Facebook

2014-11-17

Alegeri pentru președinte 2014 - câștigătorii turului doi

  • Bunul simț. Salut sportivitatea cu care Victor Ponta și-a recunoscut înfrângerea. Este un semn de civilizare a vieții politice românești.
  • Economia. Victor Ponta poate să continue programul său economic început cu reducerea CAS. PSD va trebui să vegheze că rezultatul va fi bun pentru economie, nu se va putea prevala de faptul că schimbarea primului ministru a deturnat programul economic.
  • Doctrinele politice. În sfârșit avem doi poli politici majori și separați doctrinar, stânga reprezentată de PSD și dreapta reprezentată de noul PNL.
  • Echilibrul politic. Este bine că activitatea guvernului și parlamentului pot fi cenzurate de către un președinte din partea opoziției.
  • Justiția. Presiunea politică va fi mai mică dacă puterea nu este în mâna unui singur partid. Va deveni mai convenabil ca politicienii mai puțin corupți să lupte împotriva celorlalți folosind Justiția.
  • Civismul. Succesul mișcărilor societății civile (inclusiv pe rețelele de socializare gen Facebook) va crește curajul de implicare a cetățenilor neînregimentați politic în treburile cetății.
  • PSD. În cazul unui dezastru economic, PSD nu va deconta absolut toată factura, opoziția va avea și ea o mică responsabilitate. 
  • România. Politicienii vor fi nevoiți să se întreacă prin performanța dovedită, nu vor mai avea succes obișnuitele manipulări și evitări ale răspunderii gen "soluția imorală".

3 comentarii:

Anonim spunea...

Mi-e greu sa cred ca Ponta s-a sucit si e brusc fairplay si civilizat. Nu vad ce ar mai putea zice/face vreodata Ponta ca sa pot crede un cuvintzel din ce zice.

Tare ma bucur ca acum cativa ani le-am luat calculator/internet alor mei :)

Mihai Voicu spunea...

Nu știm dacă Victor Ponta va acționa mai fairplay sau nu, atitudinea respectivă rămâne însă o premieră lăudabilă în România. Putea să abordeze de exemplu retorica fraudării, ca data trecută.

Teox spunea...

Desi nu cred ca Ponta se poate schimba . Trebuie sa recunosc ca mi-a placut declaratia si timing-ul !

Putea sa zica aflam maine dimineata cand numaratoarea oficiala ajunge la 90%.