Năstase și Remeș condamnați


Năstase și Remeș condamnați

  Parcă știrile despre condamnarea la închisoare (cu executare) a lui Adrian Năstase și a lui Decebal Traian Remes au trecut prea ușor prin presă, fără să creeze prea multe valuri. Mai ales procesul lui Adrian Năstase a fost trecut sub perdeaua de fum a demonstrațiilor din centrul capitalei.

 Așteptam de mult să se întâmple asta, o condamnare a unor politicieni de rang înalt. Trebuia să se întâmple asta pentru ca politicienii tentați de corupție să nu se mai simtă invulnerabili - precum s-au simțit până acum. Vreau să le fie frică să mai fure!

  Din păcate condamnările nu sunt definitive încă. Va fi testul dat de PDL pentru a mai avea vreo șansă în alegerile viitoare. Justiția nu ar trebui să fie politizată dar ... este în parte deja politizată dinspre PSD. Lipsa voinței politice din partea PDL ar însemna mușamalizarea cazurilor. Mi-e teamă încă de o posibilă negociere care s-ar duce în culise despre finalul proceselor.

 Despre cazurile în sine ... aș spune că sunt aproape niște găinării. Adică bănuiesc că respectivii au făcut chiar fapte mai grave decât o mică finanțare ilegală de campanie electorală sau o șpagă în caltaboși înveliți cu valută. Probabil nu sunt nici cei mai corupți politicieni din România, poate au furat mai cu perdea decât colaboratorii lor. Probabil există și un interes politic în înfundarea lor. Sincer, nu-mi pasă pentru moment. Aș vrea să-i văd înfundând pușcăria câțiva ani, să fie exemplu și altora. Nevinovați nu cred că sunt.

 O condamnare corectă conform faptelor dar ușor politizată mi se par un rău necesar, o etapă. Abia după ce justiția românească va trece prin această pubertate plină de acnee, abia atunci politicienii vor fi motivați să susțină o justiție cât mai corectă și echidistantă, de frică să nu ajungă victime când vor ajunge în opoziție. Frica păzește pepenii se spune, chiar și pe cei de Dăbuleni.

 Aș mai spune că într-un fel mi-e și milă de cei doi. Par doi politicieni căzuți în dizgrație în propriul partid, niște victime. De exemplu "lupii tineri" din PSD se bucură într-un fel să scape de un Adrian Năstase care a avut pretenții de președinte al țării la un moment dat.

 Poate nu este echitabil față de alți corupți, dar cred că este corect ce li se întâmplă celor doi. Ar fi un pas mare în direcția scăderii corupției în România dacă aceste sentințe vor rămâne definitive și vor fi executate. Aici se va juca direcția în care va porni România.


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :