Facebook

2011-10-04

Puritatea sunetului - concurs


Puritatea sunetului
proba 1 din concursul Superblog

  Pe copacul ciopârțit din fața blocului s-a așezat o mică pasăre cu guler albăstrui. Dimineața de weekend era încă suficient de liniștită, așa că a îndrăznit câteva acorduri. Timpul s-a oprit brusc în loc, zgomotele au încetat de tot și n-am mai auzit decât trilul păsării, cântând despre o pădure în care totul este calm și liniștit, niciun pericol nu pândește prin frunze. Nici nu m-am așezat bine mai lângă geam, că pasărea a și zbughit-o, fugind de o părere...

  Sunetul are o capacitate chiar mai mare decât imaginea să ne trezească sentimente, poate pentru că este mult mai conectat cu nevoia de securitate și relație. Sunetul obișnuia să anunțe pericolul prădătorilor din tufișuri, dar și chemarea bebelușului sau prezența liniștitoare a mamei. Ochii se închid, dar urechea rămâne mereu deschisă și în contact cu lumea.

  Puține sunt imaginile care îmi pot face "pielea de găină", dar multe piese muzicale reușesc asta cu doar câteva note. Muzica live, în special, are un farmec aparte. Poate cea mai frumoasă amintire pe care am avut-o pe litoralul de la Balchik este un concert live de violoncel. Un om, un singur instrument și tensiunea dintre ei. Vedeam instrumentistul trăind muzica și împărtășind-o cu noi, vedeam sudoarea cum sărea din cămașă atunci când arcușul se năpustea mai energic. Fiecare notă avea infinite ramificații și armonici, iar noi puteam să ne adâncim după dorință, fără să ne lovim de vreo muchie dreptunghiulară. Imaginea și sunetul erau una, o îngemănare unică, irepetabilă...

* * *

  Odată gustat sunetul live nu te mai poți mulțumi cu un sunet imperfect. Odată ce știi că sunetul poate fi pur, perfect, cu infinite armonici îngemănate, nu mai poți să te mulțumești cu un sunet distorsionat, dezechilibrat ca frecvențe, "decolorat".

  În special sistemele audio din laptopuri suferă din cauza dimensiunilor. Difuzoarele de laptop pierd de obicei cursa pentru ocuparea spațiului și ajung înghesuite într-un spațiu mic, fără cutie de rezonanță. Și totuși de multe ori laptopul este folosit pentru a asculta muzică în cameră.

* * *

 Asus a avut ideea să doteze laptopul cu un difuzor extern special pentru frecvențe joase (subwoofer). Nu am testat efectiv produsul, dar ideea rezolvă problema rezonanțelor neplăcute ale carcasei la frecvențe joase. În plus, difuzorul extern nu mai este limitat de designul plat al laptopului, putând avea o cutie de rezonanță mult mai generoasă și cu o formă mai adecvată emiterii basului profund. În același timp dimensiunile sunt suficient de mici pentru a fi împachetat în aceeași geantă cu laptopul.


   De asemenea, difuzoarele de pe laptop au alocat un spațiu mai mare pe carcasă, ceea ce ar trebui să le ajute la redarea mai fidelă a frecvențelor medii. Combinația aceasta ar trebui să ofere maximum de fidelitate pe care îl poate obține un sistem audio "portabil". În funcție de celelalte dotări sunt disponibile modelele N55 și N57.

  O idee foarte bună este și poziționarea tastelor multimedia în stânga tastaturii. Ați încercat vreodată să nimeriți pe întuneric tastele de volum de tip "Fn+F11", "Fn+F12"?

* * *

 Atunci când toate zgomotele parazite au fost eliminate, iar sistemul audio reproduce fidel întreaga plajă de frecvențe, te poți bucura cu adevărat de un sunet pur, cristalin, nealterat. În acele momente sunetul redat te poate face pentru o secundă să crezi că ești într-o pădure, iar pe o creangă s-a așezat o pasăre care își cântă trilul...


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :

2 comentarii:

Mihvoi spunea...

Din cauza limitei de cuvinte (și nu datorită!!) a trebuit să reduc articolul cam la jumătate. Am scos părțile tehnice pentru că teoretic nu contează în concurs. Mai jos câteva fragmente care nu au mai avut loc:

"În ciuda avansului tehnologiei, reproducerea fidelă a sunetului rămâne încă o întreprindere dificilă, la granița cu arta. Citeam că un producător de albume audio ajunsese să recunoască marca benzii magnetice după "culoarea" sunetului înregistrat pe ea, într-atât este de dependentă redarea sunetului de cele mai mici detalii tehnice. Să amintim doar vioara Stradivarius a cărei sunet nu poate fi imitat de nici o vioară construită în ziua de azi."

" Chiar miniaturizarea a cauzat un ușor regres în anumite privințe, întrucât frecvențele joase sunt emise natural de corpuri/difuzoare mari, de zeci de centimetri. Difuzoarele mici trebuie să fie un pic "forțate" pentru a emite basul, iar în cursa de a bifa o plajă cât mai mare de frecvențe în specificații, unele difuzoarele zise "HI-FI" (înaltă fidelitate) reușesc să strice sunetul mai mult decât difuzoarele "cinstite" care emit ce pot și atât.
De obicei la laptopuri frecvențele înalte sunt suprasaturate. Încercarea de a reda frecvențe joase se soldează aproape întotdeauna cu intrarea în rezonanță a diferitelor părți ale carcasei laptopului, rezultând un sunet gâjâit cu supărătoare armonici pe frecvențe înalte. Și totuși sunt situații în care vrei să asculți muzică în pat, fără să pornești o întreagă instalație de "home theater" și fără să porți niște căști incomode pe urechi. Sau ești undeva la un hotel și "ai uitat" să iei cu tine boxele de 1 metru cub fiecare. Ce faci ?"


"Teoretic se pot atașa sisteme audio externe la orice laptop, practic însă nu am văzut pe cineva să folosească. Sistemele audio funcționează optim atunci când sistemul de redare are aceeași impedanță cu sursa audio (să fie "pereche"). De asemenea difuzoarele de joase au nevoie să primească doar o parte dintre frecvențele audio (cele joase), altfel riscă să distorsioneze sunetul. Filtrarea ulterioară nu este atât de eficientă precum filtrarea la sursă. Un sistem audio extern "integrat" poate asigura aceste condiții pentru a crea o redare cât mai fidelă a sunetului. De asemenea difuzoarele integrate ar putea să redea doar frecevențele medii și înalte atunci când este conectat subwooferul extern (speculez doar)."

"Ce mai sper de la seria "N" de laptopuri de la Asus ar fi să funcționeze răcirea "pasivă", adică să funcționeze cu ventilatorul oprit atunci când rulează doar muzică. Important este să nu necesite configurări speciale din partea utilizatorului și să comute corect pe ventilator când crește utilizarea."

"Un model cu "disk" SSD poate elimina și zgomotul hard-disk-ului, astfel că se poate asculta muzică în surdină. Alternativ se poate seta hard-disk-ul clasic (magnetic) să se oprească după câteva minute și muzica se poate reda de pe un stick USB."

"Mai sper ca atunci când toate zgomotele de la cooler și disk au dispărut să nu se audă vreun alt zgomot "fin" precum un "singing capacitor", ridicător de tensiune pentru monitor, placa de rețea gigabit sau oscilația procesorului care intră în nu știu ce "C-state" avansat de multe ori pe secundă. Ce-i drept eu aud și ultrasunetele de gonit câinii, deși se presupune că doar copii le aud ..."

"Câteodată nu realizezi zgomotele parazite până când nu dispar. Este ca atunci când ești singur, este liniște și constați că ai oprit muzica dar ai uitat boxele pornite. Le oprești și constați că ... abia atunci este liniște..."

Octavian spunea...

Felicitari pentru modul original de a depasi limitarile probei.

Si pentru articol :)