De ce mă bucur pentru răul altuia


De ce mă bucur pentru răul altuia

 Am spus că procesele lui Năstase și Remes reprezintă o miză uriașă pentru direcția în care va porni România, detalii aici. Efectele condamnării definitive a lui Năstase la 2 ani de închisoare vor fi enorme pe termen lung. Câteva direcții de influență pozitivă:

  •  Se rupe mitul politicianului care este deasupra justiție. Dacă comiți ilegalități când ești pe val, roata puterii se poate întoarce și poți ajunge la pușcărie, fără să te poți bucura de ce ai adunat. Nu contează cât ai ajuns de sus. Sigur va exista un dușman interesat să îți dezgroape secretele incriminabile. Politicienii vor fura mai puțin, mai cu frică.
  • Crește curajul de a demasca și sancționa fapte de corupție, există dovada că pot fi pedepsite. Asta va schimba ușor atitudinea întregii societăți, de la procurori, judecători și până la nedreptățiții mici care suferă acum în tăcere. Corupții nu vor fi condamnați întotdeauna penal, dar se vor putea obține mai ușor victorii simbolice precum demisia.
  •  Acum toți politicienii vor fi motivați să creeze o justiție cât mai independentă și mai imparțială, pentru a fi protejați de eventuale procese incorecte atunci când ajung în opoziție. Până acum mulți sperau că doar influența obținută la putere este suficientă pentru descurajarea oricărui proces penal (corect sau incorect).
  •  Economic este un semnal foarte bun. Investitorii externi serioși vor știi că dacă au un litigiu cu protejatul unui politician puternic (chiar prim ministru), justiția poate restabili o relație echitabilă între părți. Chiar și doar posibilitatea unei condamnări ulterioare pentru corupție va scade automat tentația de a cere șpagă investitorului. Intrarea în Spațiul Schengen poate fi un bonus.
  •  Nu în ultimul rând, competiția între politicieni va deveni mai corectă. Dacă riscul condamnării devine mai mare, atunci chiar politicienii corupți vor fura mai puțin și vor avea mai puține fonduri discreționare în campania electorală. Astfel, avantajul competitiv (incorect) în cursa electorală a politicienilor corupți scade, ceea ce va face loc, sperăm, unor politiceini mai integrii


 Încheiere

 Știu, nu se vor schimba toate de mâine ca prin minute. Mă bucur însă că într-o masă de vești proaste a apărut și o veste dătătoare de speranță despre însănătoșirea României. S-a făcut un pas, trebuie să avem grijă ca evoluția să continue în aceeași direcție.

 Felicitări procurorilor și judecătorilor care au avut curajul să condamne o persoană atât de influentă ! Mai că merită și PDL-ul să-i fie iertate niște păcate pentru asta.


 Update: postul a fost scris înainte să aflu de ... tentativa de încercare de sinucidere. Nu cred că schimbă multe, vreau doar să precizez că nu mă bucur de nefericirea familiei lui ci de ceea ce (sper) că înseamnă această condamnare pentru însănătoșirea clasei politice.


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :