau unor cunostinte 3 furnizori de servicii care v-au impresionat pozitiv si 3 care v-au impresionat negativ. Inseamna putin dar aplicat la scara mare s-ar putea sa inseamne mult in orientarea societatii spre Civilizatie.


Republicarea articolelor este permisa cu citarea autorului