Mă deranjază lumina LED

Mă deranjază lumina LED

Introducere

  Sunt destul de ... sensibilos, de exemplu la ... lumină. Alături de lumina rece fluorescentă care este cunoscută ca obosind ochii, am constatat că mă deranjază și lumina LED, de la ledurile monitorului până la lumina lanternei economice. Am încercat să aflu care ar putea fi cauza.


LED-urile

 Se pare că cele mai uzuale și ieftine led-uri cu lumină "albă" sunt bazate pe un emițător de lumină albastră (GaN sau InGaN ) și o pastilă de fosfor care convertește o parte din lumina albastră (de frecvență mare) în lumină de frecvență mai mică (zonele verde, rosu).

 Totuși lumina astfel generată are o intensitate sensibil mai mare în zona albastru decât la celelalte culori. Aparatul photo de exemplu îmi redă lumina led foarte albastră.

 Ochiul uman are 3 receptori luminoși, care au fiecare câte o curbă de răspund de tip clopot, cu maximul undeva în zonele roșu, verde, albastru. Clopotele se suprapun, deci orice culoare impresionează puțin și ceilalți receptori, dar în principal pe cel mai apropiat ca frecvență.


Teorii legate de LED

 O primă teorie personală ar fi că suprasaturarea receptorului de albastru din ochi ar putea cauza o reacție de tip "orbit de soare". Diferența este că lumina nefiind uniform distribuită în spectrul de culori, pupila s-ar autoregla greșit, undeva la medie, unde roșu și verde sunt substimulate dar albastru este suprastimulat.

 Mie lumina "rece" precum cea de la leduri sau tuburi fluorescente îmi dă ușoare dureri de cap și o senzație de fotofobie chiar și atunci când nivelul luminii este scăzut. Prefer lumina naturală, apoi cea incandescentă, apoi becurile economice cu lumină "caldă" și doar când nu am de ales support tuburile fluorescente.

  Se pare că există un fenomen potențial periculos legat de lumina vizibilă de frecvență înaltă (albastru-violet) care poate crește puternic riscul de distrugere a receptorilor luminoși prin oxidare. În general receptorii luminoși impresionați se albesc și nu mai răspund la stimuli pănă își încheie un ciclu fiziologic de refacere (asta se întâmplă de multe ori pe secundă). Lumina albastră-violet pare să deschidă receptorii înainte de a fi complet refăcuți, ceea ce duce la oxidare accelerată. Efectul este mai pregnant la ultraviolet, dar se pare că apare și în spectrul vizibil învecinat (albastru-violet).


 Alte tipuri de leduri

  Leduri RGB. Există și leduri care au distribuția culorilor mai uniformă, de exemplu leduri care combină emițători în 3 culori (roșu, verde, albastru). Aceste sunt însă mai scumpe și mai puțin eficiente ca și cantitate de lumină pe energie consumată. Totuși lumina lor redă mult mai fidel culorile decât ledurile care se bazează pe 1-2 emițători de culoare.

  Tehnologia OLED/AMOLED conține emițători foarte mici de tip organic. Se pot printa ecrane cu foarte mulți emițători folosind un fel de imprimantă. Tehnologia se folosește momentan la unele telefoane. Am văzut un astfel de ecran și m-a impresionat foarte plăcut fidelitatea culorilor față de orice alte tipuri de ecrane (plate) cunoscute.


 Încheiere


  Sunt doar eu, sau și voi ați observat că lumina LED este mai enervantă decât lumina incandescentă ? Aveți alte explicații ?

Update 2013-07-05: un coleg mi-a spus că pentru a obține luminozități mici la display-uri LED, acestea sunt aprinse intermitent foarte des. Alături de shift-ul spre albastru de care vorbeam, această pâlpâire este un alt efect care poate deranja ochii mai sensibili.