Labirint


Labirint

  Dacă cumva sunteți genul care se simt pierduți în magazine sau muzee tip labirint, iată o idee simplă care vă poate ajuta.

  Odată intrat în magazin/muzeu, mergeți tot timpul în dreapta. Asta înseamnă practic a urmări pereții exteriori ai incintei, peretele exterior fiind mereu în dreapta. Aceeași metodă funcționează similar cu "mereu stânga", dar dreapta este direcția pe care o iau majoritatea oamenilor când intră într-un magazin.

  Într-un muzeu bine delimitat, care nu are cicluri interioare această regulă simplă permite vizitarea tuturor camerelor, o singură dată, inclusiv a etajelor. Mergând pe dreapta dai de o scară, urci pe ea, urmărești pereții în cerc până ajungi din nou la scară, cobori în drepta apoi continui la dreapta pe holul inițial. Singura preocupare trebuie să fie să recunoști când ai făcut turul complet și ajungi să ieși pe ușa de la intrare ... în dreapta :)

  Într-un magazin mare regula asta pierde raioanele din centrul incintei (buclele interioare). Eu personal găsesc totuși util într-un magazin nou să dau un tur al frontierei exterioare pentru a-mi face o idee despre suprafață și apoi să mă aventurez pe culoarele transversale. Turul inițial mă ajută să știu cam pe unde sunt, cam cât mai este de parcurs și deseori chiar să fotografiez raioanele interioare interesante.

  Interesant este că regula evită foarte bine învârtirea în cerc, chiar dacă există bucle. Dacă magazinul are o buclă la fruntiera exterioară, regula va parcurge partea cea mai exterioară a buclei și va continua pe frontieră. Va pierde ce-i drept partea interioară a buclei, dar dacă așa au gândit spațiul probabil își merită soarta.

 Se pot face mici optimizări după caz, de exemplu mergând pe frontiera exterioară faci mici incursiuni în interior când vezi un raion interesant, apoi te întorci la frontieră și continui turul frontierei.

 Probabil majoritatea o să găsească ce am scris evident, dar pentru mine a fost o mică revelație să realizez puterea acestui algoritm. Sper să vă ajute.


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :