Bitcoin versus Fiat Money

Bitcoin este un fel de registru descentralizat de numere asociate unor conturi anonimizate. Este cam costisitor ca și cost de efectuare a tranzacțiilor, însă poate ține, teoretic, locul conturilor bancare de fiat money (banii obișnuiți, fără acoperire în aur).

Până aici cantitatea de Bitcoin scrisă în "registru" este cam la fel ca nivelul de la World of Warcraft, doar că poți plăti pe cineva să apară un nivel mai mare la tine. Poți și dovedi fără putință de tăgadă că tu deții acel scor. Bitcoin s-ar putea folosi la fel ca banii fiat din conturile bancare, doar că îi mai lipsește ceva.

La Bitcoin, nu există o forță coercitivă care să oblige oamenii să schimbe bunuri sau muncă specific contra Bitcoin, în afară de tentația speculativă. Dacă febra speculației se stinge, nu este altceva care să garanteze cererea viitoare. Da, câțiva pot plăti ceva pentru onoare de a fi în registru. Niște traficanți de cuvânt ar putea să țină scorul în Bitcoin o vreme, însă nu i-ar împiedica nimeni să trădeze atunci când acumulează datorie - trecând la alt crypto de exemplu.

Banii fiat creați prin datorie sunt superiori Bitcoin la faptul că există oameni care datorează acei bani și există forță coercitivă să motiveze oamenii să schimbe munca și produsele lor pe acea monedă - pentru a nu rămâne fără casa ipotecată sau libertate.

Bitcoin sau altă crypto ar putea deveni, teoretic, o monedă alternativă - dacă s-ar realiza suficiente împrumuturi și contracte în acea cryptomonedă. Mi se pare însă puțin probabil să se întâmple asta cu Bitcoin în condițiile sale de volatilitate, și mai ales nu la valoarea actuală (acum aprox 8000$).

Tehnologia blockchain se poate dovedi sau nu utilă în viitor, însă eu estimez în continuare că Bitcoin nu va fi acolo.