Cu votul la psihiatru

Candidatii cu sanse sa intre in turul doi pentru Presedintie sunt in ordinea sansei : Basescu, Geoana, Antonescu. Intre ultimii doi se va da lupta spre turul doi. Atunci de ce l-as vota pe Remus Cernea ?

In mod normal, strategia politica spune ca trebuie sa-ti canalizezi votul spre candidatii cu sanse, pentru eliminarea celui mai defavorabil caz, precum cel in care au intrat in turul doi Vadim la alegere cu Iliescu.

Atunci de ce nu votez pe cineva din primii 3 ?

Pai sa vedem care este scopul. Nu stiu ce este bun pentru tara pe termen scurt, dar pe termen mediu si lung (10-15 ani) este vital sa existe o alternanta reala la guvenare.

Pana acum PSD a avut control in teritoriu de peste 50% in majoritatea timpului, si in scurte perioade ceva mai putin, dar nu sub 30%. Chiar daca PSD nu ar fi un partid mai corupt decat media, acest fapt tot ar fi periculos pentru democratie.

Scopul meu este sa stea o tura pe margine PSD, in mod real, numai astfel se poate desprinde cat de cat de mafiile locale si economice. Numai astfel se poate PSD reforma si poate ajunge peste niste ani o alternativa reala la gurvernare.

Deci ce avem ?

Geoana, un fost ministru de externe ok, dar sub influenta PSD a devenit fals, incepand sa impartaseasca nonvalorile partidului. Numai alaturarea de PSD il face indezirabil mie in tura asta.

Basescu, singura putere care pare sa contrabalanseze dominatia PSD, are si el bubele sale. Nu sunt de acord cu anumite iesiri de limbaj, si a promis si el printre dinti alaturi de PSD ceea ce stia ca nu se poate : cresteri de salarii la profesori. Totusi a aratat ca poate conduce o tara fara sa dea cu ea in gard prea rau, si a sustinut oameni de valoare precum Monica Macovei.

Antonescu, un candidat mai curatel. Nu stiu mari succese ale sale ca fost ministru al tineretului, dar a dus o campanie mai civilizata si are raspunsuri. La intalnirea cu Basescu s-a dat un pic la atacuri josnice, dar ramane cel mai civilizat dintre cei trei.
Din pacate PNL e tras un pic in jos de guvernarea Tariceanu care este implicata in scandalul Patriciu si eliminarea Monicai Macovei. Un punct in plus la PNL pentru ca au sustinut impotriva interesului lor electoral ca nu exista bani pentru majorarea salariilor profesorilor, cum s-a dovedit. Momentan nu pot face singuri o majoritate nici macar relativa.

Ce imi doresc ?

In tarile cu traditie democatica exista de obicei doar doua mari partide politice care isi disputa puterea, de obicei separate doctrinar. Echilibrul intre dreapta care favorizeaza cresterea economica si stanga care vine si reimparte la cei mai putin favorizati s-a dovedit destul de eficienta. Cine este foarte performant ... sta inca o data la ciolan, dar daca sare calul...face foamea apoi. Impartirea puterii intre 3 parti relativ egale este stiuta ca fiind instabila, intrucat oricare 2 parti se pot alia si rasturna pe cea de-a treia.

In Romania PSD poate face singur o parte a balantei. Au o doctrina de stanga, chiar daca unii membrii sunt mari capitalisti ... salbatici. Pe cealalta parte PNL este clar de dreapta, iar PDL de ... centru dreapta.

Pare cea mai naturala o alianta PNL+PDL (de dreapta) care sa controbalanseze PSD (de stanga). Din pacate s-a incercat o data si n-a iesit prea prea bine. Dar si celelalte s-au incercat deja, si momentan niciunul nu poate forma singur majoritatea, deci tot la aliante ajungem.

De ce Cernea ?

In primul rand exigenta naste valoare. Am vazut asta astazi la emisiunea in care marele jurnalist si om integru Robert Turcescu a reusit sa organizeze o dezbatere decenta intre cei 3, mult peste nivelul cu care ne-au obisnuit.

Dar totusi toti trei vin din sistemul corupt care ne-a guvernat pana acum. Trebuie sa existe un mod de a transmite ca dorim si valorizam prin vot o atitudine decenta, dublata de o competenta civica si onestitate. Asta am vazut la Cernea din scurtele interventii care i s-au permis.

In al doilea rand, Basescu intra sigur in turul doi. Daca ar intra cu Antonescu, as inclina sa votez cu Antonescu, dar stiu ca el ar forma mai greu un aparat prezidential puternic fara de care nici un presedinte al lumii nu se descurca. I-ar fi foarte greu sa faca o majoritate fara a intra intr-o alianta inegala cu PSD si am zis ca nu vreau asta. Geoana ramas pe dinafara in turul doi ar oferii sustinerea lui Antonescu contra ... nu vreau sa aflu.

Daca intra in turul doi Basescu cu Geoana, Antonescu nu mai trebuie sa se bata cu Basescu, facand o alianta PDL+PNL mai usor de realizat.

Deci sunt mai castigat daca Geoana (cel mai mare rau tura asta) intra in turul doi cu Basescu. Sper ca in turul doi Basescu sa se alieze cu Antonescu si sa faca un guvern impreuna. PSD e bun sa vegheze ca nu isi fac de cap, se numeste opozitie.

Politicienii sa retina ca voturile lui Cernea, alea care se vor strange, le pot lua in viitor doar daca devin mai civilizati, mai onesti, mai putin demagogi.