Repartitoarele de costuri caldura

Repartitoarele de costuri caldură

Repartitor costuri căldură"Repartitoarele de costuri căldură" sunt acele mici aparatele montate pe calorifer, care te ajuta să plătesti mai putin la "căldură" dacă ții caloriferele închise. Alternativa este ca toți locatarii să platească la fel, indiferent de cât consumă - de fapt proportional cu suprafața apartamentului.

Cum funcționează

Fiecare bloc sau grup de scari are montat un contor general de caldura, care masoara caldura cedata in bloc (in gigacalorii), iar pe baza inregistrarii Radet emite o factura. Factura se poate repartiza in functie de suprafara apartamentelor sau pe baza unui calcul bazat pe "repartitoarele de cost".

In oricare dintre cazuri, locatarii trebuie sa acopere (insumat) acea factura masurata de ceasul general. Repartitoarele contorizeaza aproximativ cata caldura a consumat fiecare locatar si permit impartirea facturii proportional cu consumul : mai putin la cei care tin caloriferele inchise, mai mult la cei care le tin tot timpul deschise. In cazul repartitoarelor, factura generala scade de obicei ca efect al motivarii oamenilor sa inchida caloriferele.

Radet nu poate incasa mai mult sau mai putin in functie de repartitoare. O consecinta este ca cei care incearca sa pacaleasca repartitoarele nu pacalesc Radet ci fura de fapt de la vecini, pentru ca ceilalti vor trebui sa plateasca mai mult pentru a acoperi factura contorizata de ceasul blocului.


Pro repartitoare:

Teoria in spatele repartitoarelor este ca oamenii care platesc la fel indiferent de cat consuma nu sunt motivati sa faca economie. Daca exista un stimulent financiar, atunci oamenii vor inchide caldura cand nu au nevoie sau cand tin geamurile deschise. Exista si un efect ecologic al acestui sistem, per ansamblu se arde mai putin combustibil.

Cu sistemul de repartitoare instalat si oamenii motivati, factura de caldura per bloc va fi mai mica, deci majoritatea locatarilor vor plati mai putin. Exista totusi (ne)sansa ca unii locatari care tin robinetii la maxim sa plateasca mai mult decat plateau "la comun".

Un apartament nelocuit va plati la caldura doar ?10-20% din consumul mediu (partea comuna).


Dezavantaje repartitoare:

Sistemul de repartitoare vine cu un cost suplimentar pentru citire si calcul, care la mine ajunge pe la 10% din factura. Daca sistemul de repartitoare nu aduce macar 10% scădere consum (ei se lauda cu 30%) atunci singurul avantaj este cel ecologic.

Firmele care asigura citirea si calculul (precum Ista) formeaza un cvasimonopol, intrucat nu poti schimba firma fara sa schimbi si aparatele de inregistrare. Astfel, schimbarea firmei se poate face doar cu acordul intregului bloc de a investii in montarea altor alte aparate (in jur de 100RON per aparat)

Am auzit oameni care se plangeau ca platesc mai mult dupa instalarea repartitoarelor. Cele mai probabile cauze ar fi : tin caloriferele deschise cand nu este nevoie, a crescut pretul gigacaloriei sau diferenta vine din pretul citirii (consumul locatarilor nu a scazut).

Mai exista o ipoteza legata de schimbarea ceasului general de bloc. Posibil ca ceasul vechi sa fi fost mai putin exact, iar cel nou sa inregistreze mai mult. Exista si oameni care afirma ca in conditiile in care debitul de apa este variabil ca urmare a inchiderii caloriferelor, ceasurile generale de bloc ar avea erori de inregistrare. Nu stiu suficient ca sa emit o parere.

Citirea lunara necesita de obicei permiterea unei persoane in apartament. Exista insa repartitoare care se pot citi radio din afara apartamentului.

Cum functioneaza tehnic

Repartitoarele se numesc aparatele din centrul caloriferului, nu robinetii (termostatati). Principiu este simplu : aparatul din centrul caloriferului inregistreaza niste unitati pe minut, mai multe daca caloriferul este mai cald, mai putine daca caloriferul este mai rece, zero daca temperatura caloriferului este sub o anumita temperatura (probabil 20-22 grade).

Unitatile inregistrate pe fiecare repartitor de pe calorifer se inmultesc cu puterea in Wati a caloriferului (mai mare la caloriferele mari). Puterea este declarata de producator la caloriferele noi sau este stiuta de firma care face calculul. Se mai aplica niste coeficienti de 1,... pentru a ajuta pe cei care au multi pereti exteriori si prin caldura consumata de ei protejeaza celelalte apartamente de pierderea caldurii.

Dupa insumarea unitatilor pe fiecare apartament, factura contorului general se imparte in mare proportional cu numarul de unitati per apartament. Mai apare o diferenta insa : un apartament chiar si cu caloriferele inchise, beneficiaza de caldura venita prin pereti de la vecini, temperatura nescazand sub 15grade de obicei. Apoi mai exista spatii comune (scari) care trebuiesc platite la comun. Din acest considerent, o parte de 10-20% din factura se imparte proportional cu suprafata apartamentelor, iar resultul facturii se imparte proportional cu numarul de unitati. Procentul se stabileste de catre asociatia de proprietari.


Mai multe detalii

"Repartititoarele" nu masoara efectiv caldura cedata de calorifer in apartament. Un astfel de aparat este mult mai scump, si se foloseste ca si contor general.

La contorul general, principiul de functionare este : daca a intrat in bloc un litru de apa la temperatura de 50grade si a iesit la temperatura de 40grade, caldura cedata este (50-40)*c, unde c este un coeficient cunoscut (caldura specifica a apei).

Repartitoarele trebuie sa se bazeze doar pe temperatura caloriferului, pe care o testeaza undeva spre centrul suprafetei, la o treime de partea de sus. In functie de puterea caloriferului si diferenta de temperatura intre calorifer si mediu, se poate estima caldura cedata.

Robinetii termostatati

Teoretic repartitoarele ar putea functiona si fara robinetele termostatate, dar in acest caz trebuie oprita manual caldura. Avantajul robinetilor termostatati este ca se pot seta la o temperatura tinta, si pornesc caldura atunci cand temperatura din camera scade sub acea temperatura. Cand in casa este suficient de cald, ei inchid caldura, economisind la factura. Bineinteles daca robinetii sunt pe maxim nu apare nici o economie.

Robinetii termostatati nu foarte exacti, de aceea nici nu au scrisa temperatura la gradatii. De obicei intre 2 numere sunt aproximativ 6 grade. Totusi se poate descoperi legatura intre gradatii si temperatura in mod experimental la fiecare calorifer, astfel : se lasa robinetul spre maxim pana cand temperatura din casa devine optima. Se roteste usor robinetul spre inchidere pana cand se aude oprirea circulatiei apei prin calorifer. Practic, acea gradatie este corespunzatoare la temperatura pe care o citeste un termometru in acea camera.

Daca dupa un timp se observa ca temperatura a scazut prea mult iar caloriferul nu a deschis circulatia apei, se roteste usor robinetul spre deschis pana se aude apa circuland in calorifer. Acea gradatie se memoreaza ca si "optim" sau se face un mic semn pe robinet.

Robinetul deschide treptat intr-un interval de 1-2grade, deci pentru incalzire rapida se poate da o gradatie mai spre deschis fata de temperatura optima, dar nu apare nici o diferenta daca se deschide robinetul mai mult decat atat.

Se pot monta robineti termostatati chiar si in blocurile fara repartitoare, sau in apartamentele cu centrala. Scopul lor in acest caz ar fi sa inchida caldura atunci cand in camera s-a facut prea cald. La centrale de apartament se pot monta in camerele mai calduroase, urmand ca centrala sa fie oprita de camera cea mai rece. Cred ca la centrale de apartament trebuie lasat cel putin un calorifer pe "deschis tot timpul" pentru a nu defecta centrala.

Update 2015: au apărut robineți termostat-ați electronici la prețuri rezonabile (de exemplu la Lidl). Au avantajul că declanșează mai repede și se poate seta temperaturi diferite pe diferite perioade orare și chiar pe zile ale săptămânii. Ca mic dezavantaj, au un motoraș care face un pic zgomot când deschide/închide robinetul.

Cât de corectă este măsurarea repartitoarelor?

Repartitoarele sunt de doua tipuri : cele care tin cont de temperatura exterioara si cele care tin cont doar de temperatura caloriferului. Caldura cedata de calorifer este proportionala cu diferenta de temperatura dintre calorifer si aerul din camera - daca aerul ajunge la aceeasi temperatura cu caloriferul, nu se mai cedeaza deloc caldura.

Teoretic repartitoarele care tin cont si de temperatura exterioara sunt mai exacte, practic ele pot fi mai usor "pacalite" de catre rauvoitori, care sa simuleze o temperatura mai mare in jurul repartitorului. Repartitoarele care tin cont doar de o temperatura de referinta (20-22grade) sunt mai greu de pacalit, intrucat temperatura caloriferului este transmisa direct prin suportul sudat, din cate stiu orice incercare de racire este inutila. Racirea la repartitoarele care masoara temperatura exterioara duce la efectul contrar - repartitorul inregistreaza mai mult.

In functie de formula repartitorului, anumite temperaturi pot fi un pic mai economice decat altele. Pentru aceeasi caldura cedata in mod real, repartitorul poate inregistra ceva mai multe unitati daca caldura este cedata brusc (calorifer la maxim) sau daca este eliberata lent (calorifer tinut langa temperatura de inchidere). In mare, aceste anomalii nu ar trebui sa produca mari inechitati. Fara sa fi testat, inclin sa cred ca este mai putin economic cand caloriferul este la temperatura maxima.


Sfaturi pentru economisire cu repartitoare

Camerele nefolosite trebuie sa aibe caloriferul la o temperatura mica, eventaual la minim. Robinetul deschide oricum daca prin absurd temperatura din camera se apropie de zero grade (porneste in jur de 6 grade).

In camerele folosite robinetul trebuie setat sa inchida la temperatura optima de confort. Cu cat temperatura din casa este mai mare, cu atat camera va pierde mai mult in exterior din caldura inregistrata pe repartitor.

Daca casa ramane goala cand sunteti la serviciu, merita lasata maxim o camera cu robinetul deschis. Acea camera poate fi folosita imediat pentru a te incalzi dupa frigul de afara si a te schimba de haine. Restul camerelor se pot incalzi intre timp dupa ce au fost deschise robinetele.

O mare importanta o are circulatia aerului in jurul caloriferului. Daca caloriferul este acoperit cu prosoape la uscat, aparatul va inregistra o temperatura mare, dar de fapt foarte putina caldura este cedata in apartament. La fel este important sa exista spatiu sub calorifer, pentru a intra aerul rece spre a fii incalzit.

Atunci cand aerisiti (deschideti fereastra) inchideti caloriferul, pentru ca altfel va functiona si inregistra la maxim. Merita inchis caloriferul cu 15minute inainte de a aerisi, pentru ca acea caldura se va pierde oricum. La repartitoarele care citesc si temperatura din apartament este important sa nu se deschida caloriferul imediat dupa inchiderea ferestrei ci dupa egalizarea temperaturii (15minute).

Atentie la sursele alternative de caldura. Chiar daca robinetul caloriferului este oprit, daca radiatorul bate in calorifer, acesta va inregistra ca si cum ar fi incalzit de catre agentul termic Radet. Pentru lunile de vara, situatia se regleaza prin resetarea automata a ceasului la inceputul toamnei (in jur de 1 Octombrie), dar dupa resetare orice incalzire artificiala a caloriferului se contorizeaza.


Update 2011-11-26 :

Mai nou factura de căldură se compune din trei părți în loc de două:
  • părți comune (scări, pierderi subsol) - distribuite după numărul de metri pătrați ai apartametului (cotă parte indiviză)
  • căldură înregistrată ca unități pe fiecare calorifer, distribuită după unități înregistrate înmulțite cu putere calorifer
  • căldură cedată de țevile verticale care trec prin apartament - se calculează puterea calorică în funcție de material, lungime și grosime (cel puțin așa ar trebui)

Ca principiu, calculul se face similar cu ce am descris mai sus, doar că factura blocului se împarte la început în trei părți în loc de două și apoi se distribuie între locatari după cele 3 metode.



P.S Articole și mai interesante scrise de mine în engleză:

Secular philosophy

  

"The more I say, the more I know" . Republicarea articolelor este permisa cu citarea autorului