Democrația nu este o stare, este un proces


Democrația nu este o stare, este un proces !


 Am parafrazat în titlu un dicton despre securitate : "Securitatea nu este o stare, este un proces". Adică nu poți să spui că ți-ai pus "cea mai tare securitate" și apoi poți să te culci pe o ureche. Trebuie să rămâi vigilent, să vezi ce amenințări noi apar, să repari breșele care apar. Dictonul mi-a fost spus de către un fost coleg în legătură cu securitatea informatică, dar este adevărat și pentru securitatea personală sau națională.

 La fel, democrația nu este o stare. Nu ajungi la democrație și apoi funcționează de la sine. Alegerile libere și chiar corecte nu sunt decât premiza alegerii unor lideri performanți. Performanța aș defini-o ca impactul pozitiv asupra bunăstarii societății, minus costurile asociate cu ținerea lor în funcție. Până la urmă de asta ne organizăm social, pentru a ne fi mai bine decât pe cont propriu.

 Revenind, alegerea unor lideri performanți necesită un mic efort din partea fiecăruia. Chiar și atunci când ai de ales "răul cel mai mic", este util să știi care este răul cel mai mic din punctul tău de vedere. Alegănd mereu răul cel mai mic ar trebui să apară o mică schimbare în bine prin efectul de concurență între ofertele electorale. A alege din întâmplare răul "și mai mare" nu poate să ducă decât la mai rău.

 Se spune că "iadul nu este când oamenii buni fac lucruri rele, ci atunci când oamenii buni nu se implică". Scârbiți de mizeria care mai transpare din politica românească, mulți oameni de bun simț refuză să mai aibă de-a face cu lumea politică, inclusiv neparticipând la vot. Din păcate acest protest nu are efectul scontat, el crește importanța votului celor care pot fi mituiți cu o sacoșă de alimente.

 Mesajul meu este să nu luați de bună starea actuală a lucrurilor. Dacă credeți precum pesimistul că "mai rău de atât nu se poate", optimistul de mine vă spune "ba se poate !". Singurul lucru care poate menține clasa politică măcar la nivelul actual este teama de sancțiunea votului. Dacă aceasta dispare, politicienii vor face și mai mult în interesul lor, și mai puțin în interesul comunității.

 Doar crescând constant exigența, doar fiind vigilenți și sancționând politicienii care fac promisiuni mincinoase vom putea să obținem o creștere treptată a calității guvernării în România. Votul uninominal (chiar și așa ciuntit) ușurează sarcina, ai doar câțiva candidați pe care trebuie să-i verifici.

 Tu știi ce au promis/făcut în trecut candidații care îți cer votul ?



Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :