Nu-i mai bălăcăriți pe votanții PSD

 
Chiar crezi că cineva votează un anumit partid cu gândul că îi va fi mai rău decât cu celălalt?

Și dacă într-adevăr celălalt partid ar face mai multă "dreptate", dar alegătorului i-ar fi un pic mai rău, crezi că își va schimba votul pentru partidul "mai drept"?

Dacă PSD fură, ce procent din votanții PSD crezi că beneficiază efectiv de acele furturi? Crezi că omul chiar e impresionat de o găleată cu ceva ulei și făină? Nu acesta este motivul votului pentru PSD, ci lipsa aparentă de alternative mai bune.


Singura modalitate de a convinge pe cineva să voteze altfel decât era obișnuit este să-i explici de ce alegerea ta va face să-i fie mai bine. Poate nu imediat, dar poate într-un an, poate în câțiva ani. Poate copiii lui vor avea o soartă mai bună și nu vor pleca prin țări străine să-l lase singur la bătrânețe.

Poate o guvernare mai competentă și mai corectă ar ajuta să crească economia și ca rezultat îi va crește pensia în mod real - ca putere de cumpărare, nu doar pe hârtie. Poate prin reducerea furtului ar rămâne mai mulți bani pentru dotarea spitalelor, poate o educație mai bună va oferi mai multe șanse copiilor lui. Lucruri de astea care îl afectează direct, discutate rațional, politicos...

În general o atitudine pozitivă este mult mai convingătoare decât una negativă. De exemplu în panoul din poza de mai sus era mult mai frumos să spună "pentru protecția dumneavoastră" decât sentințele seci "sunteți obligați" și "este interzis". Cred că ar fi luate și mai mult în serios în acest fel de către cei implicați.

Nu ajunge să demonstrezi că celălalt este rău, este mai important să argumentezi de ce crezi că alegerea ta este mai bună.


Poate crezi că alegătorii PSD sunt proști, ne-educați, că nu pot înțelege. Probabil și ei spun același lucru despre ceilalți. Dacă ești tu așa de deștept, explică-le de ce au furat și cei de la PNL și de la PDL când au guvernat. De ce alternativele la PSD de până acum n-au guvernat mai bine, chiar oferindu-le circumstanțe atenuante pentru "moștenirea grea" și situația internațională. Vezi, nu e așa de ușor să argumentezi că ceilalți vor fi mai buni...

Ai putea să le spui că PSD a guvernat mare parte a tranziției și am cam rămas coada Europei, chiar comparativ cu alte foste țări comuniste. Ăsta este un argument anti-PSD, dar nu e un argument că ceilalți sunt mai buni. Avem record negativ la kilometri de autostradă, dar nici scurtele guvernări non-PSD nu au demonstrat cine știe ce.

Ai putea să le spui că sub PSD nu a fost condamnat nici măcar unul dintre marii hoți care au furat de la oameni, direct sau indirect (vezi FNI, bănci, fabrici, spitale). E și ăsta un argument, dar tot nu e o demonstrație că ceilalți sunt mai buni. Pentru mine asta e suficient să nu votez PSD până nu se reformează din temelii, dar nu cred că va convinge un votant tradițional PSD că îi va fi mai bine cu partidul pe care îl preferi tu.


Suntem așadar într-un fel de blocaj, stăm de-o parte și de alta a gardului și aruncăm cu pietre unul în celălalt. De parcă partidele astea ne-ar fi rude și ne dau ele personal bani dacă le votăm. Asta ne face captivi ai unui anumit partid, fie de "stânga", fie de "dreapta". Este la fel cum într-o vreme firmele de cablu își împărțeau zonele și nu puteai să te muți de la una la alta dacă erai nemulțumit. Calitatea a început să crească când a început să funcționeze concurența între ele. Concurență pe care nu prea am avut-o la partide până acum...

Dacă fiecare ar vota doar cu partidul lui, de stânga sau dreapta, alegerile ar avea mereu același rezultat. Frumusețea democrației este atunci când ai de ales între două sau mai multe variante rezonabile și măcar o parte din populație poate bascula dintr-o parte în alta, pentru a sancționa și, mai ales, pentru a recompensa performanța de guvernare. Eu sunt un om mai degrabă de centru și sper ca într-o zi să pot vota PSD, atunci când li se va urca la cap puterea celor "de dreapta". Presupunând că vor exista până atunci partide cu adevărat atașate de ideologia lor...

Mai avem un pic până la 2-3 partide rezonabile, dar nici chiar PSD nu-și poate permite să guverneze dezastruos dacă are o competiție puternică. Pentru mine acesta este încă un motiv să votez cu polul opus PSD, care este fragmentat și nu a oferit până acum suficientă competiție PSD. Pe de altă parte, trebuie ceva exigență și la materialul propus ca viitoare "competiție" la PSD. Dacă votăm tot politicieni reciclați o să avem cam același lucru. Mai există și "dreapta" care vrea să se alieze cu PSD după alegeri, ce mai alternativă...

Trebuie să ne uităm atent la calitatea oamenilor propuși de fiecare partid, la principiile de guvernare pe care le susțin, la realismul programului de guvernare. Pentru partidele tradiționale trebuie să ne punem problema și de ce nu reușit să facă până acum ceea ce promit că vor face de acum încolo.

Nu trebuie să tratăm partidul preferat precum echipa preferată de fotbal, partidele trebuie tratate ca furnizori de servicii de guvernare, precum firmele de telefonie mobilă sau Internet. Te uiți ce oferă, te uiți la istoria de până acum și alegi ce crezi că e mai bine pe termen mediu și lung.

Și pentru a avea vreo șansă să convingi pe cineva să voteze ca tine, nu e suficient să-i spui ce proastă este alegerea lui, trebuie să-i argumentezi ce aduce bun alegerea ta, prin dialog și nu prin jigniri. Asta înseamnă o societate civilizată.