Ce ne face bogati ?

Ce ne face bogati ?

Banii ?

Intr-un fel da. Bani sunt in mod normal acceptati la schimb contra aproape orice : mancare, haine, terenuri, case. A avea bani mai multi inseamna de obicei accesul la o multitudine de bunuri si servicii care sa ne satisfaca nevoile. De fapt nu banii creaza bogatie, ci posibilitatea de a ne satisface diverse nevoi in schimbul lor.

Au existat totusi situatii extraordinare in istorie in care banii si-au pierdut brusc valoarea. In fond sunt niste hartii emise de o banca (nationala), care promite ca vei putea sa obtii valoare in schimbul lor. Daca oamenii pierd brusc increderea in ... increderea celorlalti in bani, valoarea banilor se poate prabusii brusc (de exemplu pe timp de razboi). Cel mai adesea deprecierea este graduala (prin inflatie), in cazul in care banca tipareste mai multi bani decat produse pe piata.

Inflatia nu apare doar cand se tiparesc prea multi bani. Se poate intampla si in cazul in care scade productia. Daca 20milioane de oameni au fiecare cate 1leu cu care cumpara de obicei o paine, dar brusc se mai produc doar 10milioane de paini... ori jumatate raman fara paine, ori painea ajunge sa coste 2lei, astfel incat fiecare sa poate cumpara cate o jumatate. Banii nu valoreaza deci nimic fara o economie care sa produca bunusi si servicii pe care sa le poti cumpara in schimbul lor.

Exista si situatii inca si mai critice, in care nu primesti nici macar un semnal de alarma. Exista in istoria relativ recenta a Romaniei (bunicii isi amintesc), decizii politice prin care valoarea banilor a fost anulata brusc, tiparindu-se alti bani, si doar o mica parte din banii vechi au putut fi schimbati in bani noi. Banii deci nu reprezinta o garantie absoluta a bunastarii pe termen lung.

Mai exista o situatie care afecteaza indivizii in mod izolat. A avea bani inseamna a fi o posibila tinta pentru hoti. Este destul de greu sa te protejezi suficient de hoti, mai ales ca poti ajunge sa fii furat chiar de cei care ar trebui sa te protejeze. Mai exista banci care se presupune ca iti pot pastra banii mai in siguranta decat la saltea, dar si ele pot da faliment. In statele extrem de corupte exista si situatia in care altcineva iti poate incasa banii pe care banca se presupune ca ii protejeaza.


Proprietatile ?

Ce-i drept, proprietatile (terenuri, case) se pot fura mai greu. In acelasi timp insa, sunt si mai greu de ascuns "la cioarap". A detine proprietatea depinde de existenta unei organizari sociale care o respecta si o apara. In fond dovada proprietatii este doar o hartie, care poate fi furata si distrusa. Lucrul care poate efectiv sa garanteze proprietatea este o organizare de stat de drept, care detine arhive din care iti poti reconstitui actele de proprietate in cazul in care sunt distruse.

Totusi, exista situatii in care proprietatile se fura efectiv, prin acte false si coruptie. Se mai intampla si aici, in Romania. Ca sa fii cu adevarat bogat prin detinerea de proprietati, este important sa faci parte dintr-un stat de drept, cat mai putin corupt.

De-a lungul istoriei au existat regimuri politice care au confiscat proprietati, in numele indreptarii unor inechitati sociale. Ca sa poti cat de cat sa ai incredere in proprietatea detinuta este necesar sa te afli intr-un stat de drept, in care justitia iti poate apara dreptul castigat legal, in care coruptia nu este atat de mare incat sa poata falsifica adevarul.

Mai trebuie sa luam in considerare si faptul ca a fii bogat inseamna de fapt sa iti poti satisface nevoile. O casa iti poate satisface nevoia de adapost, dar nu iti da de mancare. Un teren poate oferi hrana dupa un timp, daca este cultivat iar recoltele nu sunt furate. Consideram de la sine inteles ca existenta proprietatii poate fi fructificata satisfacand nevoile de adapost ale altor cetateni, in schimbul unor bunuri pe care le produce economia. Daca exista insa o criza de alimente insa, proprietatea in sine nu garanteaza accesul la alimente, poti muri de foame intr-un castel. O economie care produce suficiente alimente este o garantie putin mai buna ca nu vei murii de foame nici ca cersetor.

Actiunile ?

Actiunile sunt un mod de a pastra economiile in care nu esti afectat de inflatie, si chiar poti castiga mai mult decat din dobanda. Exista insa un risc, daca firma da faliment, pierzi tot.
Se poate crea un "portofoliu" balansat de actiuni, in ideea ca este putin probabil sa dea faliment toate firmele. Este mai sigur, dar si castigul probabil se plafoneaza usor. Efortul de administrare este insa enorm (vinzare/cumparare actiuni cand este cazul).
Fondurile de investitii ofera o varianta de a investi virtual in multe firme, plating o taxa de administrare unor administratori profesionisti. Fondurile insele pot insa si ele da faliment, se cunosc chiar cazuri de devalizare a unor fonduri de pensii de catre administratori rauvoitori.

Puterea politica, militara ?

Am vazut ca puterea politica garanteaza sau poate redistribuii averea. Poterile politice ne-democratice pot confisca si distribui membrilor sai averea societatii. In sine puterea politica aduce avantaje economice si intr-o societate democratica.

Mi se pare totusi ca aceast tip de avere (puterea) este inca si mai efemera. In primul rand nu exista nici un for care sa o protejeze. Daca liderul este suficient de slab, sau adversarii suficienti de multi, se pot pierde brusc toate privilegiile adunare. Imbatranirea aduce slabiciuni care pot fi usor speculate de catre alti pretendenti la acea putere. Se spune ca cine ridica sabia, de sabie va muri, iar a conduce un sistem care nu respecta anumite valori morale te va face aproape sigur victima a aceluiasi tip de comportament imoral pe care l-ai promovat.


O profesie buna ?

In general oamenii priceputi au reusit sa traiasca decent in orice regim politic. Cunosterea, abilitatea de a satisface anumite nevoi ale societatii este un lucru care nu se poate fura si este greu confiscabil. Poate de aceea, oamenii priceputi se descurca in general satisfacator in orice situatie. Abilitatea de a produce sau a oferii anumite servicii poate functiona chiar si intr-o societate ne-monetizata (bazata pe troc).

Destul de rar se intampla ca anumite meserii sa devina inutile din cauza evolutiei tehnologiei. Reparatorii de incaltaminte nu prea mai au de lucru intrucat au deveni foarte ieftine incaltarile noi. Ceasornicarii nu mai au multe de facut la ceasurile electronice. Majoritatea acestor meseriasi au totusi capacitatea sa se reprofileze pe altceva.

Au existat situatii in care oameni priceputi au fost incarcerati si fortati sa lucreze in folosul unei forte constrangatoare. Totusi, in general ei pastreaza o anumita liberatate de negociere. In functie de valoarea lor nu pot fi ucisi si este de obicei mai rentabil sa ii "cointeresezi" decat sa risti sabotajul.

Totusi, manifestarea unei meserii poate fi drastic limitata de contextul politico-economic. Este posibil, dar putin probabil sa devina ilegal sa practici o anumita meserie uzual acceptata. Pe de alta parte, exista o plaja mare de ingradiri ale liberatatii de practica, incepand cu clasicul impozit care poate deveni o povara.

Poti sa nu castigi contractele pe care le meriti din cauza coruptiei. La limita, poti sa fii blocat in a-ti practica meseria intrucat economia nu mai produce materialele si serviciile de care depinzi. Daca de maine Romania nu mai poate importa calculatoare, in cativa ani eu nu voi mai avea pe ce sa programez. Intr-un stat totalitar, justitia dreapta poate deveni o meserie ... inutila.

Asadar nici o meserie nu garanteaza efectiv bogatia in absenta unui climat economic corect, sustinut de un climat politic care sa garanteze justitia impartiala si care sa pedepseasca coruptia.


Deci ?

Vestea proasta este ca nu exista garantii, viata este riscanta. Poti cel mult sa-ti asiguri un "portofoliu" mai variat de "avere", pentru a fi mai protejat de eventuale crize.

Vestea buna este ca in mod paradoxal, chiar si marii corupti au o motivatie sa lupte pentru asigurarea unui stat de drept si a unei justitii corecte. Bineinteles ca nu doresc justitie corecta pentru faptele lor, dar daca sunt inteligenti ar trebui sa isi doreasca sa poata fi aparati de alti corupti si hoti, care vor incerca le fure averea cand puterile le vor slabi. Intre timp poate infractiunile li s-au prescris sau nu se pot dovedi, dar ca sa le priasca bogatia au nevoie (paradoxal) de un stat de drept si de o justitie dreapta, ca sa nu fie linsati de tinerii corupti.

Sper ca, prin interesul altruist al unora, si chiar prin interesul egoist al altora, Romania va evolua spre un stat de drept real, mai putin corupt, cu o justitie dreapta si o economie bazata pe produse adecvate nevoilor mai degraba decat una speculativa.