Facebook

2011-06-02

România are SIDA ?


România are SIDA ?

 SIDA este Sindrom Imunodeficitar Dobandit ("Syndrome de l’ImmunoDéficience Acquise"), în engleză AIDS. Nu ştiu cum a fost dobândit, dar România stă foarte prost la capitolul imunitate faţă de tot felul de paraziţi ai societăţii. Doar cu imunitatea parlamentară stă foarte bine.

 Un organism sănătos se apără împotriva corpurilor străine daunătoare. Românul, tolerant până la placiditate (cuvânt care mă face să mă gândesc la oi sau vaci), a învăţăt prea bine să tacă şi să înghită când este agresat el sau vecinul de lângă el.

 Astăzi în tramvaiul 32 a apărut din nou cerşetoarea tradiţională - o ştiu de ani de zile, e meseria ei. Partea specială stă în modul agresiv în care cerşeşte, bolborosind cuvinte fără înţeles şi agitând mâinile compulsiv cu vreo icoană. Vine foarte aproape, la doar câţiva centimetri de "ţintă" semnalând că vrea bani. Nu prea poţi s-o ignori şi ai vrea să scapi cât mai repede, chiar plătind.
 
 Ştie prea bine să vorbească, mai ales când înjură, ştiam asta din trecut. Ce-i drept nu este chiar în toate minţile, căci uneori se plesneşte puternic peste faţă. Totuşi are o dexteritate uimitoare în a nu atinge pe cineva, ceea ce mă face să cred că nu este total lipsită de control, precum sunt istericii faţă de epileptici.


  Un bărbat a ignorat-o. S-a dus apoi la o femeie. Aici m-am băgat şi i-am spus să o lase în pace. Un alt bărbat a ameninţat-o, dar a plecat liniştită spre următoarea victimă. Am urmărit-o, iar când aborda pe cineva mai fără apărare i-am spus să-i lase în pace. Am întrebat şi dacă are bilet, n-a răspuns.

 Până la urmă a coborât şi de acolo mi-a adresat nişte cuvinte clare, spre amuzamentul unor călători cărora le spusesem că ştie să vorbească.

 Concluzie

 Nepăsarea face tramvaiele un mediu propice pentru tot felul de paraziţi ai societăţii, care nu doar călătoresc fără bilet, dar şi agresează călătorii plătitori prin mirosul şi comportamentul lor. Dacă nu luăm atitudine, vor continua să ne agreseze. Dacă ne uităm în altă parte nu dispar ci prind curaj ...

 La fel este cu politicienii, poliţiştii, angajaţii din administraţia publică, etc. Cât timp nu vom face nimic să le dăm un feedback negativ când sunt corupţi şi necivilizaţi faţă de noi sau cei din jur, ei vor continua să se comporte la fel. Şi feedback-ul pozitiv trebuie folosit când este cazul, nu se face educaţie doar cu băţul.


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :

9 comentarii:

Corneliu spunea...

Excelent articol ! Partea proasta este ca majoritatea celor care privesc fara sa intervina, te mai considera si pe tine cel care reactionezi ca "nu esti in toate alea ale tale". Noi ca popor nu avem acea unitate civica, doar un individualism dus cateodata la extrem.

dragon spunea...

Foarte bun articol. Ar trebui sa invete lumea sa nu mai incurajeze cersetorii, adica sa nu le dea bani. Ca acei "cersetori" din mila "voastra" (ca eu nu le dau nimic) traiesc mersi bine in vile de n etaje si au diverse masini scumpe in curte.

John Dow spunea...

o corectie mica (greseala nu influentzeaza calitatea articolului...). SIDA = sindromul imunodeficitar dobandit ACUT.

Mihvoi spunea...

De fapt vine din franceză "Syndrome de l’ImmunoDéficience Acquise", în engleză "Acquired immune deficiency syndrome". Deci A vine de la ... Dobândit.

O să scot totuşi capitalizarea înşelătoare din română.

Tandreţe spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai Luțescu spunea...

Eu nu din nepăsare nu reacţionez, ci din ruşine.

Mi-e ruşine că trăiesc în confortul meu meschin şi că mişc prea puţin pentru cei ca amărâta asta (ştiu despre cine vorbeşti).

România nu-i bolnavă de SIDA; mulţi români au încă un substrat creştin, o cultură a omeniei, care-i face să vadă în cerşetoarea aceea o fiinţă umană, valoroasă chiar şi în starea asta decăzută şi nu doar un parazit agresiv care pute.

Aceasta nu-i nicidecum o boală. Boală este indferenţa iute agresivă şi meschinăria.

Crezi tu că cei care îi întind un ban nu ştiu că se preface! Sigur că sunt destui care ştiu, sau intuiesc.

Doar că în spaţiul dragostei faţă de aproapele, nu-i atât de important. Pentru că mai intuiesc şi că probabil femeia aia n-a avut un destin normal de-a ajuns aşa; îţi poţi imagina traseul şi suferinţa care au împins-o la opţiunea de a trăi aşa? Chiar crezi că trăieşte în mai puţină suferinţă decât una bolnavă mintal de-adevăratelea?

Şi crezi că are alternativă la cerşit?

Mihvoi spunea...

Momentan nu discutam legitimitatea cersetoriei, ci lipsa de reactie cand cineva de langa tine este agresat.

Exista si cersetori "decenti" care nu bat tramvaiele si metroul precum cersetorii "de lux".

Alex spunea...

Sa nu-i planga nimeni pe astia nici chiar pe acei cersetori "decenti" pentru ca sunt putini care ajung in situatia asta intr-un mod fortat ...in mare parte se nasc in familii de cersetori ,intra in grupuri care-i invata meserie sau pur si simplu li se pare prea complicat sa munceasca in alt mod. Romania NU ARE SIDA ca de aia nu te mai poti vindeca ci pur si simplu e bolnava de prostie acuta (exact la te gandeai oi,vaci si alte bovine). Toti romanii deja au ceva pe constiinta si acuma nu fac decat sa TACA sa inghita si sa se uite la Realitatea TV si antene :)). Suntem manipulati ...in cel mai josnic mod.....pacat pentru putinii care pot vedea si rationaliza tot ce se intapmla!

Mihvoi spunea...

Alaltăieri când am dus gunoiul cred că am dat peste o cerșetoare adevărată.

M-a întrebat dacă e și ceva pâine în ce am aruncat. I-ar arătat o pungă în care erau niște batoane mai vechi, i-am spus că nu știu dacă mai sunt bune. I-am vorbit cu "dumneavoastră" pentru că m-a întrebat frumos. Nu aveam bani la mine, dar și dacă aș fi avut aș fi preferat să-i cumpăr mâncare decât să dau bani care se pot cheltui pe băutură, țigări, etc.

N-am avut din păcate prezența de spirit să-i spun să aștepte, ca să îi aduc o pâine ca lumea, a durat ca să procesez întâmplarea. De obicei acolo vin oameni care răscolesc gunoiul cautând ceva care se poate vinde, măcar fier vechi. Aș fi chiar mulțumut de ei (dpdv ecologic) dacă nu ar lăsa apoi tot gunoiul împrăștiat pe jos.

Există oameni chiar disperați și acestora le-aș cumpăra de mâncare (i-am cumpărat unei băbuțe o dată un ștrudel), dar de obicei ei nu stau la cerșit în locurile "de lux".