Ne poate trage curentul ?

 S-a reactivat de curand in presa online ideea cum ca "a te trage curentul" este o legenda urbana stupida, specifica romanilor si altor popoare mai "inapoiate".

  Ma consider o persoana logica si suficient de informata. Totusi eu personal cred in pericolul curentului de aer.

  Cateva fapte general acceptate


  Cunosc faptul ca virozele respiratorii (precum gripa) sunt provocate de virusi, iar infectiile de catre bacterii. Daca importanta existentei germenilor nu poate fi negata, existenta unor factori favorizanti nu poate fi nici ea exclusa.

 Se cunoaste faptul ca anumite medii chimice toxice favorizeaza aparitia unor boli de plamani cauzate de bacterii. Mediul nu genereaza bacteriile, ci doar favorizeaza dezvoltarea lor incapacitand puterea de lupta a organismului.

 Mai stim ca temperatura corpului usor crescuta (febra) este importanta pentru a creste capacitatea de lupta a organismului impotriva virusilor si baceteriilor.

 In acelasi fel, mi se pare cel putin plauzibil ca o temperatura mai scazuta poate favoriza sau agrava unele boli.


  Eu cred ca exista 3 moduri in care curentul poate actiona negativ



  1. Temperatura locala (probabil cel mai important)

 
  Eu am observat din experienta personala ca daca o parte sensibila a corpului (gat, spate, urechi) devine mai rece decat media corpului, este posibil sa am dupa un timp de expunere spasme musculare (junghiuri).

 Curentul de aer creste viteza de evaporare a transpiratiei, producand local o scadere a temperaturii corpului. Mai ales daca restul corpului este incalzit, transpiratia continua, iar corpul nu va compensa scaderea de temperatura locala.

 Situatia nu apare daca este frig intregului corp, iar corpul pompeaza caldura si opreste transpiratia. Deci probabil imbracarea unor haine mai groase decat este nevoie agraveaza fenomenul asupra zonei expuse frigului (inclusiv din cauza curentului).

 Eu folosesc un test simplu pentru a detecta o posibila amenintare tip "curent" : ating zona cu mana.  Daca zona se simte rece, atunci trebuie sa o aduc cat mai repede la o temperatura normala. Putin masaj pentru activarea circulatiei ajunge de obicei.

  O problema stomatologica poate degenera intr-o infectie daca sistemul imunitar local este incetinit de o scadere a temperaturii locale a corpului. Stim ca bacterii (si chiar virusi) exista peste tot, este necesara doar o scadere a imunitatii pentru a se dezvolta. Unii germeni exista chiar latenti in interiorul organismului, au nevoie doar de o bresa pentru a produce o boala.

 La limita putem sa presupunem ca o scadere puternica a temperaturii unei zone a corpului (cauzata de curent) poate favoriza aparitia cheagurilor de sange, care ar indreptatii banuiala ca "curentul de aer" a avut un rol in unele accidente vasculare (precum afirma cultura rurala).


 2. Evaporarea


  Pentru nas si ochi, curentul de aer - mai ales cel foarte uscat de la aerul conditionat - duce la uscarea mucoaselor si de aici la diverse suferinte. Cel putin uscarea ochilor este susceptibila a provoca si mici dureri de cap.

  Cand am lucrat in Paris, un coleg a fost foarte surprins cand i-am spus ca este posibil ca stranutul lui repetat poate fi cauzat de curentul de aer format intre geamul deschis in dreptul lui si usa. Nu parea foarte convins, dar mi se pare o ingustime de minte sa nu accepti macar ca este plauzibila o asemenea cauzalitate. Macar pentru faptul ca in apropiere trecea suprateran metroul, la un nivel ceva mai sus decat fereastra si tot nu se poate exclude influenta curentului.


  3. Particule aero-purtate

  Microbii pot fi transportati pe distante mai lungi atunci cand exista "curenti de aer". Uneori chiar sistemul de aer conditionat poate fi pepiniera in care se multiplica (daca nu este curatat periodic). Totusi, nu despre acest pericol vreau sa atrag atentia, ci despre un posibil efect simplu, al microbilor/virusilor care sunt transportati pe calea aerului. Ei pot afecta cel mai usor nasul, gatul, ochii, plamanii.

  Este putin probabil ca acesti factori aero-purtati sa genereze durerile de spate. Durerile de spate asociate cu curentul sunt legate cred eu de procese inflamatorii, favorizate de multe ori de o temperatura mai joasa a corpului in acea zona. Bineinteles, nu orice durere de spate este legata de "curent" sau "a stat pe ceva rece".


 
Argumente din experienta pentru teoria scaderii locale a temperaturii


  In urma unei nopti cu aerul conditionat in spate am avut un junghi intercostal puternic, care m-a tinut vreo doua saptamani. In general aerul conditionat orientat direct spre mine imi produce migrene, iar a sta transpirat in curent imi da uneori spasme musculare la gat si spate.


  Totusi:

  Cand eram copil de 13-14 ani obisnuiam sa ies la ora de sport (afara)
doar in maieu si pantaloni scurti (pentru vreo 10 minute, apoi ma imbracam).  
  Desi aveam o sanatate relativ subreda, nu am racit vreodata din aceasta cauza. Explicatia este ca aveam grija sa alerg doua etaje plus doua coridoare, activand circulatia. Apoi temperatura era scazuta pe toata suprafata corpului.

  Nu am probleme daca stau in casa imbracat gros apoi ies afara. Probabil as avea probleme daca as expune frigului zone transpirate ale corpului.

  Din cand in cand am baut ceva rece dupa efort fizic, fara sa racesc la plamani sau sa ragusesc. Explicatia mea este ca de obicei expunerea la acel rece a fost foarte scurt, apoi corpul si-a reluat temperatura normala.



  Incheiere

  Ca sa folosesc o formula celebra, cred ca acest "mit" al imbolnavirii sub influenta curentului de aer este cel putin "plauzibil". Mai cred ca actiunea curentului de aer poate fi mai usor corelata cu realitatea din perspectiva scaderii locale a temperaturii, pentru a evita generalizarile inutile.