Lumina fluorescentă


Lumina fluorescentă ("neon")

[Altă postare găsită în lada cu "nefinalizate"]

  Mă deranjează în general lumina fluorescentă (ca și cea LED). Am cercetat puțin subiectul și iată ce am aflat.

 Lumina fluorescentă

 Tuburile fluorescente sunt impropriu numite "neoane", după primele tuburi fluorescente care foloseau gazul "neon". "Neoanele" erau folosite la început doar pentru reclame luminoase, întrucât emit o lumină violet, specifică gazului neon. Alte gaze emit și ele 1-3 benzi de culoare.



 Lumina albă este obținută prin combinarea unor materiale care emit mai multe benzi de lumină, care adunate pot stimula toți cei trei senzori luminoși din ochi (roșu, verde, albastru) și deci forma aproape orice culoare. De fapt cei 3 receptori de culoare din ochi au câte o curbă de răspuns de tip "clopot" cu maximul undeva la roșu, verde, albastru. Lumina fluorescentă are benzi de culoare și de aceea culorile se văd uneori distorsionat. Teororetic 3 culori pot stimula orice culoare în creier, totuși nu orice benzi de culoare pot fi reflectate corect de un obiect care are o culoare "între benzi".

 Partea mai deranjantă este că lumina fluorescentă este pulsatorie, la 50Hz. Unii oameni pot observa aceasta pulsare. Dacă se combină cu un display care este și el pulsatoriu apare un efect puternic de interferență (monitoarele cu tub erau groaznice sub lumină fluorescentă). De obicei se împerechează 2-4 tuburi fluorescente ("neoane") pentru a reduce efectul.

Mai este problema distribuției de culoare, lumina fluorescentă este foarte "rece", adică are mult albastru. Becurile economice fluorescente (un tub fluorescent încolăcit sub forma unui bec bulb) pur și simplu îmi dau dureri de cap dacă privesc mult spre ele.


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :