Facebook

2011-01-20

Țigara aruncată pe jos

Țigara aruncată pe jos

  Astăzi am un nou episod din războiul contra nesimțirii. S-a lăsat doar cu duel verbal, dar a fost aproape și de unul fizic.

  Teatrul de luptă : stația de autobuz de la Aviatorilor. Un tânăr (trecut de adolescență), privire inteligentă, smatphone enabled, aruncă țigara pe jos.

  Îi atrag atenția cu degetul (vorbea la mobil). Își dă seama despre ce e vorba și îmi aruncă o privire disprețuitoare. Îi spun "e frumos să aruncați țigara pe jos ?"

   Aici fac o paranteză. Nu sunt foarte uimit de gest, din păcate este foarte întâlnit. Nu pot însă să nu rămân uimit de lipsa oricărui pic de jenă de pe fața lui. Asta mi se pare mult mai îngrijorător decât gestul în sine, arată o pervertire adâncă a bunului simț din societatea românească.

  Mi-a spus ceva de genul "ce te privește pe tine ?" și a continuat convorbirea. Asta chiar m-a iritat, i-am spus cât de calm am putut "vă rog să luați țigara de pe jos". M-a privit din nou cu dispreț și s-a întors la convorbire.

 Am luat țigara de pe jos și am aruncat-o spre buzunarul lui care era ușor crăpat. Mă feresc să ating direct persoane, este mult prea agresiv și poate avea și implicații legale, gen : "- Medicul legist zice că are gâtul rupt. - L-ai atins ? - Păi ... da... - Vinovat !".

  A devenit vizibil enervat (nici eu nu speram să-l fac să se relaxeze). Am mai încercat o dată aruncatul la țintă, spunându-i să-și ia țigara de pe jos, s-a repezit demonstrativ spre mine spunând "nu mă atingi tu pe mine, poate vrei să iei și bătaie !". Mă felicit că nu l-am atins, el fiind ușor descumpănit când realizează că replica care i-a ieșit din gură este nepotrivită. I-am strigat și "Nesimțitule !". Un om mai în vârstă a spus și el mai cu jumătate de gură că am dreptate, că nu trebuie să arunce țigara pe jos.

 Am mai aruncat o dată țigara spre el și ne-am despărțit fără violență fizică, venea mașina fiecăruia. Cred că scoteam minim o remiză, eram amândoi categoria pană, dar eu am crescut în Ferentari și am cochetat și un pic cu Aikido ;)

  Sper totuși ca de acum înainte să aibă o strângere de inimă de fiecare dată când se gândește să arunce țigara pe jos. Chiar dacă va mai face asta, nu o va mai considera ca ceva normal, cuvenit.


  Cea mai bună abordare ?

     Mă mai cert cu oamenii care fumează pe holurile de la metrou, când am energia și când chiar mă deranjează fumul. Exista legea 349/2002 care spune "Art. 3. - (1) Se interzice fumatul în spaţiile publice închise". Sunt incluse "autogari, gari si aeroporturi" și sunt exceptate spații special amenajate în baruri, etc.


   M-am gândit dacă abordările critice/agresive sunt cele mai productive. Am citit undeva însă că stimulii pozitivi sunt cei mai potriviți pentru a stimula pe cineva să facă ceva, iar stimulii negativi pentru a interzice un comportament. Poate totuși stimulii negativi sunt cei mai potriviți în astfel de situații.


 Alte metode ?

  Un coleg german (fumător) îmi spunea că amenzi usturătoare (eventual plus obligația de a participa la curățenia orașului o zi) s-au dovedit foarte eficiente în alte țări. Poate asta ar limita aruncatul țigărilor, dar oare ar redeștepta și bunul simț ? Mai mult decâț curățenie în oraș eu mi-aș dori mai degrabă ca oamenii să fie mai atenți cu cei din jur, să nu aleagă varianta cea mai simplă atunci când asta i-ar prejudicia pe alții. Iar când totuși o fac, să simtă o oarecare rușine, să-și promită ca nu mai fac data viitoare.

 Cineva recomanda un pistol cu apă contra celor care te afumă în locuri în care este interzis fumatul. Asta are și valențe simbolice "yin-yang" : apa bate focul :) Necesită o logistică destul de complexă din păcate. Mi-a reușit pe scara de la bloc, o rudă a unui vecin a continuat să fumeze în scara blocului meu după repetate avertismente. M-am dus până în apartament, am luat un pahar cu apă, m-am dus lângă el și l-am aruncat spre mâna cu țigara (depărtată de corp). Am reușit să sting țigara fără să îl ating și fară să îl ud în rest. Nu cred că a fost atât de surprins în viața lui...


 Mă gândeam și la un spray urât mirositor, apropos de o reclamă genială unde se folosea "biogaz natural". Mi-aș dori totuși să meargă cu vorba bună ...


  Încheiere

  Nu sunt un puritan, am prieteni fumători și câteodată aleg să suport fumul lor pentru privilegiul conversației. Spre deosebire însă de locurile publice, este alegerea mea. Nu pot însă să renunț să merg cu metroul pentru că cineva nu poate aștepta încă 30 secunde până afară ca să își aprindă țigara.

 Îi compătimesc pe fumători pentru răul pe care și-l fac asupra sănătății. Deși n-am fumat nicodată sunt convins și că este foarte greu să te lași de fumat (nu imposibil, cunosc câteva cazuri de success).

 Aștept doar puțină bună cuviință, respectarea legilor în spațiul public și micul efort de a nu arunca țigara pe jos.


"The more I say, the more I know" . Republicarea articolelor este permisă cu citarea autorului

20 de comentarii:

Tavi Slavei spunea...

Cred ca trebuia sa te opresti la "E frumos să aruncați țigara pe jos ?" Bine ca nu a avut el un pistol.
Am observat ca 80% dintre romani au o problema cu : "Respecta-ti aproapele ca pe tine insuti!".
Stau sa ma intreb daca acei 80% sunt credinciosi sau nu.
Am trecut in tabara nefumatorilor de curind (7 martie 2010).

Anonim spunea...

Ce nu inteleg eu: ce anume te-a "deranjat" ?

Corneliu spunea...

Eu am probleme asemanatoare cu cei ai caror caini se rahatesc pe trotuarul din fata blocului in care locuiesc si nu strang dupa. Ii intreb retoric daca dumnealor isi fac nevoile pe presul de la intrare.
Imi aduc aminte de un fost coleg de-al nostru francez de la echipa de proiect care daca nu gasea cos de gunoi mergea cu tigara in mana pana la prima gura de canal si o arunca acolo. Bine, asta se intampla in londra, am o vaga impresie ca aici ar cam fi aruncat si el tigara pe jos :).

bgoodforyou spunea...

sa stii ca nu esti singur in lupta asta.

m-am saturat sa stam cu mana in san cand nesimtirea altora intrece masura.

incetu cu incetu dam nesimtirea afara din tara

Mihvoi spunea...

@Anonim : m-a deranjat nesimţirea !

Dacă începem toţi să aruncăm ţigări, hârtii şi seminţe pe jos, mai punem ceva excremente de câine şi ajungem să trăim într-o cocină.

Eu unul doresc să trăiesc civilizat, într-un oraş curat.

Madalina Voicu spunea...

To Anonim: cred ca a explicat destul de clar ce l-a deranjat (asta daca nu era o fraza sarcastica). Daca nu, adaug: e neplacut sa traim intr-o groapa de gunoi. Da, se matura, dar intre timp e murdar.

To Corneliu: am fost la o colega, horror! Nu am vazut niciodata ceva asa, nu aveai PE UNDE SA CALCI !!! Vestea buna e ca am vazut SI in Romania oameni cu punguta dupa ei. Putini, e drept, dar macar am vazut...

Vladd spunea...

Eu sânt fumător şi trecând de abordarea ta agresivă a situaţiei am un comentariu: şi eu arunc ţigări pe jos. O fac atunci cand nu există coşuri de gunoi în zonă (ceea ce e o dovadă cu mult mai mare de necivilizaţie decât gestul meu - şi vorba lui Corneliu, există măcar o gură de canal pe aprope) sau atunci când nu există o parte metalică pe coşul de gunoi (e mai necivilizat să porneşti un incendiu decât să arunci ceva pe jos).

Pe de altă parte e foarte deranjant să vină un necunoscut şi să-ţi spună ce să faci. Tu eşti cu ţigările, martorii lui Iehova cu Dumnezeu... Tot timpul se găseşte cineva care se crede mai bun ca tine.

Mihvoi spunea...

Într-adevăr acolo ar merita adăugat un coş de gunoi, poate chiar unul special pentru ţigări.

Am urmărit însă pe cineva în acea staţie. Nu a existat nici un gest de a căuta o alternativă la aruncatul pe jos, doar o palmare discretă.

kung lao spunea...

@Vladd
Mosule, ce ar fi sa stingi tigara aia, sa o pui in buzunar, si sa o arunci la primul cos? Dar ti-e sila, nu-i asa?
Atata timp cat te porti ca un cercopitec, intotdeauna se va gasi cineva mai "bun" decat tine, ca sa iti arate unde gresesti, asta vis-a-vis de ultima ta remarca.

@Autor
Te inteleg. Si mie imi vine sa iau o ranga si sa rup dintii alora de isi tin cainii de lesa in timp ce se animalele se "usureaza" in mijlocul trotuarului.
Trebuie sa incepem sa luam atitudine, nu mai e loc de-ntors.

Vladd spunea...

Nu înţeleg de ce vă luaţi de chestii mici şi le lăsaţi pe alea mari să treacă. La o adică mi-e groază de o societate în care kung lao mi-ar rupe dinţii pe stradă cu ranga pentru că fumez dar nu-i pasă de (şi asta e o listă care-mi vine în minte fără să mă gândesc prea mult) stat, politică, inflaţie, rezerve fracţionate pentru bănci etc.

Chiar credeţi că eu sunt motivul pentru care oraşul nostru e necivilizat? :)

Mihvoi spunea...

Sper că kung lao vorbea totusi despre cum se simte, nu despre ce ar face efectiv. Trebuie păstrată o oarecare proporţionalitate între impactul faptei şi repercursiuni.

Vezi totuşi că din faptele astea mici în sine s-au adunat destul de multe resentimente. Am mai fost şi eu în capitale europene şi nu am văzut să se arunce aşa ţigările peste tot. Apropos, crezi că cei care aruncă ţigara pe geam din maşină se tem că ar provoca un incendiu dacă o pun în scrumiera maşinii ?

Mi se pare simptomatică lipsa de spirit civic pentru multe din problemele pe care le avem. Dacă fiecare începe să spună ce îl deranjează (de exemplu lipsa coşurilor de ţigări), sigur începe să se schimbe ceva.

Anonim spunea...

Daaaaaaaaaaa... Asa DA!
Mihai te felicit pt atitudinea ta. Faptul ca nu exista cosuri de gunoi nu este o scuza pentru a putea fi nesimtit. Faptul ca fumez nu este o scuza pt a-i afuma si pe ceilalti. Nu cred ca se pune problema ce anume te-a deranjat, sau de ce te-a deranjat.
Ma intreb numai: daca, la un moment dat, intr-un moment de slabiciune, imi scapa un bocanc 45 in gura lui si el adunandu-se de pe jos ma intreaba de ce am dat in el, eu as putea sa-l intreb ce l-a deranjat? Si ca bonus, cei din jurul nostru sa vina fiecare sa ii carpeasca cate una in botul lui fumator pe motiv ca era pe jos, oare ar fi considerata o fapta violenta sau nu? Normala, dreapta, meritata?

Anonim spunea...

Auzi Mihai, si daca scuipa pe jos ii bagai scuipatul la loc in buzunar?

Revin cu comentarii in curand, insa sunt curios ce parere ai.

silviu spunea...

Felicitari Mihvoi! Exista un "drum al minimei rezistente" pe care majoritatea il aleg.
Faptul ca mai exista unii care isi consuma din timpul si energia lor pt a schimba ceva e din pacate putin apreciat se pare.
Tipul respectiv s-ar putea sa nu mai arunce data viitoare. Macar ca sa evite un episod asemanator.
Sint si niste legi care prevad amenzi pt asa ceva.

bgoodforyou spunea...

@Vlad: De-alea mari te ocupi la vot sau prin sesizari. Stai tu linistit ca oricum nici alea nu scapa.

@Mihvoi: Legat de vestibul la metrou, cred ca o sesizare catre Metrorex poate clarifica problema. Oricum, ei inchid si spatiul acela seara, deci intra sub incidenta legii fumatului.

Tigari Electronice spunea...

Romani in Romania :))

tigara electronica spunea...

Mda, putina civilizatie nu strica nici la romani.

Sparks spunea...

La iesirea de la metrou, pana ajungi la scarile spre iesire, se poate fuma, de aceea sunt si cosuri de gunoi speciale...

Mihai Voicu spunea...

Eu sper că sunt pentru cei care și-au stins țigara când au intrat în tunel. Chiar dacă este ceva mai aerisit spre intrare, tot e neplăcut să treci prin perdeaua de fum când intri la metrou.

Andrei T spunea...

Si pe mine ma deranjeaza gunoaiele de pe jos.Nu e o scuza lipsa cosului in zona respectiva, sigur se va gasi un altul mai departe.REBU nu are ca scop curatarea resturilor aruncate de nesimtiti."Sunt alte probleme mai importante" - nu ajuta cu nimic sa schimbi subiectul, daca o problema poate fi rezolvata (chiar cu biciul)nu trebuie ignorata.Am reclamat Metrorex la ANPC pentru ca permite fumatul pe cale de acces in statie (ilegal).Rezultat - anunturi la fiecare ora ca fumatul e interzis.Pe calea de acces se fumeaza in continuare.