Eu cred că veșnicia s-a născut … pe centură

Eu cred că veșnicia s-a născut … pe centură

 

 Acest articol a fost scris pentru blogul "La colţu' străzii" și publicat aici. Este un blog cu vizibilitate ceva mai mare, preluat inclusiv de Hotnews. Este un blog colaborativ scris de către mai mulți contributori.

 Cu voia lor, voi continua să public articole acolo pe care să le preiau aici. Vor exista în continuare și articole care vor fi publicate doar aici, pe "Despre menirea lucrurilor".



Cine a trecut măcar o dată pe Centura București, la intersecție cu ieșirea spre Domnești, știe la ce mă refer. Un șir de zeci de tiruri care vin pe centură și se opresc la „cedează trecerea”. Trecerea acelei intersecții durează de obicei pentru mine 20-45 minute, uneori mai mult.



 Perpendicular este drumul cu prioritate, ieșirea din București spre Domnești.  Singura șansă a celor de pe centură pentru a trece este intrarea „cu tupeu” în intersecție, deoarece probabilitatea să nu vină nimic pe drumul cu prioritate este aproape zero în majoritatea timpului.

 Nu este o mare fericire nici să fii pe drumul cu prioritate, trebuie să te oprești oricum pentru a te asigura că nu forțează intrarea în intersecție cineva de pe centură. Și cu tirurile nu prea vrei să te joci de-a „eu aveam prioritate de fapt”. Și aici se formează deseori cozi enorme. Am stat o dată vreo 45 minute, și nu a fost din cauza barierei de cale ferată. Explicația este că cei de pe centură nu pot trece foarte mulți o dată, trebuie să mai respecte și drumul cu prioritate, ceea ce duce la întreruperi foarte multe și dese ale traficului pe drumul cu prioritate.
 
 Cert este că prin această intersecție mașinile abia se scurg din orice direcție. De obicei trec câte 2-3 mașini pe fiecare direcție, apoi coloana se oprește din nou. Foarte des apar blocări ale intersecției atunci când protocolul ad-hoc „vezi că mă bag eu acum” nu funcționează. Și din nou, tirurile nu pot fi ocolite dacă rămân blocate în intersecție și nu pot da ușor înapoi dacă au intrat într-o situație de interblocare. Situația se descurcă în zeci de secunde uneori, timp în care nici o mașină nu poate trece prin intersecție.

  Situația este clar foarte neplăcută, iar soluțiile nu sunt atât de complicate. Nu trebuie să facem neapărat pasaje denivelate. Poate nu este suficient loc să se creeze un giratoriu. Dar un semafor se poate pune, nu ? Sau măcar un polițist care să fluidizeze traficul. Este cu atât mai frustrant cât după depășirea intersecției se circulă foarte bine, practic circulația se poate fluidiza optimizând doar acest punct.

  Un semafor ar crește enorm randamentul utilizării intersecției. În loc să se piardă 10-20 secunde cu schimbatul direcției în mișcare la fiecare 2-3 mașini, se poate da „verde” pentru 30-45 secunde pentru a trece 10-20 mașini (numerele sunt orientative). La scurt timp după ce coloana se pune în mișcare pe „verde”, ea poate ajunge la viteza de 50 km/h, spre deosebire de situația în care fiecare mașină trebuie să meargă cu maxim 3-5km/h pentru a se asigura că poate trece în siguranță.

  Pentru situații de trafic foarte mic se pot pune semafoare inteligente care să nu dea verde la șoseaua fără mașini, dar nu cred că o întârziere de 30-45 secunde ar fi atât de deranjantă în comparație cu beneficiile.

  Situația este probabil un pic mai complicată, la granița jurisdicțiilor Municipiul București – Ministerul Transporturilor, dar numai eu cunosc situația de vreo 10 ani, se putea găsi o soluție dacă exista o minimă bunăvoință.


S-au făcut și mai multe sesizări, inclusiv de către mine vreo 3:
  • Platforma „Domnule primar”, octombrie 2007 (nu  știu de ce am dat-o anonimă)
La PMB, martie 2010 :
De ani de zile la intersecția între șoseaua de centură și ieșirea spre Domnești se formează cozi interminabile pentru că nu este semaforizată măcar. Linia de centură are cedează trecerea. Nici cei care ies/intră în București nu merg prea repede, altfel riscă să fie striviți de un camion.
Vă rog găsiți o soluție de optimizare, de exemplu semaforizare, ar fluidiza enorm traficul. Dacă chiar nu se poate tehnic, postați un polițist permanent acolo. Este inacceptabil să fie mai rapid să traversezi orașul prin centru decât pe centură. Este un motiv pentru congestionarea traficului în oraș.
Aș dori o soluție chiar parțială dar realizabilă anul acesta, nu o promisiune despre un proiect măreț cum mi s-a răspuns acum câțiva ani când am sesizez prima dată această problemă.
Vă mulțumesc.”
  • La Elena Udrea, aprilie 2011 (pe când promitea să facă marea cu sarea cu Consiliul PDL)
„Multumesc pentru răspunsul … un pic general.
Vă rog să nu uitaţi totusi de problema ieşirii din Bucureşti spre Domneşti, intersecţie cu Şoseaua de Centură. Este o problemă care se poate rezolva cu bani puţini şi este de mare impact, ar deveni mult mai rentabilă ocolirea centrului.
Dacă se rezolvă (prin Consiliul General de exemplu) eu vă votez şi o să pun şi un articol pe blog : https://mihvoi.blogspot.com/
Mesajele sunt originale, scrise de către mine, inclusiv greșelile de ortografie. Voi mai aveți vreo idee ce putem face pentru a se rezolva ?



Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :