Impozite pe salariu


Cât plătim la stat din salariu ?

 Atunci când o firmă îți stabilește salariul nu îi pasă foarte mult de cât vei încasa tu efectiv, ci îi pasă de cât va trebui să cheltuiască ea. Pentru un salariu pe cartea de muncă de 1000Euro (~4300RON), o firmă trebuie să plătească aproximativ 1800Euro (sursa aici). Practic, cheltuiala firmei este aproape dublă față de salariul primit de angajat. Dacă nu ar trebui să se plătească nimic la stat, firma n-ar simți nici o diferență dacă ar mări salariul net (în mână) al angajatului cu 80%. Frumoasă mărire nu ?

 Nu există stat în care să nu se plătească contribuții din salarii, dar cred că este util ca fiecare să conștientizeze cât plătește și pentru ce. Pentru a complica lucrurile, contribuțiile plătite la salarii sunt împărțite în două (contribuții angajator și contribuții angajat), dar asta practic nu înseamnă nimic, toate sunt plătite de firmă peste salariul pe care îl încasează efectiv angajatul.

 Aveți la final procentele de rețineri detaliate, luați-le totuși cu titlu orientativ, pot exista mici diferențe. Atenție, procentele nu se adună direct întrucât sunt relative la salariul brut, se aplică deduceri, etc. Raportat la salariul net ("în mână") procentele sunt semnificativ mai mari, chiar am fost surprins. Am calculat mai jos, cu rotunjiri un pic cam grosiere, cât se plătește la stat (real și procentual) relativ la un salariu net ("în mână") de 1000E:

  • Pensie(CAS): 400 Euro (40% - dacă doar am aduna procentele ar da 31.3% !)
  • Impozit        :  190 Euro (19% - este 16% din brut și se aplică după ce se scad alte contribuții)
  • Sănătate       : 149 Euro (14.9% - dacă am aduna procentele ar da doar 10.7%)
  • Șomaj          :   14 Euro (1.4% - dacă am aduna procentele ar da 1%)
  • Restul          :     8 Euro (0.8%)

Total de dat la stat : 761Euro, deci aproximativ 76% peste salariul net ("în mână") de 1000E . Procentele sunt aproximative, dar în mare cam acestea sunt. Contribuția poate varia spre 80% în funcție de nivelul salariului brut real și deduceri.


Procente contribuții la salariu pe cartea de muncă:

Contribuții angajat:
Șomaj : 0.5%
Sănătate : 5.5%
CAS (pensie) : 10.5%
Impozit : 16%

Contribuții companie:
CAS (pensie) : 20.8%
Concedii și indemnizații : 0.85%
Sănătate : 5.20%
Accidente muncă : 0.187% (depinde de codul CAEN)
Fond garantare salarii : 0.25%
Fond persoane cu handicap : ~0.04% (mai complicat)



Relația cu pensia

  Pe baza acestor procente se poate răspunde la probleme de tipul : dacă sunt 1.7 pensionari pe cap de salariat, iar contribuția la pensii este de 40% din salariul net, cât va fi pensia medie netă față de salariul mediu net ? Estimarea rapidă ar fi : 40% / 1.7 = 23.5%. Deci dacă pensiile ar fi plătite doar din contribuțiile CAS, pensia medie "în mână" ar fi de 23.5% din salariul mediu net. Dacă se scade contribuția la pensia privată (pilonul 2) iese chiar mai puțin.

  Se pare că pensia medie netă este actualmente undeva în apropiere de 30-35% din salariul mediu net (n-am o sursă oficială la îndemână). Oricum, este mai mare de 23.5% cât ar ieși doar din contribuțiile CAS. Diferența trebuie luată din alte taxe, gen TVA mărit. Problema este că aceste contribuții indirecte la pensie prin TVA nu se contorizează ca puncte la pensie. Este corect ?

P.S. Sper că nu am greșit semnificativ, rezultatele mele par să corespundă cu articolul citat.



Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :