Ecologie de subzistență


Ecologie de subzistență

 Vorbeam prin comentariile de la un post anterior despre oameni care umblă prin gunoaie. Astăzi am descoperit cinstea și demnitatea la cineva care scormonea prin gunoi.

 Duceam mai multe tranșe de deșeuri menajere, inclusiv unele care puteau fi considerate folositoare. O țigancă (nu e un termen depreciativ!) căuta prin gunoi cu un băț. Am intrat în vorbă încercând să aflu ce anume caută.

  Mi-a spus că se uită după fier, pe care să îl vândă la "fier vechi". M-am grăbit să-i spun că "foarte bine", eu având în gând efectul ecologic al reciclării fierului.  A mai adăugat că "lucrează ca măturătoare, dar nu îi ajung banii, deci decât să fure...". I-am spus din nou că "bineînțeles că este mai bine așa, chiar mă bucur că face asta". Nu am intrat în discuții despre ecologie, nu i-am mai spus nici măcar obișnuitul : "am rugămintea doar să nu împrăștiați gunoiul pe jos".

 E o întrebare mare dacă acești oameni se simt mai bine dacă te faci că nu-i vezi sau dacă interacționezi cu ei. Eu dacă încerc să mă pun în pielea lor am impresia că mi-ar fi foarte rușine și nu aș vrea ca ceilalți să îmi arate că mă văd. Pe de altă parte, este și dezumanizant ca oamenii să se facă că nu te văd. Îmi amintesc un episod vechi din "Zona Crepusculară" în care în loc de închisoare oamenii erau condamnați la "invizibilitate", adică erau însemnați în frunte iar toți ceilalți se prefăceau că nu există.


 Ecologia

 Nu sunt eu super ecologist, dar încerc să fac un mic efort dacă prin asta pot să evit un efort mult mai mare al altuia, sau un rău mult mai mare. Cu bateriile strânse separat pentru a evita poluarea chiar am avut un mic câștig, Ikea mi-a dat 10 baterii noi AA pentru 20 baterii consumate. Felicitări pentru inițiativă !

 Din păcate nu am prin apropiere nici măcar un container de reciclat sticlă, astfel că am tot adunat vreo 10 sticle și tot uit să le iau când am drum în afara ... sectorului 5. Știu pe cineva care a venit cu două  sticle de la Eroii Revoluției până la Aurel Vlaicu (în drum spre serviciu) ca să le poată arunca într-un container de recilare.

 Primarul sectorului 5 (d-l Daniel Marian Vanghelie) nu pare să înțeleagă însă importanța reciclării, nu cred că mai este sector care să fie atât de sărac în containere de reciclare. Rușine !


 Gunoiul pe scară

 Dacă tot a venit vorba, mă bucur că nu am gunoiul pe scară. Multe blocuri care au gunoiul pe scară au o mare problemă cu mirosul, de asemenea cu gândacii. Bașca că îmi dă subiecte de blog :)


 Încheiere

 Trebuie să vă mai mărturisesc că m-am lăsat recent de "enterclick". Era un site care îmi aducea niște vizite semi-automate (în speranța creșterii rangului pe Google și a unor noi vizitatori accidentali). Sunt puțin în sevraj, numărul de vizitatori unici a scăzut de la 300/zi la vreo 60/zi. Vreau totuși să am o imagine mai bună a numărului de vizitatori reali. M-aș bucura să fie măcar 60 cititori pe săptămână  care citesc câte un articol până la sfârșit.

 Sunt curios cum se ajunge să fii republicat pe un site de știri (gratis). Am încercat să scriu la hotnews.ro dar nu am primit nici un măcar un "foot in the back" așa că "I need a hug" ... :)

 V-aș ruga deci să puneți un comentariu, cu absolut orice : "a", "qwerty" etc, doar să știu că existați... ;)


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :