Demisia premierului Emil Boc


Regele a murit ! Trăiască regele !

  Demisia premierului Emil Boc este probabil menită să refacă moralul alegătorilor pe bucata rămasă până la alegeri. Dincolo de calcule electorale, este momentul în care pot face un bilanț al guvernării Emil Boc (subiectiv).

  Emil Boc, un om probabil bine intenționat, dar timorat până la sfărșitul mandatului, nu a reușit să dovedească suficient leadership nici față de membrii guvernului, nici față de alegători. Probabil pentru că s-a simțit ușor depășit de înălțimea funcției, am simțit mereu în declarațiile lui nesiguranța. Pot spune chiar că ajunsesem să sar orice știre care începea cu "Premierul Boc a declarat...".

  Pe de altă parte, a guvernat cu o coaliție șubredă, pe timp de criză. Probabil calitatea care l-a făcut premier a fost puterea de compromis, putere de care a abuzat poate prea mult. Cu bâlbâieli nescuzabile, a luat niște măsuri de echilibrare economică, dar fără a avea o viziune economică pe orizont mediu măcar. M-a dezamăgit cel mai mult când am aflat că nu a reușit de fapt să reducă cheltuielile bugetare, ci doar să peticească căderea economică prin taxe mai mari.

  Cu toată guvernarea mediocră, Emil Boc rămâne totuși singurul șef de partid pe care l-am auzit spunând partidului său că e timpul să acționeze cinstit. Se întâmpla înainte de a fi premier, nu prea a reușit să impună asta partidului, dar măcar pentru asta are încă respectul meu ca politician.

* * *

  Numirea lui Cătălin Predoiu ca premier interimar mi se pare o surpriză plăcută. Acum vreo două luni într-o discuție cu un prieten îl dădeam exemplu de leadership modern, autentic. Impresia mea a pornit de la un interviu la RFI. Nu m-ar deranja să fie mai mult timp premier, deși cred că este un pic prea fin pentru a se face ascultat de către politicianul nostru obișnuit.


  Despre premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, nu știu foarte multe, dar pare un om capabil și principial. Dacă ascultați delarațiile de investire numire ale lui și ale lui Cătălin Predoiu veți remarca un iz proaspăt, care nu miroase a Dâmboviță stătută. Prin poziția de la șefia SIE cred că a fost supravegheat îndeaproape de o comisie parlamentară mixtă și probabil va fi mai greu de contestat, chiar și de către opoziție. Să sperăm că va fi de bun augur pentru modernizarea României, spre o societate mai puțin coruptă.

* * *

 P.S. Sintagma din titlu este din "Prinț și cerșetor" și apare în condițile unei revolte sociale iminente. Regele însă moare, iar orice rege nou aduce o nouă speranță, astfel că revolta se ... amână.




Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :