Funcționează vaccinul antigripal ?


Funcționează vaccinul antigripal ?

 Eu am răcit destul de rău în anii în care am făcut vaccin antigripal, apoi nu l-am mai făcut și parcă am răcit mult mai ușor sau deloc. Ca să elimin o suspiciune, răceam la mult timp după ce făceam vaccinul. Nu zic neapărat că mi-a făcut rău, dar în nici un caz bine :)

 De curiozitate, cunoașteți pe cineva la care vaccinul antigripal a funcționat sistematic câțiva ani la rând, dincolo de variațiile întâmplătoare? Cineva mi-a spus că nu a mai răcit de când a început să folosească apă de gură, alți oameni (inclusiv eu) tind să considere că usturoiul ajută la prevenirea gripei, dar nimeni nu mi-a spus până acum cât de bine s-a simțit de când a început să se vaccineze împotriva gripei.

  Oare asistăm la un fenomen de pur marketing? Vaccinul antigripal chiar funcționează? Și dacă funcționează, nu cumva tulpinile la care oferă imunitate nu prea au legătură cu ce se găsește pe la noi prin România? Se știe că virusul gripal suferă foarte rapid mutații, astfel încât imunitatea la o tulpină descoperită toamna nu te protejează de tulpina modificată la câteva luni după.

 Nu sunt împotriva vaccinării, consider că vaccinurile "clasice" care și-au dovedit eficiența sunt foarte utile. Sunt sceptic însă în privința vaccinurilor noi, care nu au trecut testul timpului și poate nici nu oferă exact beneficiile cu care se laudă.

 Sunt curios să aflu experiența ta, ai simțit că te-a ajutat în vreun fel vaccinul antigripal ?


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :