Un dialog absurd (glumă de geeks)


Un dialog absurd (glumă de geeks)


- Eu cred ca noi suntem într-un tabel în baza de date Google. De fapt cred că tot Universul este în baza de date Google

- Da, aţi vazut counterul ăla care tot crește la gmail ? Arată cât de repede creşte tabela în care Google ţine Universul.

- Poate ne-au pus în mijlocul unei table de joc uriașe şi cresc constant tabla. De asta Google a limitat viteza luminii şi a oricărei alte viteze fizice. Limitând viteza luminii ştiu sigur că nu putem ajunge la marginea tablei mai repede decât adaugă ei spaţiu tablei de joc.

 - Şi cum ţin datele în tabel ?

- Păi pot să ţină (atom_id, x, y, z). De fapt nu, trebuie să ţină electron_id, quarc_id, sau chiar string_id. A și trebuie să trebuie să țină și frecvența, spinul, direția... O grămadă de date. De asta au hotărât să folosească BigTable.

- Și teoria corzilor este deci adevărată ?

- Da. Asta explică destul de bine principiile relativităţii clasice şi extinse, chiar și mecanica cuantică. Dacă în fiecare cuantă de timp tabla se actualizează astfel încât fiecare particulă să se deplaseze maxim o unitate, există un delay între orice interacțiune, chiar deplasarea fotonilor. Salturile cuantice sunt clar o explicație a faptului că tabla de "joc" este discretă la nivel microscopic... De asta și viteza luminii nu depinde de mișcarea sursei, ci se întâmpla relativ la table virtuală de joc - îi putem spune eter ne-antrenabil ;)

- Si cu principiul de incertitudine cum rămâne, totul pare să fie foarte definit și măsurabil

- Nu chiar, pentru a putea scala baza de date au folosit eventual consistency : nu se folosește locking pe întreaga structură, iar citirile se fac de pe servere diferite. Nu poți știi niciodată dacă masa și viteza sunt actualizate cu ultimele valori posibile.

- Si cu problema dualității unda-particulă afectată de un observator ?

- A, ăsta este un bug. Maintenance-ul încearcă un lock exclusiv pe fiecare particulă. Dacă încerci citirea poziției nu mai rușește să puna lock-ul exclusiv și nu mai updatează starea din particulă în undă. Spuneau că o rezolvă în releasul următor.

- Bine, dar dacă totul este într-un tabel, ce este masa ? Nu am văzut fieldul ăsta ...

- Hmm, masa face parte din mecanismul de scheduling al query-urilor. Măsoară numărul de ciclii CPU care se fac pe un grup de particule de către maintenance și alte interacțiuni. Dacă faci multe update-uri pe poziția particulelor atunci iei penalty, dar asta se întâmplă doar dacă încerci să faci update-uri aproape de viteza luminii.

- Deci este clar, călătoria în viitor este imposibilă. Se poate totuși călători în timp înapoi, când se face restaurare dintr-un back-up.

- Mușcă-ți limba. Tocmai am câștigat la loterie. Deși, dacă inițializează generatorul de numere aleatoare cu același număr, va da același rezultat ...

- Deci există mai multe universuri posibile ... unul pentru fiecare seed de număr aleator care poate fi folosit.

- O, asta nu-i adevărat ! ...

- What is real ? Define REAL !

- Not again Neo...



P.S. Da, știu, era replica lui Morpheus dar sună mai bine cu Neo. Orice asemănare cu fenomene fizice reale nu este întâmplătoare.