Mergeţi pe stânga


  Pe scurt : atunci când mergeţi cu maşina pe un drum cu prioritate, înainte de intersecţiile cu drumuri secundare, eliberaţi prima bandă (dacă este posibil). Este valabil de exemplu pentru ieşirile din benzinării, intrările pe autostradă, intrările pe Podul Grant, etc.
Nu ne mai trageţi pe dreapta... ;)

 Ideea cu eliberarea primei benzi mi-a venit de la un articol pe care l-am citit acum ceva vreme pe un blog, din păcate nu mai găsesc link-ul. Articolul se referea la problema ieşirii din benzinărie pe o şosea circulată. Este foarte util dacă autovehiculele se mută pe a doua bandă (dacă este posibil bineînţeles). Cel care iese din benzinărie are nevoie de o bandă liberă pe care să accelereze înainte de a se insera între celelalte maşini.

 M-a uimit mai ales faptul că nu m-am gândit niciodată la acest lucru care pare evident odată ce ţi-l spune cineva. Câte alte reguli simple şi utile ne-ar putea ajuta dar nu suntem conştienţi de ele ?

 Mi-am dat de curând seama că regula se poate aplica şi în alte părţi, de exemplu pe Podul Grant (când se poate circula în viteză pe el).

 Chiar şi la intrările pe autostradă, deşi există bandă de accelerare, este prea mică şi uneori cel care intră este nevoit să oprească la capătul benzii de accelerare pentru că prima bandă este ocupată. Şi aici ar ajuta foarte mult să ne mutăm pe a doua bandă.

 Pentru mine este un pic contraintuitiv, de obicei merg mai puţin repede şi de aceea stau mult pe banda întâi pentru a putea fi depăşit de cei care merg mai repede. Mi-am propus însă să fiu mai atent la aceste situaţii.


Mai filosofic

  Într-un post mai vechi despre civilizaţie ridicam problema regulilor "bune", care aplicate pe scară largă aduc beneficii tuturor. Mici politeţuri, precum a lăsa pe cineva să treacă atunci când oricum drumul este blocat pe sensul tău, au proprietatea că necesită un efort mic, care este cu prisosinţă returnat dacă ajungi la un moment dat în situaţia celui ajutat.


Republicarea articolelor este permisă cu citarea autorului