Nu este foarte grav că Victor Ponta a plagiat

Minerii in Piata Universitatii
Nu este foarte grav că Victor Ponta a plagiat...

Infinit mai grav este ce a făcut pentru a mușamaliza acuzațiile de plagiat


Să faci "conspecte" ca și "lucrări de cercetare" este încă, din păcate, o practică des întâlnită în sistemul universitar românesc. Renunțarea la doctorat ar fi fost un gest demn, care nu ar fi atârnat foarte tare asupra carierei politice a lui Victor Ponta. În fond nici să faci "bișniță" cu blugi înainte de '89 nu e foarte înălțător, nu?

Toată schimbările abuzive menite să acopere decizia de plagiat sunt însă mult mai grave, ne fac să ne gândim la nivelul la care Victor Ponta este în stare să folosească puterea cu care a fost investit pentru a atinge un avantaj personal, chiar derizoriu. Ce va face un astfel de președinte?

Cred că este momentul să ne amintim și că partidul al cărui reprezentant este Victor Ponta are el însuși reflexe totalitare de care nu s-a dezis nici măcar declarativ. De exemplu modul în care a înăbușit prin manipulare sau violență opoziția după '89, prin chemarea minerilor care au distrus sediile partidelor din opoziție și au bătut studenții pașnici care protestau împotriva neocomunismului propus de Ion Iliescu.

Ar fi o greșeală strategică gravă să-i oferim PSD mai toate pârghiile puterii. PSD este partidul monolit, care se înșurubează la putere la nivelul la care este foarte greu să îl mai scoți de acolo democratic. Vedem ce s-a întâmplat în Ungaria cu un regim autoritar care a anulat multe din libertățile democratice pentru a se menține la putere. Dacă doriți să revedeți cum se făcea manipulare cu vorba și bâta: