Review televizor Samsung LE32C650



Review televizor Samsung LE32C650

 Pe scurt: sunt mulţumit de noul meu televizor Samsung LE32C650, în special pentru capacitatea de a reda filme HD/mkv, conectivitatea cu reţeaua LAN, programele Internet si tunerul Full HD incorporat. Facilitatea "Motion plus" este aproape un moft, dar cei 100Hz s-ar putea să ajute la redarea filmelor 24fps.

Prezentare

  LE32C650 este un televizor LCD, Full HD (1080p), cu diagonala de 32 inci (80 cm), raport lăţime:înălţime de 16:9. Face parte din seria 6 de la Samsung.

 Printre facilităţile mai speciale, LE32C650 are:
  • mufă de reţea ethernet
  • conectivitate Internet (Youtube, Google maps, vremea)
  • access filme(mkv, avi), muzică, poze de pe reţea prin DLNA
  • access filme(mkv, avi), muzică, poze prin USB (stick/hard disk)
  • tuner digital HD MPEG4 (terestru şi cablu)
  • frecvenţă de 100Hz (pentru motion plus)
  • calibrare culori în 10 puncte (10p)
  • ecran anti-reflexie, util ziua

 Citire indicativ Samsung

 LE32C650 se citeşte astfel : L=LCD (U=Led, P=Plasma), E=European (N=North America, A=Australia), 32=32inchi, C=model2010 (A=2008, B=2009, D=2011), 6=seria 6.


 Scurtă comparaţie seria 6 Samsung

 Mai jos
  Seria 5 are şi ea conectivitate la reţeaua ethernet, dar îi lipsesc aplicaţiile de conectare Internet. Seria 5 merge la 50Hz (faţă de 100Hz la seria 6). Pe de altă parte, programele sunt emise oricum în 50Hz.

 "Motion plus" de la seria 6 va încerca să interpoleze 2 frame-uri succesive pentru a crea un frame "fals", care face mai fine programele de ştiri şi sport, dar dă o senzaţie de "telenovelă" la filme. Din fericire se poate regla/dezactiva din meniu.

 Se pare totuşi că cei 100Hz ajută la distribuirea mai bună a frame-urilor la filmele 24p. Majoritatea filmelor mkv vin în 24p (mai exact 23.976 fps), iar seria 5 ar avea ceva probleme cu ele, de exemplu un frame ciudat la fiecare 40 secunde în anumite cazuri.

 Mai sus :
 Seria 7 aduce în plus posibilitatea vizionării programelor 3D. Totuşi surse de programe 3D sunt greu de găsit, şi cel puţin tehnologia actuală mi se pare destul de obositoare pentru ochi. Skype nu a fost inclus în seria 7, probabil pentru a mai avea ce aduce la seriile superioare.


 Calitate imagine

 Samsung LE32C650 are o calitate foarte bună pentru un LCD. Culorile sunt destul de naturale şi are un nivel de negru foarte bun. Ecranul uşor mat disipă lumina într-un fel care reduce puternic efectul de oglindă ziua.

 Din păcate setările cu care vine televizorul pentru colori, contrast şi luminozitate sunt suprasaturate (pentru a da bine în magazin). Pentru a putea distinge nuanţe închise de gri, luminozitatea trebuie crescută. Pentru a distinge nuanţe deschise de alb, contrastul trebuie dat mai jos.

 Culorile nu sunt perfect calibrate (de exemplu este cam mult albastru). Ideal ar fi să fie folosit un calorimetru pentru calibrarea exactă a culorilor. Fiecare televizor este un pic diferit, dar puteţi încerca setările la care au ajuns prin calibrare nişte profesionişti, folosind calorimetru pe modelul de 40 inci (vedeţi la comentarii).

 Despre "Motion plus" : Am reuşit să găsesc un film demo în care "Blur reduction" chiar făcea imaginea mai clară când se mişca camera foarte repede. La sport, opţiunea face ca mingea să se urmărească mai uşor (am citit), dar au fost semnalat un efect de "halo" când trece prin faţa mulţimii şi ocazionale glitch-uri de imagine produse de această opţiune. "Judder reduction" pare să fie responsabil de efectul neplăcut de "soap opera" la filme dar ajută la sport.


Tunerul

 Tunerul digital HD chiar m-a impresionat. Nu am schimbat încă decodorul RDS cu unul HD, dar am prins câteva posturi HD direct de pe cablu şi se văd superb. Depinde şi de sursa emisiunii bineînţeles, există încă multe emisiuni/filme care nu sunt filmate HD. Cel mai mult m-a impresionat calitatea la filmul chinezesc "Trei regate" pe TVR HD.

 Pe RDS am prins HD direct de pe cablu, fără cutia de la ei : TVR, ProTV, Digi Sport, AcasaTv, NatGeo, NatGeoWild, SportRo. Alte posturi digitale SD (majoritatea) se văd şi ele foarte bine direct de pe cablu. Din păcate posturile de pe pachetele plătite suplimentar sunt codate şi nu pot fi prinse fără a folosi decodorul de la provider. Deşi televizorul ar fi capabil să utilizeze o cartelă de decodare astfel încât să nu mai fie nevoie de o cutie suplimentară, se pare că în viitorul apropiat nu vom putea folosi aşa ceva în România.

 Televizorul mai prinde şi posturi analogice, dar acestea se văd mult mai prost. Dacă nu greşesc, toate posturile care sunt în analogic există şi digital.

 Butonul "Guide" permite afişarea programului posturilor digitale (facilitatea EPG).

 Dacă folosesc cutia de la RDS, practic nu mai folosesc decodorul televizorului. Decodorul RDS nefiind HD, scade foarte mult calitatea. Dacă aveţi televizor HD, luaţi şi decodor HD şi conetaţi-l prin cablu HDMI !!!

 Am impresia că DolceTv face economie de bandă satelit, calitatea programelor HD de la ei pare destul de proastă, depinzând chiar de tipul decodorului. Recunosc că am făcut comparaţia cu alt televizor, totuşi eu cred că semnalul este de vină întrucât semnalul HDMI de pe laptop se vede perfect pe acelaşi televizor.


 Play filme mkv

 Televizorul Samsung LE32C650 are un player de filme foarte bun, inclusiv pentru mkv. Aş spune că peste 80% din filmele încercate au mers. Din păcate, ca la mai toate modelele, subtitrările incluse nu sunt suportate, trebuie extrase cu un program şi puse alături (cu acelaşi nume). Se poate comuta însă între mai multe canale audio.

 Am găsit nişte demonstraţii interlaced şi televizorul le redă mult mai bine decât calculatorul. Se pare că la seria 6, unde ecranul poate fi actualizat până la 100Hz, au rezolvat nişte probleme de play care apăreau la seria 5 (am citit undeva).

 Este foarte convenabil să înfigi un stick USB sau un hard disk cu filme şi să dai play din telecomandă.

DLNA / uPNP Streaming

 Noutatea ar fi că se pot accesa şi filme de pe reţea, prin DLNA. Din păcate este nevoie de un program special de share, nu funcţionează de pe share Windows sau NFS.

 Din fericire am găsit un program de share şi pe Ubuntu Linux : mediatomb. Trebuie făcute doar câteva mici schimbări în fişierul de configuraţie.

 La programul de Windows "Samsung PC Share Manager" (se poate lua de pe site de la Samsung) m-am chinuit mult până să-mi dau seama că trebuie să dau accept la hostul care se conectează. Vedeam un DLNA al laptopului (Win7), dar nu și numele setat în program (Server/Change server name). Trebuie dat Accept de pe PC, din program, la "Share"/"Set device policy" unde va apare IP-ul TV-ului, asta după prima încercare de conectare. Apoi device-ul cu numele setat în program apare automat în TV ca DLNA*, de exemplu în "Source list". Interesant este că funcționează chiar de pe LAN pe wireless, chiar dacă sunt separate L2 pe router. Vede și fișiere de DVD video extrase.

 Dezavantajul faţă de USB este că derularea merge foarte încet, cel puţin cu configuraţia pe care am reuşit eu să o fac.


 Play muzică, poze

 Playerul încorporat poate reda şi muzică .mp3, la o calitate bunicică - e totuşi televizor, nu staţie audio de înaltă fidelitate. Din păcate nu poate reda ".flac", format în care aveam nişte muzică de foarte bună calitate. De asemenea, paradoxal, nu poate reda ".aac" deşi am impresia că poate decoda sunetul AAC din filmele mkv.

 Este un pic deranjant faptul că trebuie să alegi întâi tipul de fişier (film, muzică sau poze), urmând apoi să vezi doar fişierele de acel tip din directorul în care întri.

 Faptul că numele fişierelor sunt truncheate destul de scurt îngreunează puţin browsingul, chiar dacă ele se rotesc odată ce sunt selectate.


Internet@TV

 Până acum nu prea am folosit facilităţile de Internet. Nu există un browser efectiv, mai degrabă o suită de programe cu conectivitate Internet, se mai pot adăuga şi altele dar spaţiul este limitat. Există şi nişte jocuri care nu par a avea nevoie de Internet (Sudoku, Mahjong, Memory, etc).

 Există program care arată vremea online, există un program cu care poţi vedea clip-uri youtube, există google maps. Teoretic se poate conecta cu facebook, twitter, yahoo dar nu prea am înţeles cum funcţionează, am impresia că nu poţi efectiv conversa. Update: cumva a început să meargă Facebook (update?), se pot și scrie comentarii cu tastele numerice, ca la "mobil".

  Unele programe au cerut de la început să fac actualizarea softului din televizor. Am fost mirat că update-ul online nu a găsit nici un upgrade disponibil pentru televizor, dar pe site am găsit un soft cu mult mai nou decât cel cu care venise televizorul. A trebuit să fac upgrade-ul pe USB, şi a funcţionat ok.


 Telecomanda

 Telecomanda este destul de intuitivă. Un feature foarte util este butonul de lumină, care odată activat face ca butoanele să fie luminate un timp după fiecare apăsare, uşurând folosirea noaptea. Aplicaţiile Internet folosesc introducerea de text similar cu modul în care se tastează SMS-urile, deşi nu există un stil unitar.


  Carcasa

  Carcasa este neagră cu uşoare reflexe roşiatice. Marginea exterioară a ramei ecranului este transparentă cam un milimetru. Piciorul vertical este cilindric transparent, se prijină pe o platformă dreptunghiulară similară cu marginea ecranului, inclusiv 1 milimetru de transparenţă pe margine. Spre picior, carcasa are o mică rotunjime mai transparentă, care nu este luminată (în ciuda unui efect pe care îl are în poze).

 Soţia îşi dorea o carcasă argintie dar ... marea majoritate sunt negre. Am realizat că are şi un avantaj negrul, când vzionez programe 4:3 la dimensiunea naturală, benzile negre de pe margine se pierd în rama neagră. Nu recomand vizionarea programelor 4:3 lăţite la 16:9, riscăm să ne dereglăm total simţul proporţiilor normale, deja obezitatea în România reprezintă o problemă.


  Hack-uri

  Eu vă sfătuiesc să nu încercaţi să folosiţi funcţiile ascunse ale televizorului, s-ar putea să-l stricaţi de tot.

  Televizorul rulează intern un fel de Linux, şi există metode de a instala un server ssh şi a te conecta pe el. Pe versiuni mai vechi de soft se putea activa o facilitate ascunsă - înregistrarea emisiunilor şi derularea înapoi, dar se pare că nu mai este valabil la versiunile noi de firmware. Cred că au scos cu totul partea de soft care făcea asta. O să pun la comentarii procedura pentru cei curioşi.

 Pentru mai multe detalii cautaţi SamyGO. Dar mai bine nu riscaţi, eu am stricat un laptop cu operaţii mult mai banale (upgrade bios).



 Concluzie

 Samsung LE32C650 este un televizor bun, care elimină nevoia unui "media player" suplimentar pentru vizionarea filmelor HD/mkv. Funcţiile de Internet pot constitui un mod de a pierde timpul când nu găseşti o emisiune interesantă, dar unele facilităţi au fost păstrate pentru modele mai scumpe (ex. Skype).

 Dacă doriţi doar un televizor HD pentru programele de pe cablu, puteţi găsi modele ceva mai ieftine (acesta a costat în jur de 2300LEI/RON). Nu trebuie să cautaţi neapărat tuner digital, cutia de la providerul de CATV face ea decodarea, trebuie doar să o conectaţi cu un cablu HDMI la televizor.


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :