Facebook

2014-11-06

Alegeri prezidențiale 2014 - după primul tur

S-au împlinit deja anumite previziuni pe care le-am făcut în "pronosticuri politice", acum 3 luni. Multe nu s-au realizat. Alta ar putea să se îndeplinească fără să știm.


S-au realizat:
  • "Monica Macovei - nu poate intra în turul doi, chiar dacă poate ar merita. Românii sunt foarte misogini, chiar și femeile. Nu are charismă 'la popor' " - Am votat-o simbolic, cu toate că speram realist la un maxim 6%, am spus asta pe ocolite aici
  • "Victor Ponta - va intra sigur în turul doi..." - a intrat
  • "Președintele va trebui să aibă charismă puternică la popor, elitismul evident nefiind un punct forte" - s-a văzut in rezultatele electorale
  • "Mihai Răzvan Ungureanu - respectă foarte bine 1, este foarte cultivat, însă are mari lacune la 2" Nu a pariat nimeni pe el, poate era potrivit, dar chiar nu ar fi avut nicio șansă.
Nu s-au îndeplinit: 
  • Klaus Iohannis a candidat totuși. Poate am greșit serviciul?
  • Cristian Diaconescu nu a candidat, în schimb a candidat Elena Udrea. Un schimb cel puțin neinspirat.
  • Cătălin Predoiu nu a candidat nici el. Vasile Blaga încă se frământă probabil dacă a ales bine să meargă pe mâna liberalilor. Unirea cu PNL+PDL este benefică pentru dreapta și democrație zic eu, formând un pol mai puternic de contrabalansare a forței PSD.
  • Sorin Oprescu nu a candidat, în schimb a candidat pe postul lui Călin Popescu Tăriceanu. Mișcare abilă, a rupt din voturile liberalilor. După turul întâi s-a văzut clar că a fost un "iepure" pentru candidatura lui Ponta. Din fericire nu a intrat în turul doi.
În curs de îndeplinire probabil:
  • "Președinte va ieși cineva care a fost implicat activ în activitatea de politică externă, eventual a lucrat în sau cu SIE (cu știrea sau fără știrea noastră)" Ponta a ieșit la televiziune lângă proaspăt demisionarul și ex-candidatul Theodor Meleșcanu. Nu mai zic de acuzațiile lui Traian Băsescu despre ofițerul acoperit.

Turul doi:

În turul doi îl voi vota pe Klaus Iohannis, măcar pentru faptul că prea multă putere în mâinile unui singur partid (PSD) duce aproape întotdeauna la decizii catastrofale (da, se poate mult mai rău!).

Klaus Iohannis ar aduce și un stil mai sobru, mai puțin miștocăresc decât Traian Băsescu sau Victor Ponta. Pentru a lua o decizie, aruncați o privire și la paginile Wikipedia despre Klaus Iohannis (vezi lista de medalii din secțiunea Honours) și Victor Ponta (vezi "Plagiarism controversy").

Pronosticul meu este că, din păcate, Victor Ponta ar avea de câștigat într-un duel verbal direct cu Klaus Iohannis. Vedem.

3 comentarii:

Teox spunea...

Am votat cu Macovei pe ideea care ai mentionat-o intr-un articol anterior si anume sa mai ridice nivelul discutiilor electorale ... speranta mea era sa atinga 5% si sa intre in parlament ca senator ... in ideea ca acolo ar putea pune in discutie niste idei bune pe care ulterior presa sa le preia si in final sub presiunea alegerilor din 2016 guvernul sa faca ceva ... era un vis frumos din pacate o avem pe Udrea ... :-(

sunt de aceeasi parere ... avem nevoie de Klaus Iohannis

lloopp spunea...

Campania electorala a cetateanului de rand a inceput si continua. Noi, generatia celor cu cheia de gat nu de dam batuti, Johannis poate fi ales presedinte :

http://lloopp.wordpress.com/2014/11/08/si-totusi-speranta-exista-johannis-poate-fi-ales-presedinte/

Mihai Voicu spunea...

Am urmărit selecțiuni din prima confruntare directă. Analiștii spun că Victor Ponta a venit mai pregătit, cu cifre de la Guvern, a avut și câteva mesaje bine pregătite, gen asocierea cu Băsescu și tăierea pensiilor.

Eu aș spune că în ciuda acestui lucru Klaus Iohannis a avut de câștigat în zonele în care nu ajunsese mesajul său. Orice imagine este mai bună decât lipsa unei imagini plus zvonurile lansate de PSD. Oamenii au putut vedea un om decent, stăpân pe sine, ferm. A putut dezamorsa câteva mesaje mincinoase lansate de PSD, chiar Victor Ponta a fost nevoit să le nege. Poate a fost totuși o strategie bună de atragere a nehotărâților.