“De ce este România altfel”

În figura de mai jos putem vedea un grup de români fumând lângă conducta de gaze și lângă semnul “PERICOL DE EXPLOZIE!”.

Întâmplarea este una comună, este doar prima dată când am și fotografiat-o. Se întâmplă în zona Pipera, lângă o clădire de birouri. Actorii sunt cel mai adesea “corporatiști”, oameni cu studii superioare, nu clasicii “dorei”.


Anunț nu fumați pericol explozie
Fumând lângă conducta de gaz
Această scenă nu este decât un simptom al faptului că românul mediu nu are nici un pic de respect pentru reguli.

Oare și angajații de la Centrala Atomică de la Cernavodă aplică aceleași standarde de “rigurozitate” în operare? Un amic mai în vârstă  îmi povestea cum era pe vremea când lucra la Institutul Atomic de la Măgurele. Erau mecanici care lucrau cu piese radioactive și care refuzau să folosească metodele de protecție disponibile. Majoritatea nu au apucat pensia…

Am împrumutat titlul de la cartea omonimă a lui Lucian Boia, o carte pe care v-o recomand. Dincolo de interpretările istorice uneori controversate, are curajul să abordeze câteva dintre “păcatele” poporului român, printre care lipsa de disciplină și consecvență.

Respectarea unui set de reguli formează coloana vertebrală a unei societăți. Fără reguli și principii, nu poți să fii, ca și popor, decât un melc fără cochilie care se târăște de colo colo, după cum bate vântul. 

Cum poți construi o economie performantă dacă nu te poți baza nici pe respectarea celor mai simple reguli ? Primul pas spre schimbare este să accepți că ai o problemă.