Un fleac, a câștigat (iar) PSD

O analiză personală la cald

Nu s-au numărat încă voturile însă este destul de clar ce s-a întâmplat. Nu sunt fraude electorale, asta au votat oamenii. Poate s-au bazat mult pe anumite minciuni diseminate de unele televiziuni, însă asta cred ei cu adevărat că e mai bine. Cred că e simplist să dăm vina doar pe televiziuni, diseminarea de minciuni este doar o parte din problemă.


Mi-ar fi plăcut să fie altfel, însă nu mă surprinde. Nu este o tragedie, am tot avut PSD și nu s-a dărâmat pământul. Ar fi putut poate să fie mai bine, dar nu va fi atât de rău pe cât a fost. România se târăște, însă avansează.

PSD va avea de muncit serios ca să își respecte măcar parțial promisiunile și să onoreze legile populiste pe care le-a dat în campanie, asta e bine. Există riscul de regres în justiție, însă PSD nu se va întinde mai mult decât îi permit cetățenii. Există o masă importantă de oameni care vor schimbare, dacă ei vor lua atitudine pot bloca anumite derapaje. Votanții PSD nu își doresc în sine corupție ci doar au învățat să o tolereze, nu vor lupta pentru corupție.

Frumusețea democrației este că un partid ca PSD nu-și permite să o dea în bară foarte rău. PSD are o identitate foarte bine conturată, un "brand" și are tot interesul să aibă șansa de a fi la putere și la alegerile viitoare. Având un scor foarte bun, va trebui să aibă grijă să nu facă greșeli majore, altfel le va deconta singur la alegerile viitoare.

Aș spune că PNL nu are încă o identitate la fel de clară precum PSD, nici măcar ideologică. Poate e și un mic lucru bun în eșecul lor de a prelua guvernarea, ar fi fost prea ușor să câștige fără să facă mare lucru. Să ne amintim că nu au făcut opoziție credibilă la guvernul Ponta, acceptând modificări ale legilor electorale care au ajuns să avantajeze PSD - care are un electorat mai puțin mobil. Poate se mai golesc și de profitorii și băgătorii de seamă rămași în partid, în opoziție se vede caracterul omului.

PNL care trebuia să fie contraponderea importantă la PSD și avea resursele să își disemineze mesajul nu a venit cu un mesaj care să adreseze ce îi doare pe oameni. Nu a explicat că nu este "ei versus noi" ci că putem avea pensii mai mari doar creând condițiile pentru o economie prosperă: taxe suportabile, proceduri simplificate, tratament corect din partea statului fără a trebui să dai șpagă. Sau orice alt mesaj "de dreapta" cred ei că este benefic pentru România. Nu este vorba de guvernarea unei părți din România ci de a găsi optimul de politici care să asigure creșterea echilibrată.

Votanții PSD sunt convinși că doar PSD le poate asigura securitatea pensiei și a salariului de bugetar. Asta vine de la vechea guvernare a "dreptei" care a ținut să sublinieze de ce pensionarii sunt răi sau proști iar cei care produc sunt buni. Această dihotomie a creat o falie adâncă între două părți ale României, care nu își mai vorbesc de ceva timp. Asta e cea mai tristă realitate, fiecare se uită la televiziunile lui și deja imaginea despre realitate este aproape ireconciliabilă.

Câștigurile din justiție accelerate în perioada Băsescu au fost plătite greu cu această fractură a electoratului care face imposibil dialogul. Este ca în filmele "western" în care vânătorul de recompense intră în bar și se luptă cu criminalul. Aproape niciodată nu se arată în film și ce greu se strâng cioburile după asta. Probabil că vânătorul de recompense, după "ispravă", este la fel de bine văzut în acel bar precum a fost și PMP în alegeri.

Vești bune
Scorul apropiat de 10% ar USR este poate cea mai bună veste, nu atât pentru prospețimea pe care o va aduce în Parlament ci mai ales ca semn al maturizării societății românești în care oamenii care cred într-un scop nobil se pot organiza și își pot susține dorința de schimbare în bine. 10% este enorm, gândiți-vă cât a realizat UDMR cu 6%.

Învățăminte
Eșecul PMP și al lui Traian Băsescu ar trebui să ne învețe ceva: nu trebuie să ne legăm simpatia politică atât de persoane și partide, cât de principii și valori. Persoanele pot fi dărâmate mediatic sau se pot dărâma singure. Principiile și valorile nu pot fi dărâmate prin minciuni, ele devin uneori și mai puternice pe măsură ce sunt atacate. Astfel se poate crea și o punte în care votanții de "stânga" și "dreapta" pot începe un dialog în care să vadă că au nevoi similare (să crească nivelul de trai în România) și doar văd un pic diferit modul în care se poate obține ceea ce își doresc.