Facebook

2012-04-24

Kindle Touch Wi-Fi - review/parere

Kindle Touch Wi-Fi - review/părere


Impresie generală

  Sunt mulțumit de noul meu Kindle Touch (noul ebook reader de la Amazon). Face exact ce declară că face : oferă o experiență foarte apropiată de citirea unei cărți fizice, pentru cărți electronice.

 Display-ul "E-Ink" nu obosește ochii și poate fi folosit fără probleme chiar în soare. Tot tipul de display face ca bateria să țină peste o lună (cu wireless oprit), întrucât nu consumă curent decât la schimbarea paginii. Update : producătorul specifică 2 luni de citit câte 30 minute/zi fără wireless. Asta înseamnă vreo 4 zile dacă este folosit 8 ore pe zi (caz real care mi-a fost semnalat).

 Pe lângă faptul că poți transporta virtual sute de cărti într-o greutate și volum mai mici decât ale unei cărti fizice, pot spune chiar că cititul pe Kindle Touch este mai comod decât cititul unei cărți fizice. Am avut ambele experiențe pe tramvai/metrou, iar ebook-readerul are avantajul că poți da pagina cu o singură mână. Se poate seta și fontul la dimensiunea optimă, reține automat unde ai rămas la fiecare carte, are dicționar englez apelabil apăsând pe cuvânt, etc.


Comparație cu alte modele

  Este mai mic decât modelul anterior (Kindle Keyboard) și ceva mai ușor. Fără partea de keyboard, Kindle Touch este mai mic și încape mai bine într-un ... buzunar ceva mai mare. Ecranul în sine este identic ca mărime. Am impresia că touch-ul este mult mai ergonomic decât keyboard-ul, poți face inclusiv zoom și drag pe imagine, selectare cuvânt/text.

 Totuși Kindle Touch nu mai are rotația paginii, nu se poate citi landscape (cel anterior am impresia că făcea automat rotația). Update: se poate seta landscape cu update de software, vezi comentarii. Varianta cu 3G (Internet gratuit prin GSM) este și ea mai restricționată decât la modelul "Keyboard". Kindle Touch poate folosi Internetul gratuit prin GSM doar pentru site-ul Amazon și Wikipedia pe când cel vechi este nelimitat.

 Modelul fără keyboard și fără touch (doar vreo 5 butoane plus săgeți) este mai greu de folosit din câte am citit.

  Kindle Fire nu este cu E-Ink ci este un fel de tabletă, nu mai are deci avantajul bateriei și probabil obosește ochii mai tare.


Facilități Kindle Touch WiFi
 •  Wireless
  • Folosește în principal pentru a cumpăra și a transfera cărți de pe Amazon. Se mai folosește pentru update software, pentru a primi și trimite adnotări la cărți.
  •  Există chiar un browser (declarat experimental) cu care poți accesa orice site Internet prin wireless. Am citit inclusiv email-ul de pe Gmail.
  • Totuși display-ul este alb-negru iar refresh-ul este cam 1 frame/secundă ceea ce face navigare un pic nepractică
  • Atenție, se pare că paginile Internet trec prin cloud-ul Amazon pentru a fi formatate, ceea ce comportă un oarecare risc de a fi urmărit de "Big Brother" ;)
  • Ce mă îngrijorează puțin este că device-ul pare să poată fi controlat total de la distanță de către Amazon. Nu are microfon (aparent cel puțin), dar cineva rău-intenționat cu acces la reteaua Amazon poate formata toate Kindle-urile conectate la wireless
  • Poți trimite documente la o adresă de email @amazon.com și documentul ajunge instantaneu pe Kindle dacă este conectat wireless.
 •  Redare audio
  • se pot reda cărți audio cumpărate de la Amazon
  • se pot citi cărți (text-to-speech). Pentru engleză pronunță foarte bine și cu intonație. Pentru română se aude foarte aiurea bineînțeles.
  • se pot reda mp3-uri (experimental) dar ordinea de redare este cea a copierii și nu se poate schimba pe alfabetic măcar (era util pentru o carte audio mp3 pe capitole)
  • în principiu mp3 este menit ca sunet de fundal în timp ce citești, poți da next/back
  • se poate asculta în niște mici difuzoare încorporate sau se pot conecta căști

Formate de cărți uzuale
 • AZW 
  • Kindle este optimizat pentru cărți cumpărate de pe Amazon (.azw)
  • Cumpăratul este simplu odată ce ai înregistrat device-ul pe site-ul Amazon și ți-ai introdus numărul de credit card pe site. Este chiar ... prea simplu, cu un simplu click pe Kindle poți să ai cartea dorită și să rămâi fără banii aferenți. Dacă ai făcut o greșeală poți primi banii înapoi totuși.
  • Dacă aparatul are Wi-Fi are și este conectat Internet la o rețea wireless, cartea se trimite direct pe Kindle. Există și opțiunea de a descărca pe calculator cartea și a o transfera pe Kindle prin USB.
  • Cartea este codată pentru aparatul tău și nu se poate citi pe alt aparat. Există totuși un sistem de împrumut am auzit.
 • PDF
  • Kindle vede default PDF, le poți copia prin USB de exemplu sau trimite prin email
  • Totuși PDF sunt greu de citit, pagina A4 va fi micșorată la dimensiunea Kindle
  • Se poate face zoom/drag destul de fin, dar este nepractic să faci la fiecare pagină
  • PDF-urile care conțin într-adevăr text (nu pagini scanate) se pot converti la formatul MOBI folosind de exemplu Calibre. La cartea convertită se pot redistribui rândurile în funcție de fontul ales, totuși anumite linii lungi se vor sparge ciudat pe mai multe linii (cuprinsul de exemplu)
 • MOBI
  • Folositor mai ales ca format în care să convertești alte formate (PDF, EPUB, etc)

Cumpărare Kindle

  Există Kindle Touch Wi-Fi cu reclame sau fără. În SUA, cel cu reclame costă 99$ iar cel fără 139$. Teoretic cel cu reclame se vinde doar în SUA, practic în România am găsit doar cu reclame. Reclamele sunt momentan ne-intruzive, nu apar în timp ce citești ci doar în meniu și ca pagină de screen-saver când este aparatul oprit. Pagina nu dispare când se oprește aparatul.

 Prețul în România și chiar pe Amazon UK este mult mai mare decât în SUA întrucât apar taxe vamale și TVA. Cel mai ieftin este dacă ți-l aduce cineva din SUA ca bagaj personal. Eu n-am reușit asta, până la urmă am luat varianta cu reclame de la emag. Dacă îl cumperi din România este și mai ușor cu garanția în cazul unei probleme.

 Mici buguri / inconveniente
 •  La schimbarea paginii rămâne o mică urmă a paginii anterioare (vizibilă doar dacă ești foarte atent). La 10 pagini se face un refresh complet care face ecranul să clipească scurt negru/alb. Modelul Keyboard făcea asta la fiecare pagină. Se poate activa să facă la fel și Kindle Touch, dar pe mine mă deranjează acel clipit la fiecare pagină
 • La zoom și drag pagină rămân uneori artefacte
 • Mi s-a blocat de vreo 2 ori la pagini complexe PDF sau PDF transformat în MOBI. S-a rezolvat cu repornire
 • Butonul de pornit/oprit este lateral jos, se poate apăsa din greșeală în buzunar
 • Este un pic dificil să urmărești notele de la sfârșitul capitolului. Se poate totuși face un artificiu, setezi un bookmark acolo, dar e nepractic. Asta însă se întâmplă cu cărțile care nu sunt special pentru Kindle, probabil cărțile "originale" au link în pagină sau note de subsol.

Dacă Kindle se blochează

  Kindle se poate debloca apăsând 10-20 secunde pe butonul de start. Va face un fel de shutdown forțat și apăsând din nou pornește "pe curat" fără să piardă setările însă. Apăsând scurt butonul start/stop doar intră în standby, unde nu consumă oricum aproape de loc, cu condiția să nu aibă wireless activat.

P.S. Dacă am strecurat ceva greșeli vă rog să-mi spuneți. Acestea sunt impresiile formate după o experiență limitată cu Kindle Touch. Unele feature-uri le știu din auzite și nu le-am încercat personal.Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :

5 comentarii:

Mihai Voicu spunea...

Puteti face upgrade la versiunea 5.1.0 pentru a avea "landscape", adica se poate citi pe Kindle rotit la 90 grade.

Instructiunile si softul le gasiti aici

Mihai Voicu spunea...

Cineva mi-a semnalat că : "Adevărata problemă cu Kindle este alta: cărțile românești. Editurile noastre preferă ePub și PDF (foarte rar Mobi). PDF-urile sunt protejate, așa că nici Calibre nu poate face nimic :-( Iar eu chiar vreau să plătesc...
Va trebui să-mi iau și un Nook (care-i tot 79$)."

bgoodforyou spunea...

Exact despre Nook voiam sa te intreb. Nook Touch. Daca l-ai avut in vedere cand ai facut alegerea si, daca da, ce te-a determinat sa iei kindle. Eu am Nook, l-am rootat si acum il folosec ca o tableta pentru partea de text (doar asta ma intereseaza) cu avantajul enorm dat de ecran fata de tabletele clasice.

Mihai Voicu spunea...

Nu știu despre Nook, când am ales Kindle am folosit selecția unor cunoscuți mai pasionați decât mine, împreună cu review-ul lor :)

Anonim spunea...

eu am kindle 4 wifi...dar nu stiu ce sa fac..l-am cumparat acum doua zile...iar pdful nu se vede mn pe el...iar ca sa convertesc o carte imi ia 15 ani...l-as returna...nu stiu ce sa fac!exista vreun site,sau vreun program care converteste mai rapid?