Facebook

2011-07-10

Ecologie de subzistență


Ecologie de subzistență

 Vorbeam prin comentariile de la un post anterior despre oameni care umblă prin gunoaie. Astăzi am descoperit cinstea și demnitatea la cineva care scormonea prin gunoi.

 Duceam mai multe tranșe de deșeuri menajere, inclusiv unele care puteau fi considerate folositoare. O țigancă (nu e un termen depreciativ!) căuta prin gunoi cu un băț. Am intrat în vorbă încercând să aflu ce anume caută.

  Mi-a spus că se uită după fier, pe care să îl vândă la "fier vechi". M-am grăbit să-i spun că "foarte bine", eu având în gând efectul ecologic al reciclării fierului.  A mai adăugat că "lucrează ca măturătoare, dar nu îi ajung banii, deci decât să fure...". I-am spus din nou că "bineînțeles că este mai bine așa, chiar mă bucur că face asta". Nu am intrat în discuții despre ecologie, nu i-am mai spus nici măcar obișnuitul : "am rugămintea doar să nu împrăștiați gunoiul pe jos".

 E o întrebare mare dacă acești oameni se simt mai bine dacă te faci că nu-i vezi sau dacă interacționezi cu ei. Eu dacă încerc să mă pun în pielea lor am impresia că mi-ar fi foarte rușine și nu aș vrea ca ceilalți să îmi arate că mă văd. Pe de altă parte, este și dezumanizant ca oamenii să se facă că nu te văd. Îmi amintesc un episod vechi din "Zona Crepusculară" în care în loc de închisoare oamenii erau condamnați la "invizibilitate", adică erau însemnați în frunte iar toți ceilalți se prefăceau că nu există.


 Ecologia

 Nu sunt eu super ecologist, dar încerc să fac un mic efort dacă prin asta pot să evit un efort mult mai mare al altuia, sau un rău mult mai mare. Cu bateriile strânse separat pentru a evita poluarea chiar am avut un mic câștig, Ikea mi-a dat 10 baterii noi AA pentru 20 baterii consumate. Felicitări pentru inițiativă !

 Din păcate nu am prin apropiere nici măcar un container de reciclat sticlă, astfel că am tot adunat vreo 10 sticle și tot uit să le iau când am drum în afara ... sectorului 5. Știu pe cineva care a venit cu două  sticle de la Eroii Revoluției până la Aurel Vlaicu (în drum spre serviciu) ca să le poată arunca într-un container de recilare.

 Primarul sectorului 5 (d-l Daniel Marian Vanghelie) nu pare să înțeleagă însă importanța reciclării, nu cred că mai este sector care să fie atât de sărac în containere de reciclare. Rușine !


 Gunoiul pe scară

 Dacă tot a venit vorba, mă bucur că nu am gunoiul pe scară. Multe blocuri care au gunoiul pe scară au o mare problemă cu mirosul, de asemenea cu gândacii. Bașca că îmi dă subiecte de blog :)


 Încheiere

 Trebuie să vă mai mărturisesc că m-am lăsat recent de "enterclick". Era un site care îmi aducea niște vizite semi-automate (în speranța creșterii rangului pe Google și a unor noi vizitatori accidentali). Sunt puțin în sevraj, numărul de vizitatori unici a scăzut de la 300/zi la vreo 60/zi. Vreau totuși să am o imagine mai bună a numărului de vizitatori reali. M-aș bucura să fie măcar 60 cititori pe săptămână  care citesc câte un articol până la sfârșit.

 Sunt curios cum se ajunge să fii republicat pe un site de știri (gratis). Am încercat să scriu la hotnews.ro dar nu am primit nici un măcar un "foot in the back" așa că "I need a hug" ... :)

 V-aș ruga deci să puneți un comentariu, cu absolut orice : "a", "qwerty" etc, doar să știu că existați... ;)


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :

18 comentarii:

John Dow spunea...

e a 3a oara cand scriu comentariu asta... cand sa-l salvez aparea ceva gen "service unavailable, eroare 503..."

1 stii ca si daca separi tu sticlele, cand culeg gunoierii tomberoanele tot la un loc le pun, sticla, hartie, gunoi menajer...

2 intru pe blogul tau cam la 1-2 zile si citesc ce scrii nou. acu aprox o luna cand am gasit blogul asta am citit si articolele din urma. parerea mea e ca 90% din ce scrii e util / interesant. cel mai mult apreciez nu concluziile la care ajungi cat rationamentele care te duc la concluziile respective. vizitele poate au scazut ca o fi lumea la mare / munte / tzara.

Anonim spunea...

a

Cititorul spunea...

Scrii bine. Eu te-am descoperit dintr-un blogrol, si ti-am citit apoi toata arhiva de posturi. Pe unele, foarte bune, le-am salvat ca text...De regula nu scriu comentarii, dar iti confirm ca te citesc si apreciez efortul tau...

adrian draghici spunea...

a

Mihvoi spunea...

Mulțumesc tuturor, ce reacție rapidă ! :)

@Cititorul : deci dacă pică blogspot, am la tine backup. Mi-a dat și mie 503 astăzi...

@John Dow : am văzut și eu ceva de genul ăsta în Voineasa acum mulți ani, dar sper că măcar pentru interesul economic cineva să le recicleze în ziua de azi. Nu poate fi mai ieftin să rafinezi nisipul (nu trebuie să conțină fier) decât să topești sticlă deja făcută.

Madalina Voicu spunea...

Bau, citit :)
Si eu mi-as dori containere, mai ales ca impartim bucataria si sticlele :D
Azi-noapte am visat plasticul aruncat ieri la gunoi dupa zugravit - ah, am fi putut sa-l punem la containerul de plastic :((

kung lao spunea...

@John Dow
Gunoiele reciclabile(sticla, metal, platic, hartie) ajung toate impreuna in aceeasi masina de gunoi, insa NU impreuna cu gunoiul menajer.
Am vazut odata pe managerul unui SRL ce se ocupa cu recilarea si cred ca a repetat de vreo cateva ori rugamintea catre boii din fata TV-urilor de a nu mai amesteca materialele recilabile cu gunoiul menajer.
Explicatia era ca astfel primele se contamineaza si devine mult mai dificila prelucrarea lor.
Deci ar fi o tampenie sa le colecteze impreuna.
Spor!

Nu de data asta spunea...

- abonat rss
- citit tot
- comentez din cand in cand

Felicitari!

Andrei Stroiescu spunea...

Existam si te citim. De comentat... E mai greu cand citesti pe fuga, prin pauzele de munca. Dar eu cel putin apreciez articolele tale. Continua tot asa.

RRRR spunea...

SI eu te citesc dar vin dintr-un alt blog care are referinte catre tine.Multumesc.

DanG spunea...

Citesc periodic articolele tale.

dragon spunea...

Te citim, dar de comentat nu prea avem timp

nobody spunea...

Imi plac subiectele pe care le abordezi. Te citesc mai mereu pentru ca ai link pe bloguri care le urmaresc zilnic.

Mihvoi spunea...

Mulțumesc încă o dată tuturor, mi-a mai crescut moralul :)

Mă cam îngrijora numărul mic de abonări prin email, care ar trebui să fie foarte la îndemână celor care nu folosesc un reader de RSS. Pentru cine nu a observat deja, există o căsuță la finalul paginii "...abonare la articole viitoare".

Luni (ieri) au fost 107 vizitatori unici "reali", cam jumătate din ei nu vin pentru prima dată, deci probabil nu au ajuns din greșeală, ceea ce e bine.

Scriu ca să comunic, în ambele direcții dacă se poate, vă încurajez deci să vă spuneți opinia prin comentarii.

Nici un share nu mă deranjează din când în când, atunci când considerați de cuviintă ;)

Numai bine !

bgoodforyou spunea...

Mda ... se gasesc mai greu containere pentru sticla - eu am adus de la tara cativa saci si as preferat unul cu capac sa le pot rasturna, dar n-am gasit decat cu gaura laterala.

Care este explicatia la amestecat deseuri in aceeasi masina ?
Se practica din mai multe motive:
- cantitatile pe fiecare tip nu sunt suficiente ca sa justifice cate 1 masina
- inca se mai pun in containere amestecate de catre oameni (lene, nestiinta, lipsa de educatie etc)

Masinile le duc la Statiile de Presortare unde se face munca manuala (ca este ieftina si sunt angajati in loc sa mai stea pe gramada de gunoi).

Christian spunea...

Și eu te citesc din RSS, dar nu imediat. Deseori las sa se adune cel putin 2 articole si apoi le iau la citit :)

Corneliu spunea...

Te citesc (la propriu, ca la figurat, esti cam intortocheat la minte) si te recomand si la altii :)

qwerty spunea...

azi am descoperit blogul. cred ca voi reveni. spor!