Pronosticuri politice - prezidențiale

Pentru a mă amuza de naivitatea mea după, iată câteva evaluări personale despre alegerile prezidențiale. Este "pe surse", sursele mele fiind doar bloguri și site-uri de știri.
  1. Președinte va ieși cineva care a fost implicat activ în activitatea de politică externă, eventual a lucrat în sau cu SIE (cu știrea sau fără știrea noastră).
  2. Președintele va trebui să aibă charismă puternică la popor, elitismul evident nefiind un punct forte.
Iată câteva predicții despre candidați:

  • Monica Macovei - nu poate intra în turul doi, chiar dacă poate ar merita. Românii sunt foarte misogini, chiar și femeile. Nu are charismă "la popor".
  • Klaus Iohannis - în ciuda pregătirilor, ar putea să nu candideze pentru președinție pentru că nu respectă "1" (decât dacă n-am aflat noi). Ar putea apare susținând un alt candidat ca viitor prim ministru (ar putea fi bun), deși este incert dacă noul președinte va avea ocazia să numească unul nou.
  • Cristian Diaconescu - respectă condițiile 1 și destul de mult 2, va fi susținut puternic de Traian Băsescu, el îi ducea servieta în parlament la "suspendare". Ar putea reprezenta o continuitate în politica externă, cu implicare mult mai mică în politica internă.
  • Mihai Răzvan Ungureanu - respectă foarte bine 1, este foarte cultivat, însă are mari lacune la 2. Are charismă chiar mai puțină decât Mircea Geoană, iar acesta a pierdut la charismă. Ar merge bine într-o echipă guvernamentală, ca ministru de externe de exemplu. Ca prim ministru n-a avut ocazia să arate ce poate, totuși estimez că nu s-ar descurca prea bine să explice oamenilor măsurile luate (gen Emil Boc)
  • Cătălin Predoiu - ar putea avea ceva din 1, poate mai mult decât știm. Are ceva charismă, practică un leadership modern (bazat pe laudă) pe care mi-ar place să-l văd mai mult în România. Comunică foarte bine. Nu are însă mare notorietate publică, ar putea fi totuși un prim ministru foarte bun.
  • Sorin Oprescu - în condițiile în care opoziția are mulți candidați cu scoruri mici în sondaje, va intra în cursă pentru locul doi, pe modelul "Vadim-Iliescu". Dacă opoziția are un candidat puternic atunci tot are sens ca Oprescu să intre în cursă - Ponta nu poate să nu intre în turul 2. Singurul risc al mișcării ar fi ca Ponta să intre prea șifonat în turul 2, cu o mare parte din voturi scurse la Sorin Oprescu.
  • Mircea Diaconu - era o variantă similară cu Sorin Oprescu, ar fi rupt și mai mult voturi de la liberali. Am impresia că nu și-a rezolvat încă problema de incompatibilitate.
  • Victor Ponta - va intra sigur în turul doi. Cred că i-ar fi convenit mai degrabă un rol de prim ministru la pachet cu președinte. Improbabilă dar încă posibilă ar fi un pas în spate de tip "dragă Stolo".
"Dreapta" (mai bine zis opoziția) ar putea să propună în turul doi o echipă, cu Președinte, Prim ministru și poate și ceva miniștrii, pentru a împăca toate orgoliile. Deși nu are foarte mult sens constituțional, ar putea să prindă la populație.

Acestea sunt predicții pe genunchi și probabil insuficient informate. Să vedem încotro o ia realitatea ;)