De ce votez Monica Macovei

După '89 s-a furat enorm și totuși nimeni nu a fost găsit vinovat. Au fost falimentate bănci, și-au pierdut oameni economiile de-o viață în jocuri piramidale, însă sub oblăduirea PSD și a strămoșilor săi (FSN, FDSN, PDSR) nimeni nu a trebuit să plătească, decât eventual o contribuție la partid. În schimb au fost chemați mineri să bată studenții care cereau spargerea monopolului politic al urmașilor fostului partid comunist.

A trebuit să vină Traian Băsescu și Monica Macovei pentru ca măcar unii dintre cei care au furat să fie găsiți vinovați în justiție. Încă justiția nu este complet echidistantă, încă funcționează cu proptele, presiuni și scandaluri în presă. Avem nevoie de o justiție la nivelul țărilor al căror nivel de trai îl dorim.

Forța PSD este încă mult mai mare decât a celorlalte partide la un loc. Dacă ar acapara PSD și președinția, ar transforma probabil din nou justiția într-o instituție de fațadă, care să nu ancheteze niciodată politicieni, nici chiar oponenți politici dacă plătesc suficient.

O justiție nefuncțională este extrem de nocivă, în special pentru climatul economic. Să spunem că plătești cuiva niște bani pentru a-ți livra o lucrare. Acel cineva nu își îndeplinește obligațiile. Îl dai în judecată să-ți dea banii înapoi, dar constați că are relații politice înalte care îi permit să controleze justiția pentru a obține un verdict favorabil lui. Tu dai faliment, iar el continuă să distrugă alte afaceri. Într-o societate cu justiție coruptă investitorii străini se feresc să intre, cel mult intră investitori care doresc, la rândul lor, să profite incorect de sistemul corupt (vezi RMGC).

Măcar din cauza asta este imperios necesar ca Victor Ponta, ca exponent al PSD, să nu devină președinte. Președintele nu înfăptuiește justiția, însă are atribuții importante în procesul de numire și validare a oamenilor din justiție. Având și președinția, PSD nu ar mai avea nicio piedică în a controla justiția precum o făceau în timpul lor de glorie. Care este probabilitatea ca în guvernarea PSD să nu fi fost găsit nici un mare corupt? Nici măcar în opoziție?!... Mi-aș dori ca într-o zi să votez PSD ca să mai rărească corupția din partea cealaltă, dar momentan nu văd că ar avea vreo intenție în acest sens.

Update: Dintre toți candidații la funcția de Președinte, doar Monica Macovei s-a poziționat constant și ferm împotriva corupției. A făcut-o atât prin declarații cât mai ales prin fapte. Ca ministru al Justiției s-a poziționat ferm împotriva intervenției în Justiție, vezi episodul când a fost chemată de către Tăriceanu să "discute" cu Patriciu. În Parlamentul European a inițiat legi anticorupție care au întrunit o largă susținere a altor parlamentari europeni. Poate și Klaus Iohannis este cinstit, însă nu s-a poziționat tranșant în problema corupției. Alții cu profil cât de cât decent nu mai știu.

Dincolo de votul anti-PSD, prin votul pentru Monica Macovei vreau să dau un mesaj clar că îmi doresc o justiție puternică și funcțională. Dacă se va dovedi că există o masă critică de oameni care doresc acest lucru, politicienii vor fi forțați să se poziționeze declarativ și în acțiune pentru anticorupție. Nu vor mai avea curajul să dea legi cu dedicație pentru a favoriza corupția. Nu vă gândiți că suntem prea puțini cei care dorim dreptate în România, vedeți ce obține un UDMR bine organizat și motivat cu doar 6% din voturi...

Poate în turul doi va intra totuși Klaus Iohannis ca și contracandidat al lui Victor Ponta. După cum se prefigurează rezultatele, niciun "iepure" al lui Victor Ponta (ex: C. P. Tăriceanu) nu are șanse să îl surclaseze pe Klaus Iohannis. Nu are deci nicio utilitate un vot "strategic" pentru Iohannis încă din turul întâi. În turul doi voi vota (tot) pozitiv Iohannis, pentru priceperea dovedită în administrarea orașului Sibiu. În turul întâi însă, voi vota Monica Macovei pentru că văd consolidarea justiției ca fiind, în acest moment, cel mai important vector pentru însănătoșirea climatului social din România.