De ce UDMR ține cu Băsescu momentan

  De ce UDMR ține cu Băsescu momentan

 UDMR a folosit mereu tactica feliei de salam în legătură cu revendicările lor de autonomie. Practic au obținut de la fiecare guvernare la care au participat noi și noi mici concesii în schimbul asigurării majorității parlamentare.

 Pentru a ajunge la guvernare, UDMR are nevoie de o situație în care nicio forță nu are majoritatea de 50%+1 în parlament. De exemplu într-o situație ipotetică cu 3 partide parlamentare (UDMR și două partide mari : X și Y) : UDMR are 7%, X are 48%, iar Y are 45%.

  În această situație niciunul dintre partidele mari nu poate avea majoritate parlamentară fără sprijinul UDMR. Ambele însă pot ajunge peste 50% în alianță cu UDMR. Aceasta face posibil ca UDMR să negocieze cu ambele partide și să se alieze cu partidul care oferă mai multe concesii UDMR.

 În mod un pic neașteptat, cel mai probabil este ca UDMR să se alieze cu partidul mai mic (Y), deoarece acesta are cele mai mici șanse singur și este dispus să cedeze cel mai mult. Partidul mai aproape de 50% (X) va negocia de obicei mai dur, având și speranța de a găsi suficienți traseiști politici pentru a face majoritatea fără UDMR. Lucrurile se complică când sunt mai multe partide parlamentare, dar în esență tactica rămâne aceeași.

 Practic, pentru UDMR, cea mai rea situație este să existe o forță parlamentară care are peste 50% în Parlament. Faptul că USL se prefigurează a obține peste 50% nu este deloc îmbucurător pentru UDMR. Negocierea cu USL a unor avantaje înainte de alegeri nu cadrează cu strategia "de cursă lungă" a UDMR. Astfel, UDMR este foarte motivată să echilibreze balanța între USL și opoziție.

 Așadar, nu este de mirare că UDMR a pus umărul la invalidarea referendumului de demitere a președintelui (suspendat) Traian Băsescu, cel puțin prin ne-mobilizarea electoratului său. Se pare că Traian Băsescu este încă perceput de către UDMR ca putând echilibra balanța politică și chiar fiind o posibilă locomotivă pentru PDL sau altă formațiune afiliată, pentru alegerile parlamentare. Faptul că Băsescu încă poate să lovească în USL convine de minune UDMR-ului, cel puțin pentru moment. Dacă ar putea, probabil, UDMR ar ajuta și PPDD sau pe oricine altcineva care nu concurează pe electoratul maghiar.

 Nu discut aici moralitatea scopurilor UDMR, mi se pare însă o tactică inteligentă, practic singura pe care o poate aborda o formațiune mică, care are obiective pe termen lung și nu urmărește doar un "tun" pe termen scurt.
* * *

 Strategia UDMR este o strategie care merită luată în seamă de către orice minoritate socială sau politică, inclusiv minoritatea "intelectualilor", a "ecologiștilor", a "libertarienilor" etc. Nu mă refer la alianțe parlamentare (unele dintre "minoritățile" de acest tip nu ar intra singure în parlament), ci la susținerea candidaților care captează cel mai bine doleanțele acelei "minorități".

 Alianța constantă cu o formațiune politică puternică nu poate avea pe termen lung rezultate spectaculoase, ci riscă mai degrabă absorbția. Uninominalul este o șansă să mai scăpăm de politicieni inculți și neciopliți, cu condiția să existe o reală concurență politică.


P.S. Acest articol a fost republicat și La colţu' străzii


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :