România are SIDA ?


România are SIDA ?

 SIDA este Sindrom Imunodeficitar Dobandit ("Syndrome de l’ImmunoDéficience Acquise"), în engleză AIDS. Nu ştiu cum a fost dobândit, dar România stă foarte prost la capitolul imunitate faţă de tot felul de paraziţi ai societăţii. Doar cu imunitatea parlamentară stă foarte bine.

 Un organism sănătos se apără împotriva corpurilor străine daunătoare. Românul, tolerant până la placiditate (cuvânt care mă face să mă gândesc la oi sau vaci), a învăţăt prea bine să tacă şi să înghită când este agresat el sau vecinul de lângă el.

 Astăzi în tramvaiul 32 a apărut din nou cerşetoarea tradiţională - o ştiu de ani de zile, e meseria ei. Partea specială stă în modul agresiv în care cerşeşte, bolborosind cuvinte fără înţeles şi agitând mâinile compulsiv cu vreo icoană. Vine foarte aproape, la doar câţiva centimetri de "ţintă" semnalând că vrea bani. Nu prea poţi s-o ignori şi ai vrea să scapi cât mai repede, chiar plătind.
 
 Ştie prea bine să vorbească, mai ales când înjură, ştiam asta din trecut. Ce-i drept nu este chiar în toate minţile, căci uneori se plesneşte puternic peste faţă. Totuşi are o dexteritate uimitoare în a nu atinge pe cineva, ceea ce mă face să cred că nu este total lipsită de control, precum sunt istericii faţă de epileptici.


  Un bărbat a ignorat-o. S-a dus apoi la o femeie. Aici m-am băgat şi i-am spus să o lase în pace. Un alt bărbat a ameninţat-o, dar a plecat liniştită spre următoarea victimă. Am urmărit-o, iar când aborda pe cineva mai fără apărare i-am spus să-i lase în pace. Am întrebat şi dacă are bilet, n-a răspuns.

 Până la urmă a coborât şi de acolo mi-a adresat nişte cuvinte clare, spre amuzamentul unor călători cărora le spusesem că ştie să vorbească.

 Concluzie

 Nepăsarea face tramvaiele un mediu propice pentru tot felul de paraziţi ai societăţii, care nu doar călătoresc fără bilet, dar şi agresează călătorii plătitori prin mirosul şi comportamentul lor. Dacă nu luăm atitudine, vor continua să ne agreseze. Dacă ne uităm în altă parte nu dispar ci prind curaj ...

 La fel este cu politicienii, poliţiştii, angajaţii din administraţia publică, etc. Cât timp nu vom face nimic să le dăm un feedback negativ când sunt corupţi şi necivilizaţi faţă de noi sau cei din jur, ei vor continua să se comporte la fel. Şi feedback-ul pozitiv trebuie folosit când este cazul, nu se face educaţie doar cu băţul.


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :