Viitorul probabil 2 - energiile viitorului


Ce va aduce viitorul ?
Nu stiu exact ce va fi. Dar pot sa fac un mic pariu cu viitorul, eventual cu ceva argumente.


In episodul trecut aduceam argumente pentru probabilitatea unei crize energetica in viitorul scurt si mediu. Spuneam ca energiile fosile cele mai folosite (petrol, gaz) sunt aproape de maximum de capacitate, iar de acum incolo va fi din ce in ce mai greu/scump sa se extraga energia din pamant. Am gasit intre timp si un grafic care arata ca de cativa ani productia de petrol este constant sub estimari, in conditiile in care estimarile scad de la an la an. Puteti citi mai multe aici

Ce energii vom folosi in viitor?

Petrolul - pe masura scaderii rezervelor si a cresterii costului de productie, petrolul se va scumpi si va suferi un declin treptat ca si sursa de energie. Va fi insa foarte greu sa fie inlocuit in transporturi si utilaje de contructii.

Gazele - utilizarea gazelor naturale in transport va creste pe termen scurt, si va scadea pe termen mediu/lung. Un dezavantaj al gazelor este transportul si stocarea. Din cate am auzit, odata cu scumpirea petrolului si a gazelor, va renta trasportul naval de "gaz petrol lichefiat" ca alternativa la actualele conducte (vezi "South Stream", "Nabuco", etc). Gazul mai poate fi produs prin gazeificarea carbunelui, dar destul de ne-ecologic.
O sursa suplimentara de gaze naturale ar putea fi constituita in viitor de transformarea in gaz a zacamintelor fosile greu de exploatat (nisipuri bituminoase, zacaminte de carbune) prin actiunea unor bacterii. Puteti gasi aici detalii.

Hidrocentralele - foarte multa crestere in domeniul energiei generate de apa nu cred ca va fi. Este o sursa ieftina de energie, dar din pacate limitata. Cineva imi spunea si despre impactul ecologic al barajelor. Va ramane probabil o sursa complementara acolo unde exista resurse naturale. O utilizare interesanta este ca "rezervor de energie" : pompezi apa in amonte noaptea cand este consumul scazut, si produci ziua energie prin caderea apei.

Energia atomica - va creste ca procent pe termen scurt si mediu-lung. Va fi principala alternativa la scaderea resurselor de petrol. Din pacate energiile alternative nu vor putea umple acest gol la fel de repede.
Energia din atom este enorma, dupa formula E=m * c^2 (a se observa viteza luminii la patrat, care este un numar foarte mare). Nu toata energia se poate extrage, dar ramane o resursa energetica majora, care este departe de a-si fi atins maximul. Franta genereaza 80% din energia electrica prin centrale nucleare, si asta include si o importanta parte din transporturi (trenuri electrice).
Daca avem noroc, alaturi de centralele de fisiune atomica (care "sparg uraniul") vor putea fi folosite si centralele pe fuziune (care unesc hidrogenul in heliu, cum se intampla in Soare). Reactia de fuziune nucleara are reziduuri mai putin periculoase decat fisiunea, dar inca nu stim sa o controlam fara sa obtinem "bomba cu hidrogen".

Energiile regenerabile - cam toate pornesc de la soare. Pe termen scurt si mediu vor avea rol complementar (pentru reducerea costurilor) si eventual rol de a asigura autonomia in cazul problemelor de transport a energiei clasice. Transformarea soarelui in energie electrica direct este destul de putin eficienta inca, este mai eficienta transformarea in caldura si apoi in energie electrica. Plantele capteaza energia la un pret mult mai mic (vezi biodiesel) dar energia pierdura este mare iar energia captata nu poate fi folosita direct.

Pe termen mediu-lung tehnologiile bazate pe energia solara vor deveni mai larg folosite, o sa incerc o analiza a fezabilitatii lor intr-un episod viitor.


Evolutii complementare

Ca si evolutii complementare ca raspuns la criza resurselor fosile vor apare moduri mai economice de transport si productie, se va merge mai mult pe reciclare si produse cu durata mai lunga de functionare.

In transport frecarea consuma cea mai mare parte din energie, astfel ca transportul ferat are un avantaj major (mai ales cel pe "perne magnetice"). Teleworkingul (munca de acasa) si localizarea productiei de bunuri de folosinta zilnica ar putea reduce nevoia de transport.

Caldura va fi produsa in mai mare proportie ca rezultat al proceselor tehnologice, vor fi la moda materiale care izoleaza mai bine, si eventual sisteme de ventilatie care pastreaza caldura in locuinta.


Concluzie - din pacate va trebui sa ne mai bazam pe energia nucleara o vreme. Declinul resurselor fosile ne va afecta, dar se pot gasi solutii. Ca un ghicitor care se respecta o sa spun ca va fi bine, daca vom reusi sa evitam un mare pericol, de fapt cateva : un accident nuclear din cauza centralelor, un accident biologic din cauza tehnologiilor genetice (inclusiv in producerea energiei) sau un razboi mondial din cauza crizei resurselor energetice clasice. In rest ... sa auzim numai de bine. Continuarea aici.

"The more I say, the more I know" . Republicarea articolelor este permisa cu citarea autorului