Postelectorale

Bun, a trecut si turul doi de alegeri prezidentiale. Sa tragem niste concluzii si sa ne intoarcem apoi la viata normala.

Am votat din nou cu raul cel mai mic, adica singura forta care pare sa contrabalanseze cat de cat forta PSD-ului.
PDL, PNL si chiar UDMR au si ele personajele lor dubioase, dar PSD este momentan singurul atat de puternic si organizat incat sa creeze un monopol cvasitotal al puterii, amenintand statul de drept. Este necesar sa existe si in politica o pedeapsa pentru "abuz de pozitie dominanta" precum in economia de piata, si momentan doar alegatorii pot face asta.

Campania electorala a fost destul de murdara ca de obicei si foarte putin bazata pe programe economice realiste. Nimeni n-a spus explicit ca bugetul nu mai poate plati actualul aparat de stat supradimensionat si trebuie facute concedieri.
Un punct in plus a fost dat de o abordare "mai civilizata" a catorva candidati (nu finalistii) care au ridicat putin stacheta. Sper sa invete de aici politicienii ca o comportare civilizata costa putin si poate aduce exact voturile care fac departajarea. Asta cred ca este singurul avantaj al rezultatului strans din turul 2.

Avem si clasicele acuzatii de frauda, de tip Corneliu Vadim Tudor. Personal nu cred ca PDL a putut sa fure mai mult decat PSD, care a inventat industria asta, deci nu cred ca eventuale fraude au afectat ierarhia finala.
Mi-ar placea totusi sa infunde cativa fraudaci inchisoarea, chiar daca ar fi de la partidul care a furat mai putin. Important este sa le fie frica tuturor sa mai fure pe viitor, daca nu partidelor macar cetatenilor-complice.

Ma bucur ca PSD+... nu a putut castiga pe baza masinariei infernale formata din Antena3 a lui Voiculescu/PC/PSD si RealitateaTV(ceva mai echilibrata), a lui Vantu, cel "prieten" cu Geoana. Ar fi fost o palma data democratiei care inseamna puterea cetatenilor, nu doar a celor care au trusturilor de presa de partea lor.
Vad ca si-a dat seama si PDL de puterea presei si a incropit in preajma turului 2 niste televiziuni care sa contrabalanseze, dar momentan sunt fara mare audienta si se vede pe ei ca nu prea se pricep sa fie partizani unei puteri, au o anumita naivitate (B1, Vox News). Eu ma bucur sa existe totusi ca alternativa (cum era Realitatea pe timpul lui Nastase). Sper sa devina mai profesionisti-echidistanti, ca sa cresca si in credibilitate.


Acum, sper sa se clarifice cat mai curand cu acuzatiile de frauda electorala, si sa creeze pentru viitor un sistem mai sigur si mai transparent.

Imediat dupa validarea rezultatului la prezidentiale trebuie investit un guvern competent, credibil si puternic. Sper ca PNL si PDL sa isi invinga orgoliile si sa creeze singura alianta care are sens doctrinar (PNL+PDL), eventual si cu UDMR. Astfel se asigura si o opozitie puternica care sa nu-i lase sa isi faca de cap (PSD). Alte variante mi se par mult prea dezechilibrate.

D-l Basescu, va rog faceti-va datoria si mediati o majoritate care sa isi asume guvernarea tarii, chiar si cu prim-ministru care sa nu fie de la PDL. Luati un independent eventual ca prim ministru, daca trebuie chemati-l pe Iohannis, puneti-l pe Antonescu sau orice alta varianta care sa lase PSD in opozitie si sa asigure in acelasi timp un guvern puternic si eficient.
Decat un PSD la putere acum, il pot accepta chiar si pe Tariceanu, desi eu nu il pot ierta pentru faza cu Macovei vs Patriciu.
PNL, te rog fii si tu rezonabil, doar discutam de "revolutia bunului simt", nu ?

Haideti ca am obosit, faceti majoritatea aia sa ma pot duce si eu in opozitie...