Facebook

2010-10-26

De ce nu m-am dus la Google


De ce nu m-am dus la Google

 Ca să fie clar de la început, nu am parcurs decât primele 3 interviuri telefonice pentru Google, nu pot spune că sunt "material Google" cu acte în regulă.

Povestea

 Am fost contactat de Google prin Linkedin şi am avut 3 interviuri telefonice la care se pare că am răspuns mulţumitor. Am fost invitat la o zi de interviu la unul dintre centrele Google din London, Dublin sau Zurich.

 Pe de o parte să lucrez la Google era un vis al meu mai vechi, un fel de firmă de soft ideală. Pe de altă parte nu-mi doream să lucrez în afara ţării (scrisesem şi în CV). Înainte de a-i pune la cheltuială (călatoria era plătită de Google) am simţit nevoia să mă hotărăsc într-un fel, şi am decis să refuz politicos invitaţia.

Călătoria în sine nu m-ar fi încântat neapărat, m-am cam săturat de vizitat tări străine. Mi-ar fi plăcut totuşi să vizitez Google, să discut cu inginerii de acolo, dar nu era corect din partea mea să nu le spun.

 Poate nu aş fi trecut nici interviul, ştiu un programator cu mai multă experienţă decât mine în programare care nu a fost angajat pâna la urmă. Pe de altă parte era un post care îmbina 3 domenii în care am o experienţa îndelungată : Software, Linux/Unix, Networking.

Mai puţin de 0.5% dintre aplicanţi sunt angajaţi. Este deci un grup foarte elitist, ceea ce la mine s-ar contoriza un pic la minus, nu-mi place să mă bulucesc unde se înghesuie toată lumea. Firmele foarte curtate sunt probabil şi mai capricioase. Totuşi dacă jobul ar fi fost în România probabil mi-ar fi plăcut să lucrez la Google.

 M-am gândit şi la posibilitatea că aş fi putut fi supracalificat pentru post. Până la urmă din 4000 angajaţi pe an, sigur sunt şi nişte posturi la munca mai de jos.
Visul meu ar fi să inovez ceva foarte important în zona algoritmilor. Mi-e realmente greu să-mi dovedesc chiar şi mie că aş fi în stare de aşa ceva, mai ales că proiectele mele personale cam stau în stadiul de proiect din lipsă de timp, energie şi chef.


 De ce ?

  Am lucrat în afara tării şi sincer nu m-a dat pe spate. M-am acomodat greu cu mâncarea de exemplu, şi sunt multe lucruri pe care trebuie să le iei de la zero, să cunoşti legile, obiceiurile, unde poţi obţine un anumit serviciu. De multe ori mi-e greu să comunic şi în română, darămite într-o limbă străină...

 Relocarea vine cu nişte costuri ascunse pe care nu toată lumea le ia în seama. Trebuie renunţat la multe investiţii materiale şi afective. Este relativ uşor dacă eşti pe val, dacă eşti sănătos şi nu ai nevoie decât de mâncare şi acoperiş, dar poate deveni mult mai dificil dacă ai nevoie de ajutor, de exemplu medical.

 Odata relocat, firma are o putere de "negociere" mult mai mare asupra ta, depinzi de ea pentru viză, nu îţi poţi găsi altceva de lucru foarte rapid. Trebuie să ai puşi de o parte banii de întoarcere, iar dacă trebuie să te întorci pe neaşteptate pierzi destul de mult (avion mai scump, lucruri cumpărate în ideea că vei rămâne acolo etc).

  Ar mai fi un fapt, mai subtil. Psihicul uman evaluează nivelul de trai destul de relativ. După un anumit nivel de bunăstare în sus contează mai mult comparaţia cu cei din jur. Depinde de la om la om, dar poţi fi mai nefericit având mai mult într-o ţară bogată, pentru că ceilalţi au şi mai mult.

  Pentru mine contează şi un factor spiritual, cred că pot aduce mai multă valoare adaugată pe lume trăind în Romania decât în altă ţară. Nu e vorba doar de rezultatul muncii, e vorba şi de clădirea unei societăţi la care mă simt dator să contribui.


 Incheiere


 Nu vreau să fac apologia rămasului în ţară, am scris acest post doar ca să se ştie că există şi alte atitudini decât trendul la modă. Prea des oamenii nu îşi exprimă parerile contrare a ceea ce ... pare opinia generală.

 Am mai scris şi ca să explic cumva postul criptic anterior : Jurnal de calatorie, Paris 2005


"The more I say, the more I know" . Republicarea articolelor este permisă cu citarea autorului

8 comentarii:

bgoodforyou spunea...

Salut

poate iti permiteau sa lucrezi la distanta ? :P

e bine ca ai aratat ca exista mult mai multe aspecte care trebuie luate in considerare cand faci un astfel de pas

ps:bine ai revenit, ca se cam rarisera postarile

Mihvoi spunea...

Dacă exista această posibilitate mi-ar fi spus ei, le-am explicat că doar relocarea este o problemă.

tavi spunea...

Ai accesat de mii de ori portalul lor de cautare in ultimii 14 ani. Cei de la Google au facut multi bani prin asta.
Nu trebuia sa le raspunzi decisiv acum. Mai aveai de trecut niste teste pina la decizia finala. Probabil te-au chemat sa-ti arate sediul lor si sa te convinga. Am auzit ca facilitatile pe care le ofera Google angajatilor sunt unice si lipsite de zgircenie.
Londra si Zurich probabil sunt cele mai frumoase orase din lume. Eu nu refuzam plimbarea indiferent de ce faceam mai departe. Eram "la moda" dar vizitam Google si vorbeam cu cei de acolo.
mai departe ....
Depinde de cit era salariul.. +500 euro (bani de bere in romania cu prietenii Bucuresti- Londra DOAR 63 Euro dus-intors.).

3-6 luni meritau pentru un cascaval mare.
In tara nu se schimba nimic. Medicii romani au ajuns acolo, ne asteapta.

Madalina Voicu spunea...

Nici eu nu vreau sa plec...
(Si zic asta ca sa se vada ca Mihai nu e singurul "ciudat" :P)
Cascaval? Cine spune ca vreau cascaval? :)

Corneliu spunea...

Mie imi pare rau ca nu te duci la Google.
Ai fi fost unul dintre oamenii care luati ca exemplu i-ar fi putut determina sa ia in calcul deschiderea unui centru regional aici.

tavi spunea...

După Intel, un alt gigant anunţă intrarea în România. Google îşi deschide birou la Bucureşti

astăzi, 11:38 Autor: Andreea Magraon
După Intel, un alt gigant anunţă intrarea în România. Google îşi deschide birou la Bucureşti

Google, cel mai popular motor de căutare din lume, a anunţat că îşi deschide în această luna un birou în România. Biroul va fi condus de Dan Bulucea, fost director de marketing la Microsoft România.

Echipa locală va fi responsabilă pentru dezvoltarea afacerilor şi implementarea strategiei Google în România, stabilirea unor relaţii de afaceri cu partenerii români, comunicarea către companiile locale a beneficiilor prezenţei online şi vânzarile directe de publicitate, au anunţat reprezentanţii companiei.


http://www.zf.ro/business-hi-tech/dupa-intel-un-alt-gigant-anunta-intrarea-in-romania-google-isi-deschide-birou-la-bucuresti-7688586

problema rezolvata :)

Corneliu spunea...

@Tavi : cand am vazut stirea, am venit aici sa postez link-ul.
@Mihai : Aplici pe vreun site de jobs pentru pozitiile din Romania :D ?

Mihvoi spunea...

Am vazut si eu, dar nu e birou de R&D, ci doar de vanzari. Momentan nu am aplicat pentru nimic, dar tot primesc oferte de interviu.