Merită renunțat la repartitoare ?


Merită renunțat la repartitoare ?


 Costul de citire/calcul care se duce la Ista reprezintă în jur de 10% peste factura Radet (statistică proprie, vezi mai jos). Asta înseamnă că renunțarea la repartitoare poate economisi cel mult acești 10% din factura de căldură. Pe de altă parte, este probabil ca, fără repartitoare, locatarii să consume în plus mai mult de 10%, caz în care este mai rentabil cu repartitoare.



 Problema se pune așa : dacă crezi că locatarii odată rămași fără repartitoare vor consuma mai puțin de 10% în plus, atunci merită renunțat la repartitoare. Dacă însă crezi că "la liber" vor consuma mai mult de 10% în plus, atunci este mai rentabil cu repartitoare. Asta este la nivel de bloc, unde trebuie luată decizia. La nivel individual sunt anvantajați de repartitoare cei care consumă sub medie, iar cei care consumă peste medie sunt avantajați de plata "la comun".

 Mai există soluția de a păstra repartitoarele și a face citirea/calculul la un preț mai mic, de exemplu să-l facă cineva din asociație. Probabil pot apare probleme juridice în caz că cineva contestă suma de plată la întreținere, dar tehnic este posibil și fezabil.


  Statistica am făcut-o pe 40 apartamente. Media este pe luna noiembrie la apartamente de 3-4 camere, dar cred că nu depinde de numărul de camere (este media per calorifer). Acum mai bine de un an am făcut calculul pentru mine doar și mi-a dat tot în jur de 10%.


 Despre modul de calcul la repartitoare am scris un articol aici (update la final)
 Câteva sfaturi simple pentru a nu plăti căldură când nu este nevoie găsiți aici




P.S Articole și mai interesante scrise de mine în engleză:
Philosophy of everything 


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :