Bate politicianul să priceapă partidul


Acest articol a fost scris de mine pentru blogul "La colţu' străzii"

  Cum facem să convingem partidele să nu mai trimită pe liste politicieni nefrecventabili ? Dar stai, nu mai există liste decât la partid, noi votăm candidați în sistem uninominal. Atunci de ce am vota orice reciclat ne trimite partidul să candideze?

  Doar pentru că percepem partidul respectiv drept “răul cel mai mic”, nu înseamnă că acel candidat este și el “răul cel mai mic”. Doar relativizînd decizia în funcție de candidat putem filtra corupția care se distribuie în cam toate partidele. Votul negativ “per candidat” este singura metodă de a motiva partidele să înceapă să-și facă și ele curățenie intern, pentru a nu mai pierde voturi pe viitor.

  Votul “util”, pentru partidul “răul cel mai mic”, nu mă mai încălzește. Un candidat corupt  va vota oricum după propriul interes și nu după un interes “al partidului”, căci nici nu îndrăznesc să mă gândesc la doctrină sau la interesul cetățeanului. Prefer mai degrabă un necunoscut despre care nu se știe prea multe, așa poate mai există o șansă să fie ok.

  Ideal este când poți alege un politician verificat, care este măcar peste media politicienilor actuali. Este nerealist să sperăm că pot fi schimbați toți politicienii deodată, important este ca politicienii să înceapă să concureze pentru a fi… peste medie. Votul în funcție de partid îi motivează doar să migreze la partidul “pe val” și să fie în relații bune cu cel care distribuie candidaturile.

  Înainte de vot mă voi interesa despre candidații din colegiul meu, nu sunt mulți. O să aleg candidatul “cel mai puțin rău”, chiar cu riscul de a avantaja partidul “răul mai mare”. Dacă vor ajunge mai mulți oameni frecventabili în Parlament, indiferent de partid, cred că va crește foarte mult calitatea clasei politice din România.