TVA vs Pensie


TVA vs Pensie


Voi fi scurt astazi. Nu stiu daca a pus cineva problema deja.

Plata pensiilor din TVA este incorecta pentru ca practic mi se ia o contributie la bugetul de pensii care nu mi se transforma in puncte de pensie. Nu este normal sa se peticeasca bugetul de pensii din alte surse decat contributiile de pensii. Contributia mea menita sa se transforme in sosele se duce la plata unor pensii disproportionate fata de nivelul economiei. Nu zic ca sunt mari pensiile, dar sunt salariati care o duc si mai rau.

Chiar si tatal meu, om fara multa stiinta economica si-a pus problema cum de au putut creste pensiile cu 50% in asa de scurt timp. Si nu ca i-ar fi prisosit banii, a ajuns dupa mariri pe la 10mil, mama are mult mai putin.

Banuiesc ca stiti ca exista ceva mai mult de un pensionar per fiecare salariat, iar salariatul contribuie cu aproximativ 30% din salariul brut. Astfel, pensia medie iese sub 30% din salariul mediu brut, nu 45% cat vroiau sa o faca parlamentarii. Un punct este echivalentul unei pensii medii, ca rezultat al unui salariu mediu la vremea contributiei. Daca se umfla punctul peste valoarea corecta, venitul in plus este nemeritat.

Iar, nu inteleg cum de este constitutional sa cresti punctul de pensie, dar nu sa il si scazi. Era un principiu juridic de "simetrie" a hotararilor. Nu puteau oare sa abroge legea de crestere a pensiei?


Stiu ca TVA este taxa cel mai greu de "fentat'' si va reusi sa taxeze si un pic din economia neagra, intrucat castigul la negru trece pe la supermarket unde se taxeaza TVA. Ar fi totusi o idee buna sa scada impozitul pe profit, pentru a impulsiona revenirea economica.


Republicarea articolelor este permisa cu citarea autorului